MANAFU*

Abonamente Evensys

Dacă ești un tânăr pasionat de calculatoare, poți fi unul dintre supereroii din Grozăvești

Pe vremea când eram jurnalist, am avut ocazia să întâlnesc tot felul de oameni din mediul de afaceri, de la antreprenori aflați la început de drum până la mari președinți de companii globale. De la debutanți proaspăt recrutați la oameni cu zeci de ani de experiență pe multe piețe. După primele întâlniri și interviuri, am învățat să nu mai judec omul dupa prima impresie și să caut poveștile din spatele carierei, performanței, succesului.

Înainte să o întâlnesc pe Silvia Stegaru, știam despre ea că este co-fondator al comunității Codette, ce susține diversitatea și incluziunea din domeniul IT&C, și software engineer la Bitdefender, în departamentul Cyber Threat Intelligence Lab, unde pune umărul la depistarea infractorilor și amenințărilor din mediul online. De-a lungul timpului, pentru activitatea ei, a primit recunoaștere de la Google, Forbes și US State Department. Iar Bitdefender a ales-o acum să fie ambasador al brand-ului în noua sa campanie „Salvează lumea, din Grozăvești”.

Eram într-o cafenea de la parterul noului sediu Bitdefender din Grozăvești, cu ochii pe telefon, citind realizările din CV-ul Silviei, când s-a apropiat de mine.

Ați văzut-o deja în poza de mai sus. Este imaginea ei de Hollywood, de reclamă TV, de cyber-hero. Silvia este însă un erou diferit. Este omul pe care îl întâlnești pe stradă și căruia îi zâmbești fără motiv, omul pe care îl rogi să te îndrume la metrou, omul care nu poate răni nici cea mai neînsemnată vietate.

Silvia poate părea un om obișnuit, chiar o femeie fragilă ori o tânără care abia acum se maturizează. În realitate, este o persoană ambițioasă, dedicată și generoasă. O vei descoperi în clipul realizat de colegii ei și în interviul de mai jos.

S-a apropiat de masa mea, ne-am strâns mâinile, am comandat o cafea și am dat play „reportofonului” de pe telefonul mobil.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru tehnologie?
În clasă a două m-am apucat de electronică. Aveam un club al copiilor aproape de casă și m-am înscris la mai toate cursurile. Erau 10, de la electronică, informatică la design sau cusut. Intrasem într-un ritm în care trebuia să ocup fiecare minut din fiecare oră a zilei. A fost o perioadă cu multe activități și descoperiri pentru mine.

Când ți-ai dat seamă că vrei să faci o carieră în tehnologie?
Până în luna martie a clasei a 12-a nu am știut ce vreau să fac mai departe. M-am trezit într-o dimineață cu gândul de a merge la Automatică și Calculatoare, la Politehnica în București. Deși fusesem la concursuri naționale de electronică, cei din jurul meu nu au fost încântați de decizia mea. Chiar m-au descurajat. Ei bine, tentativă lor de a mă opri m-a făcut să merg mai departe cu mai multă hotărâre.

A fost o competiție foarte mare în acel an și cu o medie peste 9, am intrat „cu taxă”. Dar a meritat. Este o investiție ce poate fi recuperată într-o lună, două, cu un salariu de junior.

În anul III, am intrat într-o echipă de robotică, unde mă ocupam de partea de image recognition și gestiunea senzorilor, subiect pe care l-am abordat și în lucrarea de licență.

La master, în anul I, m-am angajat pe partea de research. Am făcut un sistem de failure and abnormal behavior detection în rețele de senzori wireless, care a devenit și teza mea de disertație. Apoi m-am angajat la o companie de outsourcing pentru un proiect de două luni. Acolo am făcut un soft folosind niște echipamente de la Panasonic. Următorul job a fost în sisteme embedded.

Am fost și asistent universitar, pe când făceam doctoratul, însă a trebuit să îmi dau demisia și să mă angajez full-time pentru a mă putea întreține. Până atunci, m-am susținut cu banii dintr-o bursă Google.

Tema doctoratului a fost legată de eficiența energetică a unei clădiri. Am făcut un model matematic care modela o casă pasivă pe care o aveam în campus. Modelul estima și prezicea energia consumată pentru a menține temperaturo constantă la 20 de grade în interior.

Cum ai ajuns la Bitdefender?
Nu mă vedeam lucrând în cibersecurity. Era o zonă care avea multe necunoscute, însă în final m-au atras provocările job-ului. Faptul că cineva avea încredere în mine că pot face perfomanță în domeniul acesta m-a motivat să îmi doresc să mă dezvolt. Am întâlnit aici un fost coleg de la facultate, care acum îmi este team leader. El m-a încurajat.

