MANAFU*

Abonamente Evensys

Un control de rutina poate preveni afectiuni viitoare

Pentru mine, pandemia a fost o lectie de viata. Mi-am testat limitele si mai ales rapiditatea de a ma adapta la situatii extreme. Pentru ca asa am simtit eu pandemia. Ca o situatie neobisnuita, cu o mare presiune psihica si multe intrebari fara raspuns. Cand suntem foarte implicati in ceea ce facem zi de zi si credem ca orice obstacol poate fi trecut, o situatie de acest gen e un mare test de rezilienta.

Pandemia ne-a schimbat clar vietile. Ne-a pus in situatii noi, ne-a intins corzile, ne-a impus limitari. In acelasi timp, ne-a facut sa ne reinventam, sa ne adaptam provocarilor actuale si sa ne descoperim pe noi insine. Am avut mai mult timp sa reflectam, sa interiorizam si sa ne stabilim prioritatile, atat cand in familie si in mediul profesional, cat si in plan personal. Mai ales, in plan personal.

Dupa un an si jumatate, ne luptam nu doar cu cel mai puternic virus din ultimul secol, ci si cu noi afectiuni asociate contextului actual. Izolarea, limitarea contactelor, mobilitatea redusa si alte restrictii au avut un impact asupra psihicului si fizicului deopotriva. Stresul, anxietatea, cresterea in greutate, scaderea calitatii somnului, suprasolicitarea ochilor nu sunt cazuri izolate, ci efecte simtite pe scara larga. Le-am simtit si eu. Pe toate.

Pandemia ne-a invatat sa punem pret mai mult pe sanatatea noastra. Dupa deja trei valuri ale noului virus, inainte de un al patrulea val si mai amenintator, suntem foarte atenti la ce ni se intampla ori ce ni se poate intampla. Si incercam sa prevenim, sa ne aparam, sa anticipam.

Punand un accent ridicat pe preventie in aceasta perioada, Regina Maria a lansat campania “Asculta-ti corpul, mergi la medic”, ce include o serie de pachete de servicii medicale adapate fix pe momentul post-distantare in care ne aflam si orientate pe problemele de sanatate accelerate in pandemie, cand am stat mai mult in fata ecranelor si mai putin in fata persoanelor si am luat mai usor kg in plus, fara a face prea multa miscare.

Pachetele au chiar nume foarte sugestive. De pilda, “Pachetul celor care muncesc de acasa si stau prea mult cu ochii pe windows” este un consult de specialitate si prescriptie ochelari. Le descoperiti pe toate mai jos sau online aici.

Am stat de vorba cu Dan Dimitriu, Directorul Medical al policlinicilor Regina Maria, despre preventie in timp de pandemie si despre planurile retelei de servicii medicale.

De ce a lansat Regina Maria aceste pachete de preventie cu discount? 

Preventia se face pentru a detecta potentiale tulburari de sanatate sau boli la persoanele care nu prezinta niciun simptom al bolii. Scopul preventiei este detectarea timpurie a bolii, a riscurilor de aparitie a acesteia precum si modificarea stilului de viata sau stabilirea unui program de supraveghere periodica pentru a reduce aceste riscuri sau aparitia complicatiilor.

Testele de preventie nu sunt considerate diagnostice, dar sunt utilizate pentru a identifica un subgrup al populatiei la care ar trebui sa fie efectuate teste suplimentare pentru a determina prezenta sau absenta bolii.

Ceea ce face valoros un test de screening este capacitatea sa de a detecta potentiale probleme, reducand in acelasi timp rezultatele neclare, ambigue sau confuze.

Haideti sa explicam ce sunt testele de screening.

Exista multe tipuri de screening. De exemplu, daca tuturor nou-nascutilor li se ofera aceleasi teste (cum ar fi testele auditive), acesta este un tip de screening.

In alte situatii vorbim de “screening oportunist”: de exemplu screening-ul efectuat in momentul  in care cineva viziteaza un medic pentru un anumit motiv si, in timp ce se afla acolo, i se ofera un test suplimentar, cum ar fi masurarea tensiunii arteriale.

Alt exemplu este screeningul pentru toti membrii unei populatii care indeplinesc criteriile pentru efectuarea acelui test. In Germania se efectueaza examinarea cu raze X a sanului (mamografie) tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani, pentru a depista cancerul de san.

Asadar trebuie retinut ca testele medicale utilizate in scopuri de screening nu sunt folosite pentru a stabili un diagnostic final, dar sunt foarte utile ca prim pas pentru a detecta mai intai orice anomalii. Mai apoi, anomaliile identificate in acest prim pas sunt examinate in detaliu cu ajutorul altor teste.

