MANAFU*

Abonamente Evensys

Si-a pierdut Twitter stralucirea?

Incep sa ma intreb din ce in ce mai mult ce se va intampla cu Twitter. Va mai creste? Va atinge masa critica in Romania sau va ramane un serviciu pentru un anumit segment? Daca ne uitam in jur, vedem multe asocieri fericite cu platforma de microblogging: de la early adopters (cei care au conturat blogosfera la un moment dat) si branduri (in cautarea de noi clienti si fani) pana la media, firme specializate si chiar ministere.

Cu toate aceste “eforturi” comune, Twitter nu creste atat de repede (precum Facebook) desi este usor de folosit si sustinut de cele mai multe moduri de accesare (browser add-on, desktop app, mobile, web based, sms). Daca ne uitam in Google Ad Planner, vedem ca Twitter numara intr-o luna 620.000 de vizitatori unici. Pare mult? Tot atat “face” si VitanClub.net.

Daca ne uitam in raportul special furnizat de ZeList site-ului PR Romania, gasim informatii utile (mai ales pentru branduri) si cateva cifre care ne arata ca, in anumite zone din tara, Twitter are o prezenta foarte scazuta. Vezi harta de mai jos.

Am scos insa si cateva cifre interesante:

  • 53% din conturi sunt in Bucuresti. Urmeaza Cluj (8%) si Timis (7%).
  • 70% din conturile lider (> 1000 followers) sunt in Bucuresti
  • IronMAN, andrei_ionescu, pietricel, Aquiu, sergiufloroaia, costinradu, alexbrie, leewilkins, urbandelice sunt primii tweeteristi din Romania (2006)

Revin la intrebarea mea de la inceputul postului si o dau mai departe. Voi ce credeti?

16 comentarii

  1. A.Dragos says:

    Doar 11 twitteristi in Harghita ?:)
    Inseamna ca eu reprezint 9,00% din Twittosfera harghiteana …

  2. Alex Dima says:

    Niste statistici interesante care te fac sa iti pui intrebari. Mie mi se pare mult mai interesant decat FaceBook`ul insa cu greu intra lumea pe twitter, cu greu convingi lumea sa isi faca un cont.

  3. Eu cred ca va continua sa creasca. Nu in ritmul Facebook, dar tot o va face. Facebook este mai usor de folosit si poate fi incercat cam de oricine, de-aia a crescut atat de rapid. Despre Twitter nu putem spune acelasi lucru, pentru ca iti trebuie ceva timp ca sa te prinzi cum sta treaba, sau macar sa citesti despre el.

    Daca tu esti utilizator normal al internetului (care foloseste doar Y!M, wikipedia si Google), nu stiu cate sanse ar fi sa-ti faci cont pe Twitter. Pe cand, afland ca Facebook este un serviciu mult mai tare ca hi5-ul unde iti poti pune pozele si poti primi comentarii, parca te tenteaza sa fii si tu prezent acolo.

    Twitter va creste foarte mult din dorinta de promovare a bloggerilor. Cum numarul de bloggeri creste zilnic, asa si numarul de conturi de Twitter va putea creste zilnic. Acum depinde cati se tin de conturile lor, dar si de blogurile lor.

  4. Va creste, noi suntem cu minim 3 ani in spate cand vine vorba de adoptie, in general.

    Totul depinde insa de viata lui Twitter, daca va avea soarta MySpace (3-4 ani de viata, desi nu cred) atunci nu se va atinge masa critica. Pe de alta parte, Twitter e un serviciu util celor care stau mult timp online – il putem numi “de nisa”. Facebook functioneaza exact invers, e mult mai util celor care fac “catch up” cu familia si prietenii cand au timp.

  5. O intrebare potrivita ar mai fi “Si-a atins Twitter apogeul in Romania ?” ?

    Personal cred ca nu. Cu o piata de smartphone-uri in crestere (Vodafone urmeaza sa lanseze un telefon low-cost cu Android) cred ca lumea abia incepe sa prinda gustul si sa inteleaga retelele de socializare.

