MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce influențează succesul campaniilor cu influenceri în România

Anunțat în premieră la Influencer Marketing Conference 2021, studiul InfluenceMe powered by Starcom documentează in cea de-a 9-a editie comportamentele care pot influența campaniile cu influenceri din România. Studiul analizează evoluțiile principalilor indicatori din purchase funnel și are la bază toate campaniile consistente de influencer marketing, desfășurate în perioada ianuarie-august 2021.

Influencer marketing, activitate în creștere

Fenonemenul de influencer marketing se află pe un trend ascendent comparativ cu ceilalți ani: 7 din 10 internauți români urmăresc cel puțin un influencer în prezent (74% în 2021 vs. 68% în 2020). Oamenii continuă să caute o voce relevantă, apropiată de ei, autentică și, mai ales, cu mai mult accent pe componenta umană.

Rolul influencerului în percepția utilizatorilor de internet

Utilizatorii de internet din mediul urban continuă să declare că rolul unui influencer este cel de a inspira și de a promova un stil de viață sănătos (5 din 10 respondenți). Răspunsurile au o serie de particularități, specifice grupelor de vârstă distincte: în timp ce persoanele tinere, cu vârsta între 18 și 24 de ani, consideră că rolul influencerului este să aducă informații noi, în mod constant, despre produse și branduri, persoanele cu vârsta între 25 și 34 de ani se așteaptă ca acesta să anunțe evenimente și noutăți despre servicii și produse; iar persoanele cu vârsta între 35 și 44 de ani văd rolul influencerului în zona de educație, responsabilitate socială, încurajarea activității de protecție a mediului și spirit civic.

Factorii care determină o campanie de succes

În 2021 pe indicatorul de notorietate au avut cele mai bune rezultate campaniile cu influenceri care au avut și suportul campaniei TV sau a altor medii tradiționale (Outdoor, Radio).

Au stimulat curiozitatea campaniile cu influenceri din categoriile mobile și finance, cu focus pe noi formate (de exemplu, serialele digitale).

Campaniile cu influenceri care au obţinut un scor de luare în considerare peste medie, au fost cele care au experţi în comunicare şi campaniile cu conţinut pe utilitate, pe mesaj, în prezentarea produselor/ serviciilor.

Campaniile care îi determină pe consumatori să cumpere produsul/ serviciul în 2021, sunt cele cu accent pe povești personale și diversitate în mesaje (contextuale, CSR, manifestare socială, evenimente).

Loialitatea față de brand se construiește în 2021 prin campanii cu influenceri care reșesc să creeze conexiuni emoționale între brand și consumator. De asemenea, prezența campaniilor cu experți în categorie îi asigură pe consumatori că au făcut alegerea potrivită.

Campaniile cu influenceri ii determină pe consumatori să îndrăgească brandul prin prezența unor influenceri/ celebrități care sunt mai selectivi și aleg să vorbească despre brand-uri în care cred, pe care le folosesc în viața de zi cu zi și cu care se identifică ca valori. Pe acest indicator a funcționat și componenta de divertisment, care a reușit să mobilizeze comunitatea (de exemplu, conținut-serial, care generează expectanță).

Relevanța brandului crește prin campaniile cu influenceri care educă consumatorii prin experiențe, conținut util și/ sau distractiv (seriale digitale, podcast-urile, folosirea actorilor în comunicare).

Metodologie

Studiul a fost realizat de agenția de media Starcom, prin metodologia online Ad Impact, pe un eșantion de 1.000 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatori de internet, din mediul urban, în perioada august – septembrie 2021. 

Comentează