MANAFU*

Abonamente Evensys

Vorbiți copiilor despre Fake News!

Vorbim despre Fake News deja de câțiva ani buni. Vorbim mereu din perspectiva adulților. Nu vorbim aproape niciodată din perspectiva copiilor.

Zilele trecute, fiul meu mi-a arătat un clip pe YouTube. Era convins că tot ce a văzut este adevărat și încerca să mă convingă și pe mine. Nu dau detalii despre clip, nu este atât de relevant.

L-am întrebat dacă are logică povestea din acel clip, dincolo de ce se vede în imagini. L-am întrebat dacă a mai căutat și alte clipuri despre aceleași lucruri. L-am întrebat dacă a mai vorbit cu cineva despre autenticitatea clipului.

Mi-am dat seama imediat că mulți adulți nu fac asta. Nu verifică, nu își pun întrebări, ba chiar distribuie mai departe fără discernământ. Atunci ce așteptări pot avea eu de la un copil?

Cum îi învățăm pe cei mici să recunoască știrile false

Copiii sunt expuși astăzi la multe surse de informații și petrec mult timp conectați la dispozitivele digitale. Este o realitate pe care trebuie să o acceptăm. Accesul controlat este o cale foarte bună de a-i proteja pe cei mici. O soluție software îi va ține departe de multe pericole. La fel, și o discuție relaxată în familie ajută foarte mult. Mai mult, avem multe resurse la dispoziție online, pe care le putem folosi.

Bitdefender are un interesant articol despre cum putem explica, într-un mod distractiv, copiilor fenomenul știrilor false. Mai precis, prin două jocuri.

The Fake News Detective este un joc foarte simplu, ce poate implica toată familia. Pentru început, avem nevoie de câteva știri false și adevărate, printate pentru a face jocul cât mai interactiv. Apoi printr-un set de întrebări, familia dă un verdict pe fiecare informație în parte, prin vot deschis. Întrebările le găsiți în articol.

Al doilea joc are loc în fața calculatorului. The Digital Doctor e un joc „de-a doctorul”, după cum îi spune și numele, având drept „pacient” o știre online. Acest pacient este analizat după mai multe criterii, de la credibilitatea sursei, calitatea scriiturii la verificarea efectivă a informației. Găsiți detaliile în același articol.

Pe lângă aceste jocuri, discuții relaxate, ajută mereu o soluție de securitate ce include un modul de parental control, cum este Bitdefender Total Security 2019. Aceasta filtrează conținutul necorespunzător și limitează timpul petrecut în fața ecranului.

Comentează