MANAFU*

Abonamente Evensys

E.ON a lansat autostrada electrică Moldova – Transilvania

În urmă cu 6-7 ani, nu mai țin minte exact, am asistat la prezentarea unui mare producător auto despre tendințele pe piața mașinilor. Eram într-o țară străină, invitat să descopăr oferta de autovehicule hibride ale companiei. Prezentarea a inclus pe lângă multe date interesante și previziunea că ne va lua vreo 20 de ani pentru a integra mașinile electrice pe scară largă.

Dacă nu greșesc, acum 6-7 ani, Tesla lansa pe piață primul său model și contribuia decisiv la creșterea unui segment de mașini la care marii producători nu se uitau cu optimism, după cum vă spuneam.

Astăzi toți constructorii auto au inclus în strategia lor mașinile electrice, unii fiind mai hotărâți, alții fiind mai modești în planuri.

Și în România a crescut interesul pentru auto hibride sau electrice, 2018 fiind cel mai bun an pentru vânzările pe acest segment. De altfel, mulți români se declară dornici să renunțe la clasicele mașini pentru a fi în trend, dacă ar apărea modele la prețuri medii, autonomia ar fi mai mare și ar exista multe stații de încarcare.

Autostrada electrică Moldova – Transilvania

Săptămâna trecută, în România, a fost făcut un pas important în creșterea numărului de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice și hibride. Într-un parteneriat susținut de fonduri europene, companiile E.ON și MOL România au lansat autostrada electrică” Iaşi – Târgu Mureş, în cadrul proiectului NEXT-E.

Am participat și eu la lansare, tocmai la Iași, unde a fost inaugurată prima stație E.ON DRIVE pentru încărcarea rapidă a vehiculelor electrice din viitoarea reţea de puncte care vor face legătura dintre Moldova şi Transilvania. Este de fapt cea de-a cincea stație de incărcare rapidă a autovehiculelor electrice din cele 19 puncte pe care E.ON și-a propus să le instaleze în România. În plus, MOL România va contribui cu 21 de stații pe ruta Iași – Gheorghieni – Târgu Mureș.

Proiectul NEXT-E este integrat într-o viitoare rețea pan-europeană, ce va include 252 de puncte în 6 țări: Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România. Stația E.ON DRIVE din Iași se află în benzinăria MOL Păcurari.

La evenimentul de la Iași, un amic a venit cu o mașină electrică de la București. Îmi povestea că i-a fost ușor pe drum să alimenteze în punctele deja existente. Punând cap la cap toate noile puncte din NEXT-E, îi va fi ușor la o vizită viitoare în Iași să traverseze țara spre Târgu Mureș.

***

Blogul manafu.ro este implicat în campania de comunicare a E.ON despre proiectul NEXT-E.

Comentează