MANAFU*

Abonamente Evensys

Când am încetat să ne mai pese de banii noștri?

Toată dezbaterea asta cu donațiile făcute de companii, începând de la OMV Petrom și Mastercard până la UiPath și giganții francezi din fashion & beauty, ne arată ceva fundamental despre noi. Toată înverșunarea asta vine dintr-o grijă specifică nouă românilor. Se numește GRIJA PENTRU BANII ALTORA ȘI NU PENTRU BANII NOȘTRI.

Mă scuzați că tocmai am ridicat vocea, dar am vrut doar să subliniez că nouă nu ne pasă deloc de banii noștri, dar e important să ne dăm cu părerea și chiar să bugetăm noi banii altora.

Să vă explic.

NU NE PASĂ DE BANII NOȘTRI (faza finanțelor personale) – Ne-am îndatorat în stânga și în dreaptă până nu am mai avut de unde plăti. Unii dintre noi au avut 3 sau mai multe împrumuturi. Asta a dus la drame personale, cu pierderi de case, firme, proprietăți etc.

NU NE PASĂ DE BANII NOȘTRI (faza politică) – Îi lăsăm pe guvernanți, primari și alți politicieni să bage fără jenă mâna în buzunarul public prin simplul motiv că nu mergem la vot. Din banii ăia ai noștri se puteau construi străzi, școli, spitale. Nu s-au făcut pentru că noi nu facem politică și că oricum nu avem cu cine să votăm.

NU NE PASĂ DE BANII NOȘTRI (faza pe corporații) – Guvernanții înjură corporațiile – care susțin serios bugetul țării și angajează multă forță de muncă locală – și apoi se laudă cu investițiile străine în țară (făcute de aceleași companii sau unele similare), ca un succes al Guvernului. Mai mult, din banii noștri sunt plătite pensiile speciale și toate celelalte măriri de pensii și salarii la stat.

NU NE PASĂ DE BANII NOȘTRI (faza europeană) – Am avut acces la atâția bani europeni și nu am vrut să îi luăm sau nu am știut ce să facem cu ei. Erau și ăia banii noștri.

NU NE PASĂ DE BANII NOȘTRI (faza pe Capitală) – Nu avem locuri de parcare, străzi refăcute și trafic optimizat, dar avem cântări și manifestații culturale de calitate îndoielnică, plătite din… banii noștri.

Eu totuși sper să ne vină mintea la cap chiar și în al 12-lea ceas și să (re)începem să ne pese de banii noștri.

Sursa foto: © Eleni Seitanidou | Dreamstime.com

Tags:

2 comentarii

  1. Rilache says:

    Întrebarea: Când am încetat să ne mai pese de banii noștri?

    Răspunsul: Când ne-a fost băgate pe gât cardurile bancare ca mijloc de preluare a salariului („retribuția”) și, după ce ne-am lenevit, ne-am complăcut cu asta, inclusiv cu celelalte metode ca online banking sau plata prin telefon (practic, comunism).

    Noroc cu virusul Scranos să-i mai sperie pe oameni, să nu-i lase îndobitociți în halul ăsta în lenea comodului.

  2. Cardurile si modalitatile de plata electronice sunt un semn al evolutiei. Mai sunt si altele si vor urma si alte forme de plata. Nu vad sensul de a nu le accepta. Scranos si ceilalti virusi sunt din alt film. E vorba despre altceva acolo.

Comentează