Acesta este de exemplu cazul testelor de scaun efectuate in screeningul cancerului de colon. Testele pentru scaun cauta sange ocult (ascuns) in scaunul unei persoane, care ar putea fi un semn al cancerului intestinal. Daca rezultatele testului sunt anormale, intestinul este examinat indeaproape cu un endoscop.

Chiar daca testele de screening nu sunt 100% precise in toate cazurile, este in general mai valoros sa fie efectuate la momentele adecvate, conform recomandarilor medicului dumneavoastra, decat sa nu le faceti deloc.

Care este rolul medicului specialist in testele de screening?

Orice rezultat al screening-ului trebuie sa fie discutat cu medicul. Acesta poate interpreta si explica pacientului rezultatele obtinute, poate stabili necesitatea sau nu a efectuarii unor investigatii suplimentare sau poate stabili frecventa cu care este necesara repetarea testelor.

Existenta aparaturii de ultima generatie ce permite obtinerea unor rezultate cu grad mare de sensibilitate si specifictate este de asemenea foarte importanta. Nu mai putin important, in cazul in care sunt detectate anomalii la testele de screening efectuate, o echipa multidsciplinara trebuie sa fie disponibila pentru a continua investigatiile si eventual stabili tratamentul necesar si urmarirea periodica.

Sunt romanii atenti la preventie si se programeaza pentru un control de rutina sau mai degraba programarile apar mai des dupa ce au identificat deja simptomele?

Din ce in ce mai mult, pacientii romani inteleg importanta testelor de screening dar si aplicarea masurilor imediat dupa ce anumite riscuri sunt identificate cu ajutorul acestor teste. Daca in urma cu cativa ani existau foarte putini pacienti care efectuau teste de screening, numarul acestora a crescut constant dar si mai important este ca in urma rezultatelor se schimba comportamente cu risc pentru sanatatea pacientului.

De exemplu, pentru pacientii cu nivel crescut al colesterolului, din ce in ce mai des intalnim in practica scaderea nivelului acestuia de la o examinare la alta, lucru care nu se intampla in anii precedenti. Acest lucru arata schimbarea comportamentului alimentar, inceperea unor programe de exercitii periodice, etc. ceea ce conduce catre scaderea riscului cardiovascular al acelui pacient.

Cum ati facut selectia specialitatilor cuprinse in pachetele “Asculta-ti corpul, mergi la medic”?

Pachetele lansate de Regina Maria tin cont de recomandarile internationale pentru preventie. Selectarea specialitatilor si investigatiilor a tinut cont de importanta dovedita a acestora in screening, gradul de raspandire a afectiunilor in populatie, disponibilitatea pe scara larga in Regina Maria si nu in ultimul rand de gradul de siguranta pentru pacient.

Va multumesc!

•••

Stiu ca suntem tineri, puternici si putem duce multe si mult timp. Insa nu e o idee buna sa amanam la nesfarsit sau pana e foarte tarziu ori de inevitabil o simpla vizita la medic, chiar si online. Orice simptome sunt un semn. Semnul ca trebuie sa verificam starea sanatatii.

Sumar Pachete “Asculta-ti corpul, mergi la medic”:

• Pachetul celor care in fiecare zi de luni incep o dieta – consult de nutritie si un set de analize pentru diabet.

• Pachetul celor care muncesc de acasa si stau prea mult cu ochii pe windows – pachetul de oftalmologicie care include un consult de specialitate si prescriptie ochelari.

• Pachetul celor care s-au diagnosticat singuri cu lipsa acuta de miscare – Pachetul contine un consult de reumatologie si un set de analize osteo-articular (Calciu seric, Calciu ionic si Factor reumatoid).

• Pachetul femeilor care nu vor o relatie online cu medicul lor ginecolog – Pachetul contine un consult obstetrica- ginecologie si o ecografie transvaginala.

• Pachetul celor atat de avizi de socializare incat ar sta de vorba si cu cadrele medicale – Pachetul contine un consult de medicina interna/ medicina generala, o ecografie abdominala si un EKG.

• Pachetul celor care nu prea se pot bucura de iesitul afara – pachetul de gastroenterologie care cuprinde consult si colonoscopie.

In perioada 21 iunie – 15 septembrie pachetele de screening din policlinicile Regina Maria au un discount de 20%.

1 comentariu

  1. Ana-Maria says:

    Super recomandarile, big like pentru articol 😉

Comentează