MANAFU*

Abonamente Evensys

Focus pe mobile development

Nokia a anuntat saptamana trecuta rezultatele Calling All Innovators Romania 2010, un concurs local deschis dezvoltatorilor de aplicatii mobile. In competitie s-au inscris 17 aplicatii, dintre acestea fiind declarate castigatoare: SpeedTraps (locul I – 6.000 eur), Car BlackBox (locul II – 3.000 eur), QsWallet (locul III – 1.000 eur). Cateva cuvinte despre ele cititi aici.

Am asistat la prezentarile castigatorilor locurilor II si III. Mi-a placut atititudinea si siguranta pe sine a dezvoltatorului QsWallet, atinse de o usoara aroganta specifica programatorilor cu experienta si ceva rezultate. Razvan a zis foarte clar cum si-a bugetat timpul pentru crearea aplicatiei, cum competitia Nokia i-a dat un mic push sa o finalizeze si ca isi doreste sa traiasca din ea la un moment dat. A, si mai ales, el are un plan pentru a-si atinge obiectivul.

Nu a trecut mult timp de la postul in care ma intrebam de ce nu exista dezvoltatori de aplicatii la noi. Exista, am primit raspunsuri. Fireste, stiam si eu asta, insa cred ca avem o doza mare de talent sa avem mai multi inscrisi in competitii gen Calling All Innovators.

Si mai este inca un aspect pe care as vrea sa il subliniez. Sunt multi oameni talentati aici care traiesc deja din aplicatii sau lucreaza pe proiecte externe. Ceea ce este minunat. Dar o “industrie” se construieste prin eforturi de grup, prin proiecte mari si o breasla puternic reprezentata. Am mai zis asta. Cred ca e o mare oportunitate pentru developeri sa intre pe acest teritoriu si sa isi lanseze propriile aplicatii.

Si la final, va fac o invitatie: Developers Challenge.

4 comentarii

  1. de ce? says:

    avansam usor-usor spre stadiul in care putem spune ca avem o industrie

  2. eu zic ca suntem departe. sper insa sa ajungem acolo in vreo 2 ani.

  3. de ce? says:

    cred ca e mult spus 2 ani. dezvoltatorii de mobile apps de la noi nu au vizibilitate si inca nu au facut efortul de a-si crea o comunitate, dar exista si sunt destui.

    probabil daca ar aparea o agentie axata doar pe mobile developement lucrurile s-ar schimba

  4. DaRecruiter says:

    Dezvoltatorii de mobile apps In Ro exista, cine crede ca nu exista nu stie unde sa ii caute. Eu am gasit si inca unii foarte buni, suficient de multi incat sa imi permit sa aleg… pe toate platformele, chiar si pe Android. Pe cele deja “clasice” (si chiar si ptr iPhone apps ) am gasit developeri “inregimentati” in companii maricele.
    E drept, am gasit foarte greu si apeland la multe resurse…Evident nu avem inca o industrie solida, dar am facut deja primii pasi…sunt companii in Ro care dezvolta deja pe platforme mobile de ceva timp.
    Si referitor, la postul anterior, mentionat in articol: la modul general, cine se asteapta sa gaseasca specialisti OK printre aplicantii la anunturile de pe net, inseamna ca nu are criterii atat de high. In Ro developerii buni (inca) se head hunt-uiesc 🙂

Comentează