Cred că atunci când știi că ai sprijin să te dezvolți, găsești mai multă putere să faci un pas într-o nouă carieră și chiar spre domenii pe care nu le cunoști. Cred că asta am apreciat cel mai mult la început.

Cum ai evoluat în companie?
La scurt timp după ce am venit în companie, am primit un proiect și un mentor din cadrul echipei. Acesta m-a făcut să înțeleg standardul pe care trebuia să îl implementez și în același timp să văd și ce nu apare în standard. Mi s-a părut foarte interesantă abordarea asta, pentru că am realizat că teoria nu se potrivește întotdeauna cu practica aici.

Ce a presupus primul proiect la Bitdefender?
Anumite documente criptate care conțineau malware nu puteau fi scanate și trebuia să găsim o soluție pentru a putea verifica acele fișiere.

Dincolo de satisfacțiile efective ale job-ului, ce ți-a plăcut până acum cel mai mult în Bitdefender?
Faptul că am avut zile libere înainte de prezentarea finală a doctoratului. M-a ajutat mult. Această facilitate este disponibile pentru toți studenții angajați aici. Ai 10 zile la dispoziție pentru studiu individual pe an. Apoi, suntem încurajați să gândim moduri inovatoare de a trata anumite amenințări, să facem prezentări și să participăm la conferințe pe tematici de interes pentru echipă. Programul flexibil și sprijinul echipei sunt avantaje bine primite.

Să îți mai spun ceva. I-am instalat suita Bitdifender mamei mele. Pot să urmăresc de la distanță activitatea ei și să intervin în cazul în care apar atacuri informatice. Sunt mai liniștită așa. Când vezi că software-ul la care tu lucrezi îți ajută părinții, deja nivelul de satisfacție este mult mai mare.

Îmi place și că duc aproximativ o muncă de detectiv. Îmi place sentimentul pe care îl am când reușesc să rezolv ceva. Din liceu m-am considerat un problem solver. Este ceva aparte să poți lucra într-o companie în care ce faci are impact asupra atâtor oameni și unde chiar și părinții tăi recunosc soft-ul la care lucrezi și se mândresc cu tine.

De ce nu ai plecat din țara?
M-am plimbat destul de mult pe afară pentru a învața din culturile străine și am avut destul de multe ocazii de a pleca. Am avut și proiecte internaționale, am mers destul de mult și prin State. Cred că încă mai sunt multe lucruri de rezolvat în România. De asta am rămas. Dacă am pleca toți, nu ar mai rămâne nimeni să înfrunte problemele.

Zi-mi ceva neobișnuit despre ține.
Făceam multe tâmpenii în liceu. Cea mai mare a fost să îmi cumpăr un Oltcit, când aveam 15 ani. Pentru că aveam note destul de mari, am reușit să iau o bursă și cu alți bani pe care i-am strâns din traduceri – am tradus chiar un întreg manual tehnic în engleză – am reușit să strâng suma de care aveam nevoie. Un Oltcit roșu care a costat 5 milioane de lei vechi.

Păi erai minoră, cum ai făcut?
Ideea e că găsisem o portiță în legislație. Puteai merge la un notar doar cu buletinul și îți putea fi cesionată mașină. Asta am și făcut, am cesionat mașină pe 10 ani, acum era pe numele meu. Nu aveam bani de numere și o țineam pe un petic de pământ al unui prieten. I-am cumpărat chiar și mochetă. A costat jumătate din valoarea mașinii.

Dar de ce ai făcut asta?
De ce nu? Suna ca o idee bună la momentul respectiv. Îi mai curățăm bujiile din când în când, mai scotoceam pe la motor. După un an, am dus mașină la casat. Așa s-a încheiat istoria Oltcitului.

Ce planuri de viitor ai?
Să dau de carnet, desigur!

Îmi doresc să fac mult mai multe cu proiectul Codette și să mă implic mult mai mult în ceea ce fac profesional la Bitdefender, pentru că facem niște lucruri deștepte și am niște oportunități de învățare destul de bune aici. „Destul de bune” e un understatement chiar.

•••

Dacă ești un tânăr absolvent și vrei să intri în echipa celui mai folosit brand românesc la nivel internațional, intră pe pagina de LinkedIn a Bitdefender. Acolo vei găsi toate oportunitățile de angajare. Vei avea ocazia să contribui la crearea unor soluții ce asigură securitatea online a sute de milioane de utilizatori.

Dacă știi un tânăr pasionat de calculatoare, arată-i interviul cu Silvia. Sunt sigur că va rezona cu oportunitățile oferite de echipa ei. Securitatea IT este un domeniu de viitor, cu siguranță.

 

 

Comentează