MANAFU*

Abonamente Evensys

5 motive pentru a iesi duminica la vot

De o parte, ii avem pe cei care striga acum de rasuna internetii „Iesiti la Vot”. Sunt oameni care vad in vot o datorie civica, chiar o obligatie, un mod de a arata politicienilor ca sunt cu ochii pe ei. Sunt si oameni care vor sa voteze impotriva unui candidat, stim bine asta.

De cealalta parte, ii avem pe cei pentru care votul e o optiune, nu o obligatie, oameni care nu se simt reprezentati sau care nu vor sa greseasca in alegerea facuta. Mai sunt aici si cei care nu ii suporta pe candidatii celor doua partide si cei care de ani de zile nu dau importanta votului, fiind resemnati cu ceea ce se intampla in tara.

Romania si-a castigat democratia si dreptul de a vota liber cu sacrificii umane. Chiar daca au trecut 30 de ani de atunci, momentul 1989 ar trebui sa ne motiveze destul de mult, indiferent de varsta, sa iesim la vot. Iar daca asta nu e un motiv suficient de puternic, incerc sa gasesc cu cateva argumente cu care cei indecisi ar putea rezona.

Nu am cu cine sa votez!

Intr-o tara ideala, oamenii au optiuni clare, puternice si admirabile. Au cu cine sa voteze. Daca nu te simti reprezentat, imagineaza-ti ca nu votezi pentru un candidat, ci votezi pentru tine, pentru viitorul tau, asumat, nelasand urmatorii 5 ani chiar la voia intamplarii. Esti intr-un targ auto, nu iti place nicio masina, dar trebuie sa pleci cu una. Ii lasi pe altii sa o aleaga pentru tine sau gasesti putere si motive sa o alegi pe cea cu care vei merge 5 ani de acum inainte?

Votul meu nu conteaza!

Votul tau nu conteaza atat de mult, iti dau dreptate. Nu luat separat, pentru ca niciodata nu s-a decis un castigator – cred – la distanta de un singur vot. Luat alaturi de alte multe milioane, votul tau poate conduce la un rezultat pozitiv. Esti in vacanta cu un grup mare de prieteni si trebuie sa alegeti excursia pentru a doua zi. Pleci cu cei mai multi din gasca la o bere si ii lasi pe cei mai neinspirati dar implicati sa aleaga ori ramai si incercati impreuna sa faceti cea mai buna alegere?

Nimic nu se va schimba!

Avem 30 de ani de esecuri politicie in spate. Nicun regim de pana acum nu a reusit totalmente sa ne multumeasca, insa progres exista chiar daca suntem ultima tara din Europa. Avem cea mai buna viteza pe Internet din Europa, dar si cea mai mica viteza pe strazile din Bucuresti intre orasele europene. Avem multi specialisti IT, dar si cel mai mare abandon scolar in mediul rural si in comunitatile sarace. Tot ce e bun in tara asta e umbrit de ceva care trebuie schimbat. Votul tau ar trebui sa schimbe ceva, iar speranta pentru mai bine nu trebuie sa dispara. Poate votul tau va conta. Poate nu. Dar macar vei sti la final ca ai facut un gest mic, dar cinstit alaturi de alti oameni care isi doresc schimbarea in bine.

Mie mi-e bine asa cum sunt!

Toti cei pe care ii ai in jur au o viata buna, nu perfecta, dar buna, peste medie si oricum peste cele mai pesimiste studii pe care le citesti despre Romania. Tu ai o viata buna si nu esti mai prejos decat un francez, un olandez ori un spaniol. Ti-e bine. Alegerile sunt insa despre noi toti, nu doar despre mine sau despre tine. Daca si celorlalti le va fi bine, noua ne va fi si mai bine ori cel putin vom scapa de frustrarile cu care ne intoarcem din calatoriile noastre. Vizitezi o tara sau mai multe din Europa si vezi ce inseamna civilitate, normalitate, respect, corectitudine si evolutie la nivelul intregii societati. Vii in tara si iti pui mainile in cap.

Nu poate sa ma convinga nimeni!

Nimeni nu iti poate schimba convingerile doar cu un indemn pe Facebook. Este alegerea ta sa mergi sau nu la vot si toata presiunea pe care o simti online, pe buna dreptate, te poate convinge mai degraba sa stai acasa decat sa iesi la vot. Niciun fumator nu s-a lasat de fumat dupa un indemn primit pe Facebook, sa fim seriosi. Insa ca parte a unui grup, prin asocierea cu oameni ca tine, vei simti probabil ca votul tau e important, ca esti parte dintr-o comunitate, ca nu traiesti izolat si ca, la urma urmei, tu te convingi pe tine in a vota pentru binele comun.

Tags: ,

Comentează