MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum te prezinti pe scena unei conferinte

cum-te-prezinti-pe-scena-unei-conferinte
Am vazut conferinte la care oamenii s-au “plans” ca unii vorbitori nu s-au prezentat audientei: “De parca trebuia sa stim noi cine e!?”, a fost o reactie. Am vazut si prezentari care incepeau cu o lunga reclama personala si un “frumos” company profile de mai toata plictiseala. Este corect sa ne prezentam, dar cum o putem face mai bine?

Nu am cautat, de data aceasta, un ghid sau alte resurse online sau prin carti. Va impartasesc insa din propria experienta si nu vorbesc doar de cea in calitate de vorbitor, cat mai ales din cea de organizator. Si vad doua abordari “naturale”: o introducere facuta de moderator sau o scurta prezentare la inceputul prezentarii.

In prima instanta, ar trebui negociate cu gazda evenimentului / sesiunii acele cuvinte cheie definitorii, care nu trebuie ratate. Evitati prezentarile lungi, lecturate cu intonatie de moderator. Nimeni in audienta nu vrea sa vada un om citind de pe o foaie. Daca nu va bazati mult pe moderator, vorbiti cu el sa arunce o “momeala”, sa spuna ceva de la care sa porniti propria prezentare (cine sunteti si ce faceti).

In al doilea caz, incepeti cu o remarca fata de eveniment sau fata de prezentarea anterioara si faceti cumva legatura cu persoana voastra si activitatea de zi cu zi. Retineti insa sa spuneti repede ce aveti de zis (Puteti in 140 de caractere?) si mai ales sa alegeti cuvinte puternice (dar fara aroganta) care sa va reprezinte in fata oamenilor. Felul in care va prezentati cantareste mult in felul in care va percepe audienta. La urma urmei, ce ati vrea sa stie ei despre voi la finalul evenimentului?

(Am pornit recent o serie de posturi despre event planning. Periodic voi publica diverse articole despre organizarea conferintelor si prezenta vorbitorilor la evenimente)

6 comentarii

  1. Jacqueline says:

    E o linie fina acolo, pentru ca am auzit de multe ori participanti comentand :”Uite ce se mai lauda si asta!” sau “Nu ma intereseaza, treci direct la ce ai de spus.” Ar fi fain daca ai reusi sa dai un “indrumar de prezentare.” 🙂

    Pe de alta parte se fac foarte multe greseli la conferinte. Eu am incercat recent sa fac o lista cu acestea, sperand ca voi mai trezi cativa oameni la realitate. 🙂 http://www.jacquelineblog.info/lucruri-care-nu-se-fac-la-o-conferinta-reguli-de-buna-purtare/

  2. Raluca Moisi says:

    Sa inteleg ca ti-a placut introducerea facuta de Calin la PRbeta? 😀

  3. Marius says:

    Mie cel mai ok mi s-ar parea sa te prezinti fara sapca pe cap, din respect pentru audienta.

  4. Alex says:

    Sunt total de acord cu Marius. Mi se pare de prost gust ca o persoana care se vrea a fi influenta, placuta si cunoscuta in media/blogging si stea mereu cu sapca pe cap. Fara nicio suparare dar doar cei din zonele rurale se prezinta astfel ceea ce este foarte discordant in cazul tau.

  5. Jerry says:

    Normal ca e important sa te prezintit si sa zici ce ai facut. Ca un speaker bun vorbeste din experienta, nu din auzite, iar daca nu stii sa te prezinti atunci nu meriti sa fi speaker. Am fost la o prezentare care incepea asa: “My name is Icsluescu and I’ve worked as a copywriter for 22 years. I currently work as a freelance copywriter”, iar pe slide erau logo-urile companiilor pentru care a lucrat.

  6. Marius, Alex,

    Eu tot sper ca suntem deschisi la minte si putem privi dincolo de conventii. Este normal sa nu apreciem anumite lucruri sau sa le dorim intr-un anume fel, dar in acelasi timp, putem – cred – sa acceptam ca lucrurile se schimba in jurul nostru. Intotdeauna vor exista traditionalisti si oameni care vor trece peste conventii sau care isi aleg propriul fel de a fi. In orice context.

Comentează