MANAFU*

Abonamente Evensys

Online: Ar fi un bun inceput…

PHOTO BY PUGNO M

M-am intrebat de cateva ori in ultimul an cand vor iesi la contraatac trusturile de presa, mai ales cele cu televiziuni, impotriva site-urilor care preiau continut (video).

S-a intamplat la inceputul acestei luni, odata cu inceperea campionatului de fotbal intern, cand mai multe site-uri au difuzat imagini din diverse meciuri fara Mai mult, grupul Intact doreste stergerea tuturor clipurilor preluate din transmisiile televiziunilor sale de pe site-urile si sectiunile de videosharing.

Practic in online-ul local retraim o situatie de acum cativa ani, cand ziarele s-au ridicat impotriva site-urilor care agregau continutul lor.

Mi se pare o situatie normala si binevenita pana la urma. Se intampla de ceva timp si la altii, iar experientele prin care a trecut YouTube sunt cel mai bun exemplu.

Cred totusi ca discutia legata de drepturile de autor si difuzarea materialelor in mediul online poate fi mai relaxata sau constructiva. Primul pas ar fi o intalnire comuna a partilor implicate sau cel putin o recomandare (din partea televiziunilor) de genul “nu preluati mai mult de 90 de secunde” sau “doar primele 15 minute” (ca la concerte).

De incheiere, va propun un clip haios despre situatia creata, ce foloseste o secventa deja parodiata de altii. Uitati aici cum e legata de “caderile” dese ale Twitter.

Comentează