MANAFU*

Abonamente Evensys

Seria „Ilegal cu Mariana van Zeller” revine pe National Geographic

După un sezon în care ne-a condus în lumea traficanților pe 8 piețe ilegale, jurnalista Mariana van Zeller revine cu o nouă serie pe National Geographic, începând cu 25 februarie. Noile episoade ne prezintă 10 piețe mai mult sau mai puțin cunoscute de publicul larg. Intenția jurnalistei este să dezvăluie lucrurile ascunse ochiului public, dar și pe cele care se întâmplă lângă noi.

Ilegal cu Mariana van Zeller” este filmat asemenea unui serial polițist, cu momente de suspans sau care îți ridică semne de întrebare despre ce urmează sau cum vor reacționa protagoniștii. Mariana van Zeller demonstrează un curaj pe care nu mulți oameni l-ar afișa în condiții reale. Cu atât mai mult cu cât filmările au fost făcute în plină pandemie, timp de un an, începând din vara anului 2020.

De altfel, lumea a cunoscut în timpul pandemiei o explozie pe piețele negre, numărul fraudelor fiind în creștere și organizațiile criminale devenind tot mai puternice. Chiar și acolo unde nu te aștepți.

De pildă, mi s-a părut interesant să aflu că susținătorii mișcării White Supremacy operează precum o piață neagră, în fapt. După cum spunea Van Zeller într-un interviu, deși nu vând droguri sau nu pun arme în mâinile oamenilor, rețelele rasiste din întreaga lume, implantează idei foarte periculoase în mințile oamenilor.

Pe de altă parte, fraudele romantice sunt des întâlnite acum. Apar multe știri și informații despre mărimea unui fenomen, de asemenea, global, cel mai probabil alimentat de izolarea noastră din ultimii doi ani. Episodul „Escrocherii Romantice” vorbește despre cum femei și bărbați de pretutindeni au pierdut sume mari de bani, sub falsa impresie că și-au găsit sufletul pereche sau partenerul mult visat. „2,8 milioane de dolari”, spune o victimă a fraudelor că a pierdut într-o schemă romantică. Van Zeller merge până în Ghana și intră în contact direct chiar cu o rețea de escroci sentimentali, asistând chiar la o întâlnire virtuală între infractori și victime.

Acestea sunt doar două exemple din cele zece ale seriei documentare. Veți mai putea afla despre piața operațiilor estetice ilegale și a riscurilor pe care astfel de proceduri le implică sau despre cum s-a adaptat traficul de marijuana liberalizării comerțului în multe state americane.

Veți descoperi lumea găștilor de motocicliști care promovează violența, criminalitatea și sentimentul de superioritate ori cât de mare este piața mașinilor furate în America. Ca fapt divers, la fiecare 3,6 secunde o mașină este furată la americani. Deși cele mai multe se întorc la proprietarii lor, autoritățile nu reușesc să dea de cap rețelelor de infractori.

Alte episoade vă arată cum funcționează piața chimiștilor amatori care pregătesc metamfetamina acasă, cum acționează mafia din pădurea amazoniană care distruge ecosistemul prin minerit, defrișări și braconaj, cum au început femeile să dețină poziții de putere în lumea traficului de droguri și cum s-a dezvoltat pirateria în pescuit.

„Ilegal” cu Mariana van Zeller va avea premiera în data de 25 februarie, de la ora 22:00, pe National Geographic. Seria va avea episoade noi in premieră, în fiecare vineri de la aceeași oră. Postul poate fi urmărit rețelele RCS-RDS, Vodafone, Telekom și NextGen și la alti operatori de cablu independenți.

Urmăriți trailer-ul. Sigur vă va face curioși să vedeți noua serie.

 

Comentează