MANAFU*

Abonamente Evensys

Blogs: In ce limba scriem

Un amic care vrea sa isi lanseze blogul ma intreba saptamana trecuta in ce limba sa scrie: in romana sau engleza? O intrebare usoara si totusi grea (tinand cont ca e unul dintre cetatenii straini care vorbesc foarte bine romaneste). Nu am reusit sa ii dau un raspuns direct: romana / engleza.

Ma gandesc si acum la cel mai bun raspuns pentru intrebarea sa. Am pus si un poll pe tema asta (desi nu e relevant in dilema amicului meu).

Tags:

Fara comentarii

  1. de_ce says:

    el stie cui i se adreseaza, daca se adreseaza romanilor.. sa scrie in romana, deci 🙂

  2. Ionut Ciurea says:

    sunt de acord cu de_ce. in primul rand trebuie sa te gandesti la target, la cititori. daca te adrseze romanilor, atunci scrie in romana.daca “ataci” piata mondiala, atunci in limba engleza.singurul comentariu in plus: daca ataci piata de afara atunci ar fi bine sa stii in ce te bagi. este o diferenta ca de la cer la pamant in romania si piata externa. si ar fi bine sa stii engleza la perfectie.

  3. Mircea Scarlatescu says:

    si de_ce si ionut ciurea au dreptate aici.Un blog in engleza scris pentru romani ar fi exact un bat in balta 🙂

  4. TSK says:

    Eu as analiza problema din alta perspectiva. Daca omul lanseaza un blog de pe care doreste sa faca niste bani, fie cu AdSense, fie cu alte sisteme de publicitate, limba engleza si, implicit, un target vorbitor de limba engleza este ceea ce trebuie sa caute. Populatia vorbitoare de limba engleza este cu mult mai numeroasa decat cea de limba romana deci un astfel de target are potentialul de a dezvolta mult mai mult trafic. Acest trafic se poate transforma ulterior in profit atat timp cat se ia in considerare o strategie bine gandita.In cazul unui blog noncomercial si adresat romanilor, revin la cele mentionate mai sus.

  5. Ivan cel Groaznic says:

    Daca e chiar asa mare dilema, eu as zice sa creeze un blog bilingv… si romana si engleza :D.Astfel isi poate diversifica cititorii :).Doar ca e munca la asta.

  6. dan says:

    eeeh, asta e o chestie grea! e semn ca Manafu vrea sa faca bani din blogging si pana acu n-a gasit solutia. iata parerea mea: Cristi, ai muncit mult la blog si lumea te cauta pentru asta. daca de maine oferi altceva, s-ar putea sa te trezesti singur in padurea pustie. esti un tip fain si inventiv care astept sa vina o idee de monetizare a bloggingului croita pentru Ro! Reproducerea in scris aici pe blog a evenimentelor, produselor, etc cu zvac ale momentului as face-o doar pentru ca bloggingul e o pasiune pentru timpul liber. am inteles ca tu vrei mai mult, asa ca incepe sa creezi! mai bine ramai bun pe ro decat asa esuezi urat pe .comnumai bine,d.PS: n-ai mai raspuns la intrebarea mea cu privinta la http://www.wirelessisfun.comsa inteleg ca nu-ti place?

  7. Madalin Matica says:

    Engleza. Si mai bine..in chineza. In romana doar daca are interese clare si specifice ptr piata din romania. Engleza este nu numai intl dar este si un prag de minima alegere a cititorilor.

  8. Tony says:

    Cred ca scriind in RO te adresezi unui public de maxim 23-24 milioane. In Engleza comunici cu toata lumea (mai ales ca multi Romani vorbesc engleza).Tony

  9. Sara says:

    Si noi ne-am pus aceeasi problema cand am pornit BusinessIDEAS.ro … si am decis sa mergem pe engleza. Ideea cu multilingvismul suna atragator pana cand iti dai seama ca nu o sa se lege niciodata o discutie unitara, cand unii comenteaza pe blogul in engleza si altii pe cel in romana.

Comentează