MANAFU*

Abonamente Evensys

Legea ne face mai buni

Pe o straduta langa fosta cladire a Ambasadei Americii, pe o bariera “dezafectata”, a ramas semnul de mai sus. Nu m-a mirat foarte mult acel call-to-action foarte direct “Buckle Up”. Mi-a atras atentia partea cu “It’s the law”.

Legea. Au subliniat legea foarte clar in avertisment. Nu altceva. Probabil un semn romanesc ar pune accent pe ideea de a salva vieti sau ceva de genul asta. Americanii au pus insa legea mai presus de viata. Semnul iti spune ca poti sa o patesti. Nu cu viata ta, ci cu legea.

Legea aduce amenzi si alte sanctiuni. Legea e cea care te invata, te educa, te face responsabil si – de ce nu? – iti da si o doza de bun simt. Iar noua ne lipseste aplicarea legii la orice nivel. Fiecare o intelege cum doreste si cauta cai de a o eluda mai degraba decat de a o respecta. Vedeti si povestea lui Radu.

Eu as termina cu avertismentele despre dieta romanilor de la TV (oare mai sunt?) si as pune mesaje scurte despre aplicarea legii. Sau macar de educatie elementara, gen “Nu arunca gunoi pe jos!”, “Nu folosi spatiul public dupa bunul plac” etc.

Pareri?

3 comentarii

  1. aHUIBAN says:

    Dupa cum se stie, educatia nu se transmite genetic deci trebuie sa ne educam indiferent de mostenirea genetica. De unde si concluzia ca nici nemtii sau americanii nu s-au nascuti educati sa respecte reguli ce tin de bune maniere, curatenie sau exemplul tau cu purtatul centurii de sigurata.

    In State sunt semne mari pe autostrada “nu arunca gunoaie, amenda minima 1.200 usd”

    Cat despre amenzi – se dau iar banii se incaseaza. La ei in fiecare an trebuie sa mergi sa platesti taxele masinii + amenzi etc. ca sa iti reconfirmi valabilitatea numerelor de inmatriculare. In caz contrar – practic mergi nr de inmatriculare expirate = amenzi, inchisoare.

    La noi taximetristii, culmea ca se si lauda, au sute de amenzi de circulatie neplatite!!

  2. Iulian says:

    Asa e la popoare ratacite de Dumnezeu, Cristi. Daca oamenii pun legea mai presus de viata e o problema cu cetatenii si statul ala. O viata de om sub o lege efemera care poate fi uneori chiar stramba (vezi cate legi vechi din comunism mai avem, cate se discuta si cine le apropa azi). Legea din Dreptul civil si penal a fost facuta de om cand a fost calcata legea lui Dumnezeu (cele 10 porunci etc). Din nestiinta, poti sa calci legea omului, si nimeni nu e de condamnat ca nu stie codul civil sau penal. Viata trebuie sa fie bucuria suprema, legea serveste vietii si nu invers.

  3. Inteleg punctul tau de vedere. Sunt convins insa ca si ei au pus viata omului inainte pana cand au vazut ca oamenii nu raspund la acesti stimuli. Te pricepi la legi mai bine ca mine, vad, deci imi dai dreptate cand zic ca legea e scoasa in fata atunci cand oamenii fac ce vor ei, cum vor ei, cand vor ei.

Comentează