MANAFU*

Abonamente Evensys

Despre oameni

Dupa ce am scris postul despre increderea in oameni, am primit pe langa zecile de comentarii si cateva e-mail-uri pe aceeasi tema. Unul dintre ele a venit de la Andrei Rosca, unul dintre cei mai apreciati si respectati antreprenori din mediul online de la noi. Mi-a placut mult mesajul sau, asa ca i-am cerut acordul sa il public pe blog ca guest post. Iata ce mi-a scris Andrei.

Cand am intrat in online, am vrut sa schimb ceva. Nu neaparat in industria asta, insa cu ajutorul industriei, in lumea din jurul meu. Inca vreau, inca sunt convins ca se poate.

Insa din cand in cand, initial la cateva luni, apoi la cateva saptamani, aparea cate un baiat ca cel despre care vorbesti si tu care, dupa ce era ajutat, imi dadea in cap sau ma injura pe cate un blog sau pe blogul propriu. Si durea. Nu durea fiindca el ar fi insemnat neaparat ceva pentru mine, ci fiindca eu nu numai ca am incredere in oameni, eu vreau si am nevoie sa am incredere in oameni, iar ceea ce facea el imi ataca puternic sistemul de credinte. Asa functionez eu, asa cred ca ar trebui sa functioneze lumea din jurul nostru.

Acum, aproape 5 ani mai tarziu, sunt aproape imun la oamenii de genul asta. Si fiindca n-a fost deloc usor, iti zic doar doua idei care m-au ajutat in procesul asta, poate ca te vor ajuta si pe tine, si pe altii.

1. Prima tine de modul in care aleg eu sa vad lumea. Si cred ca merita sa oferi, sa ajuti si sa ai incredere 100% in toti oamenii pe care ii cunosti, pana la proba contrarie. Fiindca desi experienta mi-a aratat ca 80-90% dintre ei ma vor dezamagi mai devreme sau mai tarziu (unii voit, majoritatea fara sa vrea), pentru ceilalti 10% merita sa simt dezamagirea. Nu vreau sa fiu inteles gresit: nu e despre ei, e despre mine. Intotdeauna e despre noi.

Nu imi asum dezamagirea ca sa le fie lor bine, ci pentru ca stiu cum m-am simtit eu atunci cand unul sau altul a venit si mi-a zis (uneori cu lacrimi in ochi) ca uneori eu, alteori unul dintre proiectele mele i-a schimbat intr-un fel viata in bine. Sau ca el crede ca i-a schimbat viata, nici nu conteaza. Iar pentru asta merita sa ti-o iei de la toti ceilalti.

2. Octavian Paler e unul din autorii mei preferati. Baiatul asta a zis o chestie geniala la un moment dat, care pe mine m-a ajutat mult:

“Ca individ, iti poti permite sa te aperi prin dispret, ignorand atacurile ignobile.
Uneori, e chiar necesar sa faci asta. Viata e prea scurta ca s-o risipesti contempland o mocirla.”

Ca om pasionat de dezvoltare personala, de oameni si de a produce schimbari mi-am dorit mereu sa ii pot schimba pe oamenii astia, sa ii ajut cumva (imediat dupa ce imi trecea indignarea). Intr-o zi, un bun prieten, coach (deci o persoana care lucreaza cu oamenii) mi-a spus: “Andrei, opreste-te. Nu ii poti schimba pe toti. Unii oameni sunt facuti sa fie loser-i. Accepta asta!”

M-a revoltat atunci, insa mai tarziu am inteles ca ce voia de fapt sa spuna este ca unii dintre noi ne programam sa fim ratati. Si, ca de fiecare data cand te programezi suficient de bine sa faci ceva, nimeni nu te poate opri.

Asadar, ignora-l. Ai lucruri mai importante de facut. Unii schimba lucruri, altii sunt prea ocupati sa ii atace pe cei ce le schimba pentru a mai putea face ceva.

(foto)

16 comentarii

  1. DeMaio says:

    Octavian Paler este “băiatul ăsta”? Adică acest biped, Andrei Roşca, se pune pe picior de egalitate cu probabil unul dintre cei mai aplicaţi gânditori de care a dispus România în ultimii 40 de ani?
    Da. Aici se duc dracului şi ultimele valori.
    Regretabil, dar ţara asta mizeră îşi merită soarta.

  2. Bazaconii says:

    Scrie foarte frumos Andrei Rosca, iar sfatul pe care ti-l ofera la final este intr-adevar cam unicul sfat pe care ti l-ar recomanda peste 99% din oamenii cu creier. Ar mai fi un procent care te-ar intarata sa distrugi, sa scufunzi licheaua care te-a vorbit de rau. Mijloace ai, dar la ce ti-ar folosi?

  3. Ioan Nicut says:

    @Andrei – nu sunt de acord cu perspectiva (cu etichetă) „unii oameni sunt făcuți să fie loseri” – mai ales că vine din partea unui coach. E ca și cum toți care nu ne împlinesc așteptările, sunt looseri.

    Tu ce responsabilitate ai în percepția ta? Cum ai putea să-i accepți pe ei așa cum sunt?

    Succes îți doresc.

  4. Andrei Rosca says:

    Ioan: stiu ca nu toti pot (si vor) sa o accepte. Imi dau seama ca eu am acceptat-o tocmai fiindca nu sunt coach. E intr-adevar foarte discutabil.

