MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum vă protejați banii de Black Friday

Black Friday a devenit o adevărată sărbătoare în România. Îi mai lipsește o zi liberă în calendar. Atât. Oamenii se pregătesc din timp, unii așteptă cu înfrigurare ziua cea mare, alții economisesc, alții „sparg” cardurile de credit.

Mai mult, Black Friday este un moment atipic în țara noastră. Tradițional, la americani, se întâmplă în ultima vineri a lunii noiembrie, deci pe 29 anul acesta. La noi însă, ziua cea mare este acum pe 15 noiembrie.

În plus, unele companii își fac propriul plan să „fure” startul înainte de 15 noiembrie sau să acopere mai multe zile. Am avut Black Friday care a ținut și o lună acum vreo doi ani.

Acceptăm deci că avem un fenomen de amploare și că rulăm sume mari de bani în aceste zile. Dar știm să ne protejăm economiile și bugetele de Black Friday? Sunt convins că mulți nu și-au pus această întrebare, dar că toată lumea vrea să se bucure pe lângă livrarea la timp a produselor și de siguranța tranzacțiilor. Am cerut de aceea specialiștilor în securitate cibernetică de la Bitdefender să îmi împărtășească o serie de sfaturi pentru un Black Friday liniștit. Iată sfaturile lor:

1. Alegeți magazine cu brand cunoscut

Cumpărați de la comercianții cu reputație și în care aveți încredere, nu de la magazine apărute peste noapte. Cu prilejul evenimentelor comerciale, pot fi lansate magazine online fără istoric care promit produse extrem de dorite la prețuri incredibile. Este important să verificați trecutul respectivului magazin și să vă documentați temeinic despre activitatea acestuia. Altfel există riscul să comandați și să plătiți produsul, iar acesta să nu fie livrat vreodată.

2. Priviți cu atenție ofertele prea bune să fie adevărate

Dacă oferta e prea bună ca să fie adevărată, există șanse mari să nu fie reală. Pentru a atrage atenția clienților, răufăcătorii promit reduceri fabuloase, uneori chiar mai mici decât costul de fabricație a produsului. Folosiți comparatoare de prețuri pentru a verifica ce tarife practică marii jucători de pe piață și asigurați-vă că produsul dorit se află în aceeași linie cu al celorlate. O diferență semnificativă ar trebui să ridice semne de întrebare.

3. Alegeți să cumpărați de pe site-uri securizate

Faceți plăți online folosind conexiune criptată. Alegeți doar magazine online cu certificate SSL astfel încât să le puteți confirma identitatea. O adresă ce începe cu HTTPS și un lăcățel indică faptul că sunteți pe o pagină securizată, dar magazinele online respectabile furnizează și informații legate de identitate împreună cu certificatul SSL.

4. Protejați-vă de eventuale înșelătorii înainte de a plăti

Faceți o scanare completă a sistemului înainte de a iniția o plată și asigurați-vă că este 100% curat. În plus, asigurați-vă că folosiți o soluție de securitate care blochează și reclamele periculoase. Mențineți-vă întotdeauna browser-ul și soluția de securitate actualizate. Troienii bancari și virușii cu componentă de rootkit sunt amenințări în creștere. Aceștia fură informații bancare, monitorizează tranzacțiile sau se autentifică în conturile bancare în timp ce stau ascunse în sistem.

5. Păstrați cu grijă datele bancare

Nu divulgați din greșeală codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Acesta din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianților online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacția este posesorul real al cardului.

6. Evitați cumpărăturile pe conexiuni Wi-Fi publice

Folosiți conexiunea de date mobile a telefonului sau a tabletei pentru a face achiziții online. Evitați să faceți cumpărături conectați la o rețea wireless publică ce poate fi interceptată. Dacă e neapărat necesar să plătiți prin Wi-Fi, folosiți un browser securizat, precum Bitdefender Safepay, pentru a vă conecta în siguranță la contul bancar sau pe site-uri de plăți online. Pe cât posibil, faceți cumpărături online de acasă. Este riscant să cumpărați în timp ce sunteți la serviciu, la bibliotecă, într-o cafenea, în laboratorul școlii unde computerele pot fi folosite de alte persoane. Aceste sisteme pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere.

7. Fiți atenți la tentativele de phishing

Nu dați curs ofertelor venite pe e-mail de la adrese suspecte la care nu v-ați abonat. Folosirea unui filtru antispam ar trebui să vă scutească de mesaje nesolicitate care apar în preajma Black Friday. Evitați să cumpărați accesând direct linkuri promovate pe rețelele de socializare. În spatele acestora se pot ascunde infractori cibernetici care să colecteze datele de card pretinzând că operează un magazin online. Căutați pe forumuri și în motoarele de căutare.

Și la final, un sfat de la mine. Verificați-vă regulat conturile bancare în special înainte și după tranzacțiile online, pentru a fi siguri că totul este în regulă. În plus, păstrați mail-ul care conține confirmarea plății online până la livrarea produsului.

***
Bitdefender este unul dintre partenerii pe termen lung ai blogului Manafu.ro

Comentează