MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce comentam pe langa?

Un grup de oameni se mobilizeaza pentru a salva caii salbatici din padurea Letea. Cineva scrie despre cat de grea e viata in Delta in general. Foarte adevarat ce spune, dar nu asta e subiectul.

Revista Biz foloseste augmented reality pe coperta celui mai recent numar. “Jucaria” este activata prin webcam-ul calculatorului. Cineva comenteaza pe Facebook ca mai bine o faceau sa mearga prin telefonul mobil.

Sa imi explice si mie cineva de unde vine pornirea asta (a romanului) de a comenta pe langa subiect, de a fi nemultumit si de a nu masura pozitiv sau negativ (dar constructiv) un lucru, de a sublinia altceva, de a ….

Am pus mai sus doua exemple de astazi. Dar am vazut multe altele. Probabil in fiecare zi intalnesc cel putin o reactie de acest gen in social media. De ce?

Piticu are si el un post cumva in aceeasi directie.

17 comentarii

  1. Razvan says:

    Tocmai mi-am adaugat un feed in reader si sunt pe cale ca bifez a patra optiune la altele 2! Oare de ce a trebuit sa astept acest post sa fac actiunile astea 3?
    si problema e ca tare cred ca vor mai urma si altele … din pacate! si sunt atat de multi …. care comenteaza pe langa…
    dar totusi problema nu-i la ei … ci la noi, pentru ca : Ne Place Place Place

  2. Dorian says:

    Una e sa comentezi “pe langa” si alta e sa comentezi ca in exemplele date de tine. Aici nu sunt de acord. Sunt cat se poate de legate de subiect, ambele cazuri. Parerea mea.
    Da, adevarul e ca nu se preocupa nimeni despre soarta oamenilor care traiesc in Delta, dar cand e vorba despre niste animale, sare juma’ de tara-n sus, si da, adevarul e ca ar fi fost mult mai practica o solutie pt. telefoanele mobile decat cea pentru webcam. 🙂

  3. Marius Sescu says:

    Suntem obisnuiti sa criticam orice deoarece suntem experti in toate. Rar intalnesti un roman care sa iti spuna ca nu stie sa faca ceva. Daca nu stie incearca, dar tot isi da cu parerea.

    Eu ma gandeam ca voi citi un articol legat de comentariile pe langa de pe bloguri. Asta ca sa comentez si eu pe langa :d.

  4. Crina Din says:

    Dorian, soarta (care o fi ea) a oamenilor din Delta, nu se datoreaza cailor. De ce sa faca altii salam italian din ei….?

    Sry Manafu, dar nu m-am putut abtine! 😀

  5. Groparu says:

    @ dorian: am ajuns in Delta cu ghid din Crisan. Trecem pe langa Letea. Zice ghidul: “te doare inima ce prosti is astia aici. Le-am zis: ba! puneti si voi un chiosc in ograda, sfaraiti o stiuca! Vine turistu’ infometat si cumpara, mai faceti un ban! Ei – nimic. Prefera sa stea pe balta de la 3-4 dimineata pana la 7-8-9, duc putinul peste prins la cherhana, si apoi stau cu burta la soare in restul zilei.”
    Asa a zis ghidul, nu eu. Asta ca tot ai adus vorba de oameni.

  6. Dragos Bunea says:

    Ai inteles gresit ceea ce am vrut sa spun, imi pasa de animale dar mai intai imi pasa de oameni. Spuneai ca esti din Tulcea insa ai fost prin delta sa vezi cum traiesc oamenii de acolo?
    Eu am locuit in delta cand am fost mic iar vacantele de vara le-am petrecut pe toate acolo si stiu despre ce vorbesc. Crede-ma ca sunt multe animale in tara asta care traiesc mult mai bine decat majoritatea locuitorilor din delta.
    Sper ca acei cai sa fie ingrijiti cum trebuie si sa revina in mediul lor natural.

  7. Dragos Bunea says:

    @Groparu – Era destept foc ghidul ala. Ce ne mai place sa credem in povestile altilor. Nu zic ca nu sunt si oameni ce NU VOR sa-si creeze un trai mai bun insa generalizarea asta ii poate face pe unii sa creada ca toti oamenii deltei “stau cu burta la soare”.
    Iarna, cand ii frig de crapa pietrele, oamenii aia, vor nu vor trebuie sa se duca la 3-4 dimineata cu barca pe dunare la pescuit ca altfel nu au ce pune pe masa.
    Ah, si banii tursitilor nu ajung in delta ci la mafiotii aia care si-au impartit-o acum cativa ani (SOV, Nastase, Tiriac, etc.)
    Gata, am terminat. Am comentat destul. Scuze daca am deranjat!

