MANAFU*

