MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum să nu cădem victimele războiului cibernetic

Suntem cu toții conștienți că războiul din Ucraina nu se poartă doar pe câmpul de luptă, în jurul orașelor asediate sau la granițe. Se poartă și în mediul online, un singur atac poate fi devastator pentru sistemele informatice ale unei armate sau țări.

În contextul conflictului din apropierea tării noastre, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Bitdefender și-au unit forțele pentru susținerea Ucrainei în spațiul cibernetic. Cele două organizații s-au angajat să ofere consultanță tehnică, informații privind amenințările și, în mod gratuit, tehnologie de securitate cibernetică pentru orice afacere, instituție guvernamentală sau cetățean al Ucrainei, pentru atât timp cât este necesar.

Mai mult, DNSC și Bitdefender vor oferi  gratuit tehnologii de securitate cibernetică, timp de un an, companiilor și instituțiilor publice din spațiul NATO sau al Uniunii Europene care doresc să își crească nivelul de securitate cibernetică, ce ar putea fi afectate de atacuri surpriză, în situația geopolitică actuală.

Războiul cibernetic nu este unul nou. De mai bine de 10 ani, companiile de securitate fac eforturi mari pentru a combate atacurile sponsorizate de diverse state asupra altor state. În plus, în cei doi ani de pandemie, s-au intensificat infracțiunile informatice, pe fondul unei avalanșe de informații de toate felurile și fake news care s-a abătut asupra noastră. Am devenit parcă mai vulnerabili în fața atacurilor cu malware sau phishing.

Pentru a ne ține în siguranță tehnologia de acasă sau de la birou, „proprietățile” online și mai ales finanțele și datele personale, specialiștii de la Bitdefender ne oferă câteva sfaturi:

  • Nu deschideți e-mailuri sau fișiere anexate care provin de la expeditori necunoscuți, în special cele care au un caracter urgent, chiar dacă par sau sună „oficial”
  • Dacă nu cunoașteți expeditorul, nu accesați linkurile care sosesc prin intermediul aplicațiilor de mesagerie instantanee sau prin SMS
  • Utilizați o soluție VPN ori de câte ori este posibil. Rețineți că partajarea imaginilor vă poate dezvălui locația sau alte informații personale prin metadatele încorporate.
  • Restricționați utilizarea conexiunilor RDP (remote desktop connections), cu excepția cazului în care acestea sunt absolut necesare.
  • Instalați o soluție de securitate cât mai curând posibil. Soluțiile moderne de securitate nu vă permit să accesați linkuri rău intenționate, blochează programele malware înainte de instalare și anunță utilizatorii când primesc conținut suspect.

Citiți mai multe recomandări pentru acasă sau la birou pe blogul Bitdefender aici.

Nu în ultimul rând, pentru că tot mai mulți români donează pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, specialiștii în securitate ne atrag atenția asupra campaniilor umanitare false. Potrivit Bitdefender, escrocheriile caritabile prin e-mail au avut deja un vârf pe 2 martie.

O anumită campanie, care folosea ca subiect „Fiți alături de poporul ucrainean. Acceptăm acum donații în criptomonede. Bitcoin, Ethereum și USDT”, provenind de la adrese IP din China, a ajuns la zeci de mii de căsuțe de e-mail pe 2 martie.

Dacă doriți să donați sau primiți solicitări pentru a dona sume de bani:

  • Să nu dați niciodată click pe linkuri sau fișiere anexate din e-mailuri sau pe mesaje care vă cer să faceți o donație urgentă.
  • Să donați exclusiv către organizații caritabile, organizații non-profit și de strângere de fonduri oficiale și de încredere.
  • Să verificați conturile bancare în mod regulat pentru orice activitate suspectă sau cheltuieli neautorizate.
  • Să stabiliți parole unice și autentificare în doi pași pentru toate conturile online.

Atacurile cibernetice sunt foarte aproape de noi. Unul din 25 de mesaje trimise de hackeri la nivel global vizează România. Atenție mare deci!

4 comentarii

  1. Laura says:

    Mi-a placut articolul, multumesc pentru sfaturi!

  2. Sergiu R. says:

    Din ce in ce mai multe amenintari in domeniul cibernetic. Chiar saptamana trecuta am primit o tentativa de phishing pe e-mail. Cel mai rau e pentru cei care nu au experienta in domeniu si se lasa pacaliti foarte usor.

  3. Alexandru says:

    Un articol foarte interesant! Cea mai sfanta metoda ramane aceea de a nu deschide atasamente care par suspecte. Sunt patite companii mari pe partea de malware, care nu au reusit sa rezolve problema cu solutii de sute de mii de euro. Be safe! 🙂

  4. Liviu R. says:

    atacurile de tip phising cred ca sunt la cel mai inalt nivel de “popularitate” in acest zile.

Comentează