  6. Matei says:

    sunt de acord, twitter e pentru cei care stau toata ziua on-line. nu cred ca sta cineva la sfarsitul zilei sa citeasca ce s-a intamplat in ziua respectiva deoarece ar presupune un efort prea mare.
    chiar si pentru cei care urmaresc in timp real e obositor sa filtreze, cred ca e prea mult ‘zgomot’ (noise) pe twitter, care este mult mai usor de filtrat pe facebook (de exemplu toate updateurile la aplicatii/jocuri) deoarece apare rar la top news

    asadar nu cred sa creasca mult in afara comunitatii bloggerilor

  7. Twitter nu este doar pentru cei care stau online toata ziua si nici nu este doar sursa de stiri. In nici un caz nu este un serviciu destinat doar bloggerilor si profesionistilor din zona online. Este o conceptie total gresita.

    Twitter este un mijloc de comunicare destinat tuturor. Poate fi folosit pentru a conversa cu prietenii, pentru a tine legatura cu cei plecati in strainatate si asa mai departe.

    Ca unii il folosesc si ca business este alta poveste. Si Twitter nu ar putea fi folosit ca business daca ar avea ca target doar bloggerii sau pe cei care lucreaza in online.

  8. Dragos, nici Gorjul nu sta mai bine cu 45 de conturi, din care daca sunt active 10 e mult. Deci si eu a putea spune ca reprezint 10% din Twittosfera Gorjeana 🙂

  9. Matei says:

    nu zic ca este singurul target, dar din ce am observat eu asa se intampla in romania
    si ma indoiesc ca tu reusesti sa citesti toate updateurile celor 832 de conturi pe care le urmaresti, sa le si raspunzi unora SI sa mai apuci sa dezvolti software la seesmic…
    o mare hiba pentru twitter e ca nu poti urmari o conversatie intre alti doi oameni (unde facebook iar castiga)

  10. Nici nu am ca scop sa citesc fiecare mesaj postat de cei pe care ii urmaresc. Tin insa clientul de Twitter pornit si din cand in cand mai arunc un ochi, mai aflu una alta …

    PS : exista clienti de twitter care iti permit sa urmaresti conversatia dintre doua persoane. de pe twitter.com nu poti dar exista solutii 😉

  11. Exact ce spuneam mai sus, Twitter este util pentu cei ce stau mai mult online, cei care din cand in cand mai arunca un ochi.. daca as intra doar o ora pe net dupa servici seara, nu cred ca as gasi mare utilitate in Twitter. In Facebook da.

    Acum, faptul ca numarul celor care stau online (inclusiv la job) este mai mare in State, nu contrazice cu nimic ce am zis mai sus despre Twitter.

    Exista o legatura foarte stransa intre numarul de ore petrecut pe net si serviciile online folosite!

  12. Daniel Raduta says:

    Cred ca balanta Facebook vs. Twitter nu e specifica Romaniei. De exemplu, in Franta, Facebook are 13 mil utilizatori, iar Twitter 130.000.
    Parerea mea este ca Twitter se adreseaza unui public mai restrans decat Facebook. Adica celor care vor sa fie tot timpul la curent cu ce e nou. Si acestia cred ca vor fi intotdeauna o minoritate. In plus, Facebook-ul e un canal de comunicare mai generos si deci perceput ca un mediu care-ti ofera o experienta sociala mai profunda decat alte retele.

  13. Fmac says:

    Eu cu fiu-meu suntem doi din cinspe din Covasna? 🙂

  14. Dan says:

    Raman unul dintre cei mai mari fani Twitter si cred ca iti ofera acces la informatii inaintea oricarei platforme, dar incepe din ce in ce mai greu sa gasesc timp si pentru el. Citesc de cate ori am ocazia, la concurenta cu Reader-ul, dar de postat, am din ce in ce mai putina vreme si mai putin chef 😉

  15. Haotik says:

    Mie imi place twitter dar cum spunea si Titus intr-un post recent, e mult mai mare efectul pe facebook decat pe twitter.

  16. Ai simţit bine momentul, Twitter a ajuns la un moment de plafonare, închis în cateva cercuri de industrii sau interese.

    Pe de altă parte, Facebook nu are mai mult de 2 ani de când a început să crească masiv în .ro. Baza de utilizatori pe care o avea înainte de momentul ăsta era complet neglijabilă, câteva mii de utilizatori.

Comentează