MANAFU*

Abonamente Evensys

Primul concert live din lume cu o hologramă pe scenă

Sunt vreo două săptămâni de la eveniment sau de când am primit invitația, nu mai știu exact. Am fost chemat într-o seară la un concert exclusivist Vița de Vie pe platforma ROMEXPO. Am bâjbâit ceva prin zonă până am ajuns la clădirea luminată în roșu, culoarea oficială a Vodafone, organizatorul concertului.

Sigur urmau să anunțe ceva, dar nimeni nu țtia sigur ce. Invitația spunea „Ești pregătit să vezi cum viitorul devine prezent? Vino la cel mai tare eveniment!”.

La puțin timp după ce am intrat în sală, trupa a început să cânte. Niciun anunț despre Vodafone. A mai trecut o piesă. Niciun anunț. La un moment dat, Adrian Despot, solistul, ne anunță că vrea să încurajeze un tânăr chitarist să urce pe scenă. Luca, un puști de 11 ani, este foarte timid și va fi alături de el pe scenă de la distanță, printr-o hologramă. Acum, imaginați-vă cum apar hologramele în filmele SF sau vedeți începutul clipului de mai jos.

Luca a cântat într-o încăpere special amenajată la 2 km de ROMEXPO, iar imaginea sa a fost transmisă în timp real și fără niciun delay de imagine sau sunet, prin tehnologia 5G.

Ce este 5G?
Vorbim de cea de-a cincea generație a Internetului mobil, cea care va influența decisiv lumea multimedia în care trăim, cu viteze mari de transfer, upload sau download. Practic, toate lucrurile pe care le facem astăzi prin conexiune a Internet se vor derula mai repede și mai bine.

Cu ce ne va ajuta concret 5G?
Eu mă gândesc acum la momentele în care suntem mai mulți oameni într-un loc și 4G-ul merge prost sau deloc. Unii se gândesc la optimizarea unor tehnologii, cum e Augmented Reality , ori concepte, precum Internet of Things. Alții se gândesc la cât de repede vor descărca un film HD (cam în sub un minut cu 5G). Vor fi multe beneficii odată cu lansarea 5G, pe multe nu nici măcar nu ni le imaginăm acum.

7 comentarii

  1. Daniela says:

    Avem si noi ceva pozitiv cu care sa ne mandrim 🙂

  2. […] a fost transmis live și pe Facebook. Au scris despre hologramă și concert, printre alții Cristian Manafu, Vlad Petreanu, Dana Rogoz, Radu Constantin, Cristian China Birta, Alin Pandaru, Bianca […]

  3. Vlad says:

    Salutare, intereseanta ideea dar nu cred ca a fost primul….daca nu ma insel Dr. Dree si SnoopDog au avut un concert cu o holograma a lui 2Pac, prin 2012. Da, acum sunt alte chestii care au fost primele…dar holograma la un concert nu 🙂

  4. Raluca says:

    A fost foarte frumos, nici nu ai zice ca au fost holograme.

  5. Ionut says:

    Vad ca nu si-a pus nimeni problema daca intr-adevar prestatia a fost una live, adica din partea hologramei. Din ceea ce stiu, e mai ieftin sa inregistrezi holograma decat sa o transmiti live. Cunosc multe dedesupturi ale industriei “de divertisment”. Si la noi nu prea e totul cinstit. Media foloseste tot felul de tertipuri, de la emisiunile de mare audienta gen Vocea Romaniei… pana la televiziunile de stiri sau posturile de radio.

  6. Ionut, a fost live!

  7. […] numită Mbone (multicast backbone), care putea fi urmărită până în Australia. Acesta a fost primul exemplu de streaming live atât audio, cât și video. Trupa a continuat să-și transmită live […]

Comentează