    Insa eu cred ca nu poti schimba oameni, poti doar construi un context in care ei sa aleaga sa se schimbe. Si daca nu aleg asta, ci aleg sa fie niste loser-i, nu cred ca ai cum sa ii opresti.

    Then again, eu nu sunt coach, sunt un antreprenor care a invatat sa ii inteleaga pe oameni fiindca a inteles ca performanta apare atunci cand ei sunt intelesi si fac exact ce le place. 🙂

  5. vizy says:

    Extraordinar mailul. iti trebuie multa tarie sa aplici sfatul lui Andrei!

  6. Este foarte bine sa ai incredere in oameni, dar cel mai bine este sa ai oameni in care sa ai incredere

  7. Iulian says:

    exista un proverb arab care zice asa: pe cel care nu te doreste, sa nu-l doresti nici tu

  8. dan says:

    Doar cu atat te-ai ales tu din tot ce scrie Andrei? “baiatul asta” e figurativ, e un om pe care-l respecta, e un om pe care-l intelege, l-a studiat, il ajuta sa respecte valorile….

  9. Andrei Rosca says:

    Mie mi-ar placea ca toti oamenii care “duc dracului si ultimele valori ale tarii” sa aiba probabil cea mai mare colectie de carti ale lui Octavian Paler si sa creasca de 2 ani de zile OctavianPaler.ro pana la 1000 de vizitatotori unici/zi, fara a avea niciun beneficiu din asta. Asa cum am facut eu. 🙂

    In rest, suntem cam sensibili / irascibili zilele astea, nu crezi?

  10. Madalina says:

    Remarcabil textul lui Andrei, cere curaj sa traiesti asa si sa iti pastrezi aceleasi valori in timp, tot respectul. Iar sugestia de a continua ceea ce faci foarte bine, in ciuda unor asemenea comentarii, mi se pare cea mai sanatoasa.

    Ma gandeam ca in mediul online ai avantajul de a afla repede despre asemenea reactii. Pentru ca asemenea lucruri se intampla si offline si uneori nu le afli niciodata sau mult prea tarziu. Intre timp oferi egal si acolo unde merita sa te opresti la prima incercare pentru ca se ducea in gol oricum.

  11. DeMaio says:

    Fac fotografii şi le pun pe blog, ca să vezi cam ce am şi ce nu am pe acasă? Aşa, la harneală, ca să vadă nenea antreprenoru’ cum că nu e chiar cum crede el. Oricu, bravo, ai dat bani pe cărţi, apreciem asta, mai sunt câteva sute de mii de români care fac la fel. Recunoştinţă veşnică, zeule…

  12. DeMaio says:

    Normal că nu am rămas doar cu asta. Am fost deranjat însă de ideea de a ne bate pe umăr. Idee din care au plecat toate “vedetele” care ne sunt băgate zi de zi pe gât. E un drum lung, făcut de 20 de ani, şi desăvârşit acum. În rest, nu am ce să reproşez, omul este aplicat, precis şi în cunoştinţă de cauză.

  13. Geografilia says:

    Care sunt acele valori de care tot amintiti pe net, la tv si pe strada? Tot se vorbeste de valori. Care sunt alea? Ca nu mai e un sistem de valori, ca se duc toate de rapa, ca draci ca laci… de cact

  14. Harvi says:

    Trebuie intr-adevar sa iti alegi “prietenii” cu grija. Nu stiu daca exista niste criterii anume, ci mai degraba vine din experienta. Experienta pe care o acumulezi cu oameni de toate felurile, astfel incat la un moment dat ai niste pattern-uri formate care functioneaza.

    Insa nu trebuie sa renunti niciodata la principii!

  15. Ce-mi place mie cum sar oamenii sa apere valorile Romaniei, ca sa nu plece ele peste hotare si sa ramanem doar noi, mediocritatile. Cum se mai moare de grija tarisoarei, dom’le.

  16. amy says:

    eu cred ca nu exista loser-i (numai daca sunt intr-adevar oameni cu retard mintal), sunt numai oameni cu potentiale nevalorificate si o groaza de probleme (printre care si aroganta). si daca intr-o perioada a vietii unul este un loser, nu va fi obligatoriu pentru tot restul vietii.

    oamenii sunt in stare sa gandeasca, sa inteleaga, dar diferenta intre gradul tau de cultura si al lui e ca o prapastie pe care nu stie ca ar putea sa o umple(in parte), si atunci te va dispretui(cu atat mai mult cat nu stii cum sa intinzi o mana de ajutor dezinteresat) decat sa se stie inferior, sa-si piarda respectul de sine, speranta si sa se faca dependent de cineva.

    in concluzie, mi-a placut ca ai scris “eu cred ca nu poti schimba oameni, poti doar construi un context in care ei sa aleaga sa se schimbe” sunt de acord. mi se pare gresit sa spui ca “ei aleg sa fie loseri” -nimeni nu doreste sa-i fie rau asta e clar. sunt foarte multe motive pentru care oamenii aleg altceva, dar poate numai pentru ca e la moda, sau pentru diversitatea ofertelor si a lipsei de discriminare, vor incepe sa faca si alegeri bune. 🙂

Comentează