MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce ar trebui să știe părinții despre prezența online a copiilor

Ultimii doi ani ne-au pus în fața unui inamic fără precedent în lumea modernă. Însă dincolo de coronavirus, alte și alte provocări ne-au testat răbdarea și vigilența. Offline și online. Și nu doar nouă adulților, ci și copiilor de toate vârstele.

Școala online în sine a fost o mare provocare pentru ei, deși mai toți sunt digital natives. Măsurile stricte din școala offline au fost o povară nedorită, iar anxientatea părinților a fost resimțită mai mult decât își pot închipui ei. Trecerea bruscă de la școala offline, la cea online și din nou, după o vreme mult prea lungă, la școala offline a venit cu o serie de dezavantaje, copiilor lipsindu-le socializarea și interacțiunea din clase.

Anul nou școlar e pe cale să înceapă și părinții încă au semne de întrebare: offline sau online?

„Indiferent de cât de convenabile pot părea orele online, acestea reprezintă o soluție temporară, care remediază lucrurile cât se poate de rapid”, explică Nansi Lungu, analist comportamental la Bitdefender. „Și, ca orice soluție rapidă, prezintă semnele clasice ale oricărei tranziții de scurtă durată: nu e nimic serios, nici măcar nu suntem la școală, nu suntem în mediul nostru, nu ne mai întâlnim unii cu ceilalți, este o perioadă peste care trebuie să trecem, nu pe care trebuie să ne concentrăm.”

Mulți copii au tratat școala online ca pe o „vacanță”, trecând prin ea fără o implicare prea mare în orele de curs, bifând semestru dupa semestru. Alții, care în mod normal erau mai rezervați în sălile de clasă, au prins curaj la orele virtuale, fiind hiperactivi, deranjând chiar colectivul. Ca să nu mai vorbim de hărțuirea cibernetică sau trimiterea mesajelor nepotrivite colegilor și profesorilor.

Comentariile jignitoare, amenințările și denigrările pot avea un impact psihologic puternic și de lungă durată. Părinții ar trebui să fie atenți la semnalele de alarmă și să discute cu copilul lor pentru a afla dacă acesta este hărțuit. Copiii trebuie să știe că au la cine să apeleze și să simtă că se pot destăinui părinților lor.

Părinții ar trebui să mai știe ceva. Lipsa unei relații strânse cu copiii, este adesea suplinita de un timp mult prea mare petrecut în fața ecranelor. Care prezintă o serie de riscuri. În primul rând accesarea unui conținut neadecvat și apoi expunerea la fraude online.

„Copiii cad în capcanele atacatorilor cibernetici atunci când relațiile cu părinții nu sunt foarte strânse”, spune Nansi Lungu. „Tind să se lase păcăliți de persoane dubioase și se încred cu totul în acestea.”

De cele mai multe ori, copilul sau adolescentul va începe să trimită fotografii cu el și să dea detalii personale pe care infractorii le pot folosi ulterior pentru a-l șantaja.

Copiii trebuie să fie pregătiți să afle care sunt pericolele reale din lumea online, să identifice semnalele de alarmă și să discute imediat cu părinții sau să apeleze la autoritățile locale.

Specialiștii de la Bitdefender au întocmit o listă cu cinci pași simpli pentru a garanta siguranța copiilor în timp ce aceștia utilizează platformele și aplicațiile lor preferate:

  • Asigură confidențialitatea conturilor online prin modificarea setărilor de confidențialitate și prin garantarea faptului că informațiile de pe profilul copilului tău pot fi văzute doar de prieteni și membri ai familiei
  • Pune accent pe importanța ignorării cererilor de prietenie sau de mesaje din partea străinilor și încurajează limitarea informațiilor și fișierelor media (fotografii și videoclipuri) partajate online
  • Revizuiește permisiunile și setările aplicațiilor și contribuie la configurarea unor parole unice și puternice pentru toate conturile online
  • Vorbește cu copilul tău despre amenințările din mediul online, inclusiv despre ferestrele pop-up și reclamele false, e-mail-urile de phishing, mesajele text sau apelurile false
  • Învață-ți copiii să raporteze întotdeauna activitatea sau conturile suspecte și comportamentele neadecvate și îndeamnă-i să nu dea niciodată informații sensibile, cum ar fi numărul lor de telefon, adresa lor fizică sau numele școlii la care merg, niciunei persoane pe care o întâlnesc online

Nu există o soluție magică care să garanteze calitatea și siguranța peisajului digital în timpul unei crize de sănătate. Din cauza lipsei opțiunilor, poate părea imposibil să reducem timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranului. Însă păstrarea echilibrului dintre viața socială sănătoasă din mediul online și activitățile offline care îl ajută pe copil să-și creeze sau să-și îmbunătățească diferite abilități este vitală.

1 comentariu

  1. Georgiana says:

    Foarte bun articolul, multumesc mult pentru recomandari!

Comentează