MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum tehnologia poate combate defrișările ilegale

În ultimul an, am simțit impactul tehnologiei în viața noastră mai mult ca oricând. Ne-a apropiat când a trebuit să stăm la distanță, a oferit multora un mediu de lucru, ne-a dat un cadru de socializare și informare. Însă tehnologia este parte din viața noastră dintotdeauna, de la primele unelte până la cele mai noi descoperiri științifice. De-a lungul timpului ne-a arătat că este o parte activă și indisolubilă a societăți, parte care contribuie decisiv la progresul nostru.

Am făcut această introducere pentru că doresc să salut un nou pas tehnologic în societate. Un pas făcut de Vodafone România pe un teritoriu important pentru țara noastră și Europa, de altfel, cel al defrișărilor necontrolate.

Vodafone a anunțat, în premieră în România, un proiect de „pădure inteligentă”, conectată la rețeaua sa. Pădurea, situată în județul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale.

Cum funcționează monitorizarea tăierii copacilor

„Pădurea inteligentă” anunțată de Vodafone are la bază un sistem creat de start-up-ul non-profit Rainforest Connection. Acesta constă într-o serie de „gardieni digitali”, în fapt, niște dispozitive prevăzute cu senzori acustici, care captează o sunetele din mediul înconjurător.

Sunetele captate sunt apoi trimise prin rețeaua Vodafone către o pltaformă, ce le analizează printr-o aplicație de Inteligență Artificială, determinând dacă înregistrare se aud detectate zgomote suspecte, precum cele de drujbă, de autovehicule etc.

De aici, informațiile sunt trimise mai departe, în timp real, sub forma unor alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor sau către un centru de monitorizare zonal sau național.

Soluția Vodafone permite astfel pădurarilor să asculte în timp real ce se întâmplă în pădure și să acționeze.

Dispozitivele de monitorizare sunt alimentate prin panouri solare, fiind instalate, într-un mod neinvaziv, în segmentul superior al arborilor. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1 km și poate preveni defrișarea a peste 3 km2 de pădure.

Vodafone a realizat un foarte interesant clip despre „Pădurea Inteligentă”. Îl vedeți mai jos.

Vodafone propune o noua viziune de brand: „Împreună putem”

Cu ocazia prezentării proiectului „Pădurea Inteligentă”, Vodafone a anunțat noua viziune a brandului la nivel global, Împreună putem”, prin care își continuă misiunea de a contribui la societatea digitală, reducând în același timp impactul asupra mediului. Noua poziționare de brand a Vodafone este inspirată de un studiu desfășurat în rândul clienților săi, care a arată că tehnologia se transformă dintr-un instrument care stimulează oamenii la nivel personal într-o componentă esențială care poate genera impact în dezvoltarea durabilă a societății.

1 comentariu

  1. Maria says:

    Bună,
    Foarte interesant acest proiect „pădurea inteligentă”, să dea Domnul să aibă rezultate, pentru că din păcate România este printre puținele țări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine și sunt în pericol de a dispărea.

Comentează