MANAFU*

Abonamente Evensys

Provocările școlii românești în 2020

Ne lăudăm cu Internetul nostru rapid în toată lumea, însă nu ne putem lăuda cu competențele noastre digitale. Un studiu Eurostat a arătat că patru din cinci (80%) tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani din țările Uniunii Europene aveau în 2019 competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază. În același timp, doar 56% dintre tinerii români puteau demonstra aceleași competențe, fapt care plasa România pe ultimul loc în UE la acest capitol.

Mai mult, studiul România cu un singur chip, realizat de Ambasada Sustenabilității și LIDL, ne spune că 41% din populația urbană și 18% din populația rurală are abilități digitale de bază.

Acestea sunt câteva date care ar trebui să ne pună pe gânduri în contextul începerii noului an școlar, când se preconizează că – pentru început cel puțin – cursurile vor fi ținute online, într-o bună parte.

Apoi, ținând cont de criza medicală prin care trece toată lumea, revenirea elevilor în sălile de clasă trebuie trebuie să se întâmple în condiții de siguranță și igienă. Studiul România cu un singur chip ne mai spune că 7% dintre școlile din mediul urban și 38% dintre cele din mediul rural, au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și canalizare.

Nu în ultimul rând, școala românească nu trebuie să ignore trei aspecte importante: Performanțele cognitive ale românilor sunt astăzi la nivelul pe care îl aveam după al Doilea Război Mondial, așa cum ne arată o cercetare realizată pe 12.000 de români; Abandonul școlar la noi este mult peste media europeană (16,4% vs 10,6%); 25,8% din elevii din mediul urban și 42,23% din elevii din mediul rural nu promovează examenul de Bacalaureat, iar 13,71% din elevii din mediul urban și 35,26% din elevii din mediul rural nu promovează examenul de Evaluare Națională, conform raportului Ambasadei Sustenabilității.

Ce ne spun toate aceste realități? Pe de o parte, România trebuie să facă eforturi pentru a reduce „distanțele” din educație față de Europa și, pe de altă parte, trebuie să investească masiv în mediul rural, unde trăiesc acum peste 46% din locuitorii țării. O imagine de ansamblua diferențelor dintre urban și rural în România vedeți pe microsite-ul România cu un singur chip.

Comentează