MANAFU*

Abonamente Evensys

Romania are nevoie de investiții străine

Mi-am început cariera în cel mai bun moment posibil, pe vremea când mediul de business local începea să prindă avânt, când Internetul intra în casele oamenilor, când economia începea să facă pași optimiști după o criză și impactul investițiilor străine se făcea simțit.

Mi-am început cariera la un nou ziar, o publicație de business care își propunea să schimbe peisajul media și mai ales să vorbească despre noile afaceri, cu modele aduse de companii străine.

Mi-am început cariera între oameni educați, formați pe piețe mature și cu o vastă experiență în a construi afaceri cu efecte pozitive în societate. Toți acești oameni au pus aici bazele unor mari companii multinaționale, au deschis noi orizonturi de business și au creat job-uri și specializări noi.

Îmi aduc aminte, după 20 de ani, de primele interviuri făcute cu managerii străini care veneau cu know-how valoros în țară. Îmi aduc aminte de primul contact cu tot ce înseamnă cultura unor companii multinaționale. Îmi aduc aminte de primele vizite pe șantierele investițiilor străine în domenii vechi sau noi.

Am învățat din fiecare experiență lecții de management, marketing și chiar tehnologie. Privind în urmă, pot spune că m-am format și am evoluat într-un mediu stabil de afaceri, care mi-a deschis ochii spre lumea întreagă, spre oportunități nebănuite și care mi-a imprimat principii sănătoase.

O țară are nevoie de investiții

O carieră, o companie, un domeniu și o țară au nevoie de o economie stabilă pentru a evolua și a se bucura de noi oportunități. Iar o economie are nevoie de investiții, fără doar și poate.

Investițiile sunt un motor important al unei țări și probabil cel mai important factor economic al unei nații. Investițiile sunt cea mai bună sursă de noi locuri de muncă într-un oraș, într-o zonă, într-o țară. Investițiile contribuie la creșterea productivității și a nivelului de trai.

Investițiile sunt vitale astăzi în România mai mult ca oricând.

În România, zeci de mii de companii străine angajează circa 1,3 milioane de oameni. Altfel spus, 26% din numărul angajaților lucrează pentru o companie străină. Salariul mediu net într-o companie străină era în 2017 de 3.100 de lei în comparație cu media națională de 2.300 de lei. Condițiile de muncă sunt cele mai bune, iar oamenii au parte de pregătire continuă și beneficii bune.

Cele mai multe investiții, în proporție de 90%, ca să fiu precis, vin din spațiul european, de la țările membre UE, precum Germania, Austria, Italia, Franța. Despre acestea, poți afla mai multe informații pe site-ul Consiliului Investitorilor Străini, ce reunește 130 de companii, în secțiunea despre activitatea lor și impactul în România.

Investițiile asigură viitorul

Suntem într-un moment important in istoria noastră ca țară europeană. De câțiva ani, statele și companiile lumii vorbesc despre noi oportunități în societate, de o evoluție sustenabilă, de o îmbunătățire a calității vieții fără precedent.

Tocmai ce a început cea de-a patra revoluție industrială, o etapă importantă pentru orice țară, marcată de progresul tehnologiilor moderne, ce atinge felul în care trăim, muncim, comunicăm și interacționăm. Această nouă revoluție industrială este efectul combinației mai multor lumi: cea fizică, cea digitală și cea biologică.

Suntem deci puși în fața unor noi descoperiri. Iar pentru a ne bucura de aceste noi beneficii care ne așteaptă, avem nevoie de mai multe investiții în domenii noi, în sectoarele moderne și chiar în oameni.

***

Blogul Manafu.ro este implicat în campania de comunicare a Consiliului Investitorilor Străini

2 comentarii

  1. Daniel says:

    Mi-ar placea sa vad mai multe companii romanesti care angajeaza talent si know-how din Europa, nu invers.

    In loc sa trecem peste faptul ca am ingropat tot ce era industrie romaneasca, sa incepem sa dezvoltam ceva fara sa mai depindem de extern, mi se pare ca stam tot pe loc.

    Nu inteleg mesajul din articolul tau – nu avem nimic, in afara de forta de munca – cum ne pozitioneaza asta ? Tara de outsourcing si nimic mai mult.

  2. Ciprian says:

    Orașele ar trebui sa fie conditionate in următorii an sa treaca la nivelul de oraș inteligent.

Comentează