MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce ar trebui sa stii despre noptile tale albe

Cand lucram in radio, in primul an de facultate, am dormit intr-o seara pe o draperie. Era cazuta intr-un colt si eu aveam nevoie sa dorm un pic, spre dimineata, inainte sa vina omul care facea matinalul. Mai tarziu, in anii de print, ma incapatanam sa bat tot felul de recorduri in munca. Am lucrat o data aproape 36 de ore incontinuu. Spre dimineata, mi-am facut pat din doua scaune, am “furat” o ora de somn si apoi am continuat treaba pana seara tarziu.

Acum o saptamana, am zis pe Facebook ca as cumpara ore ca sa le dorm, nu sa le muncesc. Prietenii online m-au compatimit pentru oboseala cronica de care sufar. Cineva chiar m-a sunat sa vada daca sunt OK.

Beat de somn
Nu stiu cum sunt altii care si-au consumat noptile muncind, dar eu chiar trebuie sa fac ceva cu somnul. Citind niste resurse online, am aflat ca daca nu dormi in 24h, esti “beat de somn”, adica esti intr-o stare similara cu cea data de alcoolemia pentru care un politist te-ar declara baut la volan. Starea asta se mentine si daca dormi doar 5 ore pe noapte in timpul saptamanii.

Riscurile meseriei
In ultimele trei zile, de la data cand am scris postul, am dormit doar 4-5 ore pe noapte. Ce inseamna asta? Pai studiile spun ca persoanele care dorm sub sase ore pe noapte au sanse duble sa faca de inima. Sansele sa devin obez sunt de 73%. Mai rau, daca o tin asa, am 20% sanse sa dispar din peisaj in urmatorii 20 de ani.

Sfaturi inainte de culcare
Mergi la culcare in fiecare zi, chiar si in weekend, la aceeasi ora. Evita cofeina si nicotina seara. Nu manca si nu bea mult inainte de culcare. Alege o saltea si o perna confortabile.

Somnul la romani
Un sfert dintre romani au probleme cu somnul si aproape jumatate se trezesc dimineata cu dureri de spate, gat sau lombare, iar 35% dintre acestia nu se simt odihniti. Sunt concluziile unui studiu online realizat de Studio Moderna, companie de marketing direct, care promoveaza brandul de saltele (si nu numai) Dormeo.

In cautarea somnului perfect
Dormeo, prin gama Octaspring, propune salteaua inteligenta. Saltelele lor se adaptează conturului corpului, fiind diferite de vechile saltele cu arcuri metalice şi de alte tipuri de saltele. Au o structura de tip fagure, ce permite si o ventilare foarte buna. Dar poate cel mai important aspect la ele este ca greutatea corpului se distribuie uniform pe suprafata saltelei. Zonele au fermitate diferita, in functie de greutatea partilor corpului pe care le sustin: cap, corp si picioare.

Daca vreti sa vedeti acest iPhone al saltelelor, puteti sa mergeti la Afi Palace Cotroceni, la magazinul Dormeo. Despre Octaspring si inovatiile cu care vine puteti citi si pe SomnulPerfect.ro.

Va spun sincer, eu as lua o saltea-minune in teste.

16 comentarii

  1. Florin says:

    Cristi, asta e promo post? nu de alta, dar pare asa, plin de factoide gen press release, care nu prea se bazeaza pe nimic 🙂 ca idee, s-au facut nenumarate studii referitoare la somn iar rezultatele au fost de multe ori diametral opuse rezultatele au fost de multe ori diametral opuse, ceea ce ma face sa ma indoiesc de chestii de genul sanse de 100% sa faci infarct daca dormi sub 6 ore pe noapte, mai ales ca nu sunt argumentate de niciun link catre ceva sursa credibila 🙂

  2. Julie says:

    marketing sau nu, eu tind sa cred acea statistica. si spun asta prin prisma cazurilor pe care le-am intalnit in munca mea (consultant wellness) in 5 ani de experienta, de oameni care nu reuseau sa slabeasca, se simteau foarte molesiti pe parcursul zilei, si multe alte aspecte de acest gen. poate nu o fi de 100% riscul de infarct, dar unul mare cu siguranta e la aceste persoane. in plus ma uit la iubitul meu, care e tot jurnalist, si care nu se odihneste deloc in ciuda faptului ca doarme 10 ore pe noapte, pentru inca organismul lui e “beat de somn”, din cauza nenumaratelor nopti pierdute in fata laptopului/la munca.

  3. Persinaru says:

    Ce-i aia structura de tip fagure si de ce conteaza? 🙂 daca sare ala mic in pat langa mine, inseamna ca pot sa dorm in continuare? 🙂 da, cu conditia sa nu tipe in timp ce sare. Acum, lasand gluma la o parte, eu am cautat vreo luna o saltea, m-am uitat la toate demourile de la dormeo, am testat toate tipurile si grosimile de la saltele la ikea si din pacate saltelele premium ofera foarte putin in plus pentru extra-pretul cerut.

  4. Radu says:

    As vrea sa vad si eu studiile din care ai scos informatiile astea:

    “Pai studiile spun ca persoanele care dorm sub sase ore pe noapte au sanse de 100% sa faca infarct. Sansele sa devin obez sunt de 73%. Mai rau, daca o tin asa, am 20% sanse sa dispar din peisaj in urmatorii 20 de ani. V-am speriat destul?”