  8. Haotik says:

    Eu zic ca mai exista o categorie de comentatori pe langa. Una in care din cand in cand mai cad si eu din pacate.

    Deci comentam ca sa fim bagati in seama, sau ca sa ne bagam in seama, sau ca sa atragem atentia ca citim articolul chiar daca nu avem nimic de spus la subiectul ala, sau pur si simplu pentru ca credem ca avem ceva de spus desi nu avem.

    Sunt tot comentarii pe langa chiar daca nu sunt critice.

  9. Secara says:

    Motivele ar fi multe – prea multe pentru a le enumera.

    Unii (putini) nu inteleg subiectul discutiei sau nu sunt interesati de cursul discutiei, si asta pentru ca fie nu sunt in stare sa distileze si sa separe conceptele abordate in blogpost, fie ca au altceva mai interesant de spus dar tangential cu subiectul si acum e momentul potrivit, fie ca raspund unora ce – prin comentariile lor – au atins alte si alte subiecte… in orice caz, fiecare se limiteaza la ceea ce e relevant pentru universul lor.

    Insa altii (multi) se baga in seama doar pentru a testa daca opiniile lor sunt acceptate sau validate de ceilalti, daca pot fi ei buricul targului, samd.

  10. Bogdan says:

    Bogdan Secara a punctat foarte bine. Insa hai sa ne gandim si invers. De ce scriu cei care scriu (autorii articolelor)? Oare nu tot pentru “a testa daca opiniile lor sunt acceptate sau validate de ceilalti”? Oare nu pentru a arata ca si “ei pot fi buricul târgului”?

    In general, comentariile multe si penibile vin la posturile futile, gadgetarie, telefonie, iPad-ologie, aplicatii, lansari, website-uri etc. Despre obiecte, despre lucruri, despre reclame, promovari si lansari.

    Atunci cand scrii putin mai profund decat ai obiceiul, din suflet si cu argumente de bun simt, comentariile se imputineaza, calitatea lor creste.

    Autorii au si ei partea lor “de vina” pentru calitatea comentatorilor. Pentru ca la chestii futile se asteapta sa primeasca laude, aprecieri si comentarii pozitive/constructive. Ca si cum chestiile alea futile despre care scriu ei le face viata mai buna cititorilor/comentatorilor.

  11. Românul le știe pe toate, mai ales când stă în tribune.
    Am scris și eu un articol acum 2 săptămâni despre modul în care blogosfera intră în implozie http://www.floringrozea.com/2011/05/13/blogurile-un-pericol-pentru-democratie/

  12. lumea sare pentru ca, asa cum am mai zis, oamenii s epot ajuta singuri sau intre ei, animalele nu au insa aceasta capacitate. in plus, ideea “pe langa” se refera strict la cei care speculeaza pe marginea unui subiect pentru a aduce in prim plan alte probleme!

  13. Am plecat de vreo 18 ani din Tulcea. Dar stiu cum e viata din Delta!

  14. Lasa, cand vin la Tulcea next time, dai o bere!

  15. corect! as mai pune sau mai degraba as reformula din cele zise de tine ca e si putin show-off sau mai mult! sa aratam noi ca stim si de augmented reality pe telefonul mobil! (intamplator, persoana in cauza stie foarte bine cu ce se mananca AR).

  16. Am indus eu putin in eroare cu titlul, dar in mare e valid ce spui. Ma refer o data la cei care comenteaza (lasa un comentariu) si apoi la cei care comenteaza in posturi si articole.

    Pentru multi bloggeri sau chiar oameni de presa e cool, e o ocazie de a iesi in fata sa fii impotriva curentului, sa zici contra sau sa o iei la dreapta cand toti merg spre stanga. Daca punctezi altceva ai sansa sa atragi niste comentatori, iesi in evidenta. Eu asa vad unele cazuri.

    Putini sunt cei care au fost consecventi in a provoca evenimentele curente.

  17. TheBride says:

    Pentru ca avem o aplecare exacerbata catre a critica si nici macar constructiv. Si nici autocontrolul nu prea ne ajuta. Poate si expunerea zilnica si continua la evenimente negative (vezi pe TV si ziare) contribuie la aceasta atitudine.

Comentează