MANAFU*

Abonamente Evensys

10 lecții despre antreprenoriat învățate în 10 ani de experiență

Antreprenoriatul este un drum cu multe lecții de viață. Nu e niciodată unul ușor, chiar dacă ai noroc și reușești din prima. Cel puțin așa cred eu după mulți ani pe cont propriu. Antreprenoriatul este un curs continuu, în care înveți din propria experiență ori din a altora. Dacă ești atent și deschis la minte, nu repeți greșeli ori le eviți cu ușurință. Antreprenoriatul este o lecție de viață unică în viața unui om. Orice background ai avea, oricât de bine pregătit te consideri, odată ajuns pe cont propriu, descoperi fie că nu știi nimic, fie că ai nevoie de experiență aplicată.

Ca antreprenor, nu uiți deci pașii făcuți pe cont propriu, experiențele din care ai învățat și deciziile importante luate. La 10 ani de antreprenoriat în social media, vă împărtășesc în acest scurt video (și în rândurile de mai jos) 10 lucruri care mi-au modelat viața profesională, la invitația Olympus, un brand care aniversează un deceniu de prezență la rafturile magazinelor din România.

1. Caută să aduci valoare în tot ceea ce faci

Fiecare lucru pe care l-am făcut a fost o premieră sau a urmat un trend nou. Am vrut mereu să deschid noi orizonturi, să fiu un fel de călăuză pe teritorii noi pentru cei din domeniul meu.

2. Găsește timp pentru networking

Multe idei bune vin din mici conversații pe care le ai cu oameni pe care îi cunoști ori cu necunoscuți la diverse evenimente și întâlniri din domeniul tău. Experiențele altora te vor ajuta să faci mai multe lucruri noi și mai ales să nu faci greșeli.

3. Fii deschis la noi oportunități

Sunt multe oportunități în jurul tău, trebuie doar să ridici capul din laptop și să le găsești. Le găsești în ceea ce faci deja. Le găsești în ce au alții nevoie.

4. Trebuie să te concentrezi pe ceea ce faci

Pe drumul meu de antreprenor, cel mai mult m-am luptat cu… mine. Mereu mi-au enit idei noi, mereu am vrut să fac mai mult. Important însă a fost să nu mă pierd pe drum.

5. Rămâi mereu curios

În toți acești ani, am rămas mereu informat, am căutat să nu îmi scape nimic nou, să fiu primul care știe sau află. Informația are o putere foarte mare pentru un consultant.

6. Învață cum să căzi

În unele sporturi, primul lucru pe care îl înveți este cum să căzi. Te ajută să te ridici ușor și să mergi mai departe. Vei cădea și în antreprenoriat, dar dacă ai fizicul și mintea pregătite, căderea nu va fi atât de gravă.

7. Ai nevoie de o asigurare

Mereu mi-am asigurat o plasă de siguranță în ce am făcut, am avut un plan de back-up sau o soluție alternativă. E bine să ai spatele acoperit, asta îți dă și curaj și determinare să faci pași înainte.

8. Oferă ceva comunității

Timpul tău e prețios și vrei să te concentrezi pe ce îți aduce profit. Oferă însă și ceva înapoi comunității, oamenilor care au nevoie. Peste ani acel ceva se va întoarce la tine.

9. Construiește un brand personal

Succesul poate veni peste noapte, însă vei munci toată viața să rămâi în vârf. Un brand personal te ajută să îți păstrezi recunoașterea în orice vremuri și va vorbi coerent despre tine: cine ești tu și de ce ești bun.

10. Păstrează în jurul tău oameni mai buni ca tine

Pentru un sfat, pentru un ajutor, pentru a rămâne competitiv chiar, fii înconjurat de oameni deștepți, onești și loiali. Vei avea mereu o echipă chiar dacă în consultanță faci adesea un one man show.

10 ani de Olympus în România

Pentru mine, privind din exterior, 10 ani de Olympus în România înseamnă dedicare, muncă, dezvoltare continuă și bine întors în comunitate.

Olympus investește pasiune în munca de zi cu zi. Iar această pasiune se întoarce prin aprecierea noastră, a fanilor produselor lactate. La zece ani de la venirea în România, Olympus este parte din circuitul bunătăților locale, prezent pe mesele noastre cu un portofoliu larg de produse, recunoscute pentru calitatea lor.

La aniversarea sa, Olympus te invită să descoperi Brașovul așa cum nu l-ai văzut până acum. Participă la concursul aniversar și poți câștiga una dintre cele 10 excursii personalizate. Aceste sunt sub forma unor circuite turistice care să te poarte pe potecile mai puțin cunoscute ale tărâmului de unde provin cele mai delicioase produse Olympus. Programul de 4 zile include experiențe precum: picnic în Poiana Narciselor sau răsărit în vârf de munte, la lacul Orgojoaia, descoperirea satelor tradiționale, ateliere de ceramică, plimbări cu barca pe lac, echitație, trekking, zbor cu balonul sau cu parapanta, vizitarea sactuarului de urși de la Zărnești etc.

Poți participa la concursul aniversar aici.

1 comentariu

  1. Silvia says:

    Mi-a placut clipul, multumesc pentru sfaturi.

Comentează