  5. imi imaginez cumva cum e o structura fagure si ce inseamna ca salteaua ia forma corpului. http://www.dormeo.co.uk/products/Memory-foam-mattress-Silver.html
    pe de alta parte, poate ai observat uneori diferenta pe care o face o saltea si ti-ai spus “vreau si eu pat d’asta”. e mai greu sa testezi o saltea si sa vezi o diferenta clara de la inceput. daca petreci macar o noapte in patul respectiv cred ca simti ceva, dar chiar si asa e foarte putin sa iti dai seama imediat.

    partea interesanta e ca sunt tot felul de “anti-chestii”, vezi link-u de mai sus, pe care aparent nu le sesizezi dar care au un efect totusi.

    eu am acasa o canapea in care ma simt mai bine decat in “patul mare”. si am avut vizitatori care au sesizat diferenta fata de alte canapele. la prima vedere nu te da pe spate, dar premium nu inseamna doar look-ul. am inteles asta dupa primele zile de utilizare.

    acum iti scriu chiar de pe ea. 🙂

  6. Radu says:

    “a 100% rise in heart disease, and a 20% rise in the likelihood you’ll be dead in 20 years”

    Le-ai tradus / interpretat foarte superficial 🙁

    “100% rise in heart disease” inseamna ca sansele de-a face o boala a inimii se dubleaza, nu sunt 100%…

    Propozitia anterioara din articolul ala cu 200% crestere a pericolului de cancer tu ai fi tradus-o: “ai 200% sanse sa faci cancer daca nu dormi 8 ore pe noapte”?

    Atat, m-am linistit, nu-s 100% sanse sa fac infarct…

  7. Radu says:

    Ah si “heart disease” nu inseamna neaparat infarct.

  8. Sunt mai multe teorii. Uite un alt articol interesant: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16964783

    Ma bucur insa sa vad ca exista interes fata de somn si din partea altora!

  9. Radu, tocmai mi-ai demonstrat ca nu mai pot lucra sub influenta lipsei somnului. Iti dai seama ca ma trezisem la 5 dimineata sa lucrez, dupa ce m-am culcat la 11 si ceva!? 🙂

  10. Guys, se pare ca am fost luat eu de val cu cifrele si aveam nevoie sa fiu eu speriat mai degraba. 🙂 Vad insa ca nu sunt singurul care are probleme cu somnul.

    Dincolo de orice cifre, un om ar trebui sa se preocupe de pantofii pe care ii poarta, patul in care doarme, scaunul in care sta cand lucreaza si masina pe care o conduce. Sunt lucruri banale, dar chiar daca nu ne dam seama de multe ori, au impact asupra sanatatii.

  11. Radu says:

    😀

    Tu-ti dai seama ca eu inca nu m-am culcat dupa ce ieri m-am trezit la 13:00? (deh, viata glorioasa de designer)…

    Rar dorm sub 6-8 ore / zi dar ma pun in pat la ore total random. Am observat ca sunt mult mai odihnit dupa un somn ce incepe inainte de 24:00 (cred c-am si citit ceva articole pe tema asta), chiar daca dorm doar 5 ore.

  12. tu ai cativa ani buni in urma mea, deci crezi ca te tin motoarele. eu acum regret multe nopti pierdute, desi se pare ca nu m-am invatat minte.

    i-am invidiat mereu pe cei care pot dormi pana la pranz sau pe cei care isi respecta somnul.

  13. Cristi A. says:

    Chiar fara statistici e de bun simt sa consideri articolul asta cu toata responsabilitatea.
    Eu am un job de noapte si stiu mai bine ca oricine ce inseamna privarea de somn de noapte+cofeina+un pat prost. Dupa ce am schimbat patul cu unul ”inteligent” au disparut complet durerile de spate si amorteala. Un pat confortabil te adoarme mult mai repede si elimina ”foiala” de pe o parte pe alta. Aspectul asta e foarte important pentru mine pentru ca daca lungesc orele de nesomn se produce o reactie opusa. Corpul si mintea se mobilizeaza sa reziste si imi epuizeaza in scurt timp toata energia.
    Sa mai zic si de tratamentul de care are nevoie coloana vertebrala dupa o noapte de stat activ? Dar dupa 183 de nopti/an?
    Sfatul meu: investiti intr-o saltea buna si lasati criticile pentru tigari si alcool.

  14. cristina says:

    Incearca sa dormi intre 12 noaptea si 4 dimineata, e cel mai odihnitor somn, si atunci se secreta si anumite substante importante pentru corp. Pe ce saltea vrei tu 🙂

  15. George says:

    Salut Cristi, Am aterizat foarte tarziu pe acest post, dar sper sa-mi dai voie sa fac cateva precizari. Avand in vedere ca vand saltele de 15 ani iti pot spune ca nu exista o saltea perfecta universala. Este foarte important ca cel ce iti vinde salteaua sa-ti puna o serie de intrebari incepand de la greutate, rutina zilnica, conditie fizica etc. Poti sa faci un test sa vezi ce saltea iti recomandam daca intri pe http://www.distributiemobila.ro/saltea-super-ortopedica-140×200.html
    Sanatate, inspiratie si vise placute!

Comentează