MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum amenajezi frumos și eficient o baie care nu te stresează

Mulți dintre cei care își amenajează locuința consideră că bucătăria este camera care vine cu cele mai mari provocări. Totuși, din experiența mea recentă, adevărata provocare este baia. Deși e mică și funcțională, este în realitate o provocare de design, implementare și buget.

De ce e baia atât de complicată? Pentru că e un spațiu mic cu cerințe mari. Trebuie să îmbine estetica cu funcționalitatea, confortul cu rezistența și totul trebuie gândit la milimetru. Ai instalații de apă, scurgeri, ventilație, finisaje rezistente la umezeală, spații de depozitare smart și un look & feel care trebuie să îți dea o stare de bine, mai ales dimineața devreme. Și toate astea într-o încăpere de câțiva metri pătrați.

Ai două opțiuni când te pui în ușă și te întrebi „Ce fac cu baia asta?”.

Prima e să angajezi un designer să îți facă o baie după chipul și asemănarea ta, dar asta presupune în primul rând un buget consistent, mai mult timp și mai multă energie pentru implementare.

A doua este să îți faci baia pe cont propriu, combinând inteligent mobilier și accesorii din oferta disponibilă pe piață. Pe eMAG, de pildă, găsești peste 35.000 de produse in secțiunea Mobilier Băi, de la oglinzi simple ori cu LED, dulapuri suspendate, colțare multifuncționale, până la seturi complete de mobilier cu design modern sau clasic. Indiferent dacă vrei o baie luminoasă, minimalistă sau una cu aer vintage, ai zeci de combinații posibile la un click distanță. Poți filtra rezultatele după tipul produsului, tipul montajului, timpul de livrare, material, finisaje etc.

5 lucruri de care să ții cont când îți amenajezi singur baia

Dacă alegi să-ți amenajezi singur baia, fără un designer sau un proiect custom, e bine să pornești la drum cu câteva repere clare:

  1. Măsurători precise

În baie și în general în orice aspect al amenajării unui apartament, fiecare centimetru contează. Verifică de două ori dimensiunile pereților, ale spațiilor speciale și ale obiectelor sanitare. Asigură-te că dulapul se deschide complet, că ușa cabinei de duș nu lovește nimic și că nu blochezi accesul la prize sau robinete.

  1. Mobilier rezistent la umiditate

Chiar dacă îți place un dulap sau o mască de chiuvetă, asigură-te că sunt fabricate din materiale potrivite pentru un mediu umed – MDF hidrofugat, PAL melaminat de calitate sau lemn tratat. Evită finisajele care pot absorbi apă sau se pot deforma în timp.

  1. Depozitarea pe verticală

Spațiul din baie este prețios, așa că folosește cât mai bine pereții și gândește spații de depozitare verticale. Un dulap vertical poate aduce un plus în organizarea băii, fără să blocheze circulația. Iar rafturile montate pe perete pot fi atât practice, cât și decorative.

  1. Oglindă de calitate

O oglindă mare, eventual cu iluminare LED, schimbă complet atmosfera unei băi mici. O face să pară mai mare, mai luminoasă și mai elegantă. O oglindă bine aleasă reflectă lumina naturală sau artificială, creează senzația de adâncime și face încăperea să pară mai aerisită și mai spațioasă. Nu exagera totuși cu mărimea.

  1. Un singur stil

E ușor să te lași furat de sutele de opțiuni disponibile, dar încearcă să păstrezi o direcție clară: modern, scandinav, clasic, minimalist, natural etc. Când toate piesele de mobilier vorbesc aceeași limbă, rezultatul e armonios și relaxant.

La urma urmei, baia este locul în care începe și se termină ziua ta. Merită să arate bine și să te facă să te simți confortabil, fără să îți consume toate economiile. Cu puțină inspirație și cu o ofertă variată la îndemână, o poți transforma într-un loc practic și frumos, exact pe gustul tău.

Comentează