MANAFU*

Abonamente Evensys

5 metode prin care îți protejezi banii personali când cumperi online

Românii au două sărbători de shopping în noiembrie. Întâi, BlackFriday-ul neaoș, care de peste 10 ani a devenit o adevărată tradiție, și apoi Black Friday-ul american, cel original care se întâmplă mereu în ultima zi de vineri a luni, ca un moment de start pentru cadourile de Crăciun. Am putea spune că suntem norocoși, nu-i așa?

Însă pe lângă ofertele bune pe care le vânăm în cele două ocazii, din umbră, suntem și noi vânați de hackerii care abia așteaptă să găsească o vulnerabilitate atunci când facem cumpărăturile online. Pentru a nu fi expuși fraudelor pe Internet și a sta cât mai liniștiți în fața calculatoarelor și chiar pe telefoanele mobile, am realizat un scurt și util ghid de protecție  împreună cu specialiștii Bitdefender.

Nu cumpărați de pe site-uri obscure!

Reducerile mari ne tentează mereu, dar e bine să nu sărim direct la check-out, nu înainte de a verifica dacă magazinul este legit. Riscăm altfel să plătim un produs și să nu îl primim niciodată dacă suntem păcăliți de ofertele prea bune ca să fie adevărate.

Nu accesați site-urile care nu criptează datele rulate!

Uneori hackerii lansează website-uri aproape identice cu cele oficiale, atrăgându-ne cu oferte false, pentru a ne fura datele personale și financiare. Verificăm întodeauna adresa URL și ne asigurăm că link-ul începe cu „https” și un simbol în formă de lacăt.

Nu folosiți browsere neactualizate și dispozitive nesecurizate!

Nu prea ne place să facem update-uri, dar e important să păstram calculatorul curat și browser-ul actualizat. Hackerii pot sustrage informații valoroase fără să ne dăm seama prin troieni bine ascunși, care se autentifică în conturile noastre bancare. 

Nu faceți cumpărături pe conexiuni Wi-Fi publice!

Cel mai bun Internet nu este cel gratis, ci cel care este securizat. Este indicat să folosim mai degrabă conexiunea de date mobile a telefonului sau a tabletei pentru a face achiziții online. Dacă nu avem o alternativă, utilizăm neapărat un browser securizat când suntem pe wi-fi.

Nu folosiți parole simple și ușor de ghicit!

Este bine să schimbăm parolele din când în când și să activăm autentificarea în doi pași (2FA). Ne asgurăm astfel că nimeni nu va putea prelua controlul conturilor noastre online și mai ales al informațiilor financiare. Un nivel suplimentar de securitate ne protejeaza împotriva fraudelor.

Oferta Bitdefender de Black Friday

În ultimii 5 ani, Bitdefender a avut cea mai înaltă rată de detecție din industria securității cibernetice. Sute de milioane de oameni din toată lumea folosesc deja software-urile de securitate ale companiei. Bitdefender utilizează tehnologii avansate pentru a anticipa, detecta și bloca instantaneu chiar și cele mai noi amenințări, înainte ca acestea să acționeze.

Cu ocazia acestui Black Friday, Bitdefender are una dintre cele mai bune oferte ale sale aici.

2 comentarii

  1. nacele says:

    As mai adauga si “verifica recenziile magazinului online de unde vrei sa cumperi” Asa te poti asigura cat de cat.

  2. Stefan says:

    Păcat că majoritatea utilizatorilor nu înțeleg ceea ce ai scris mai sus.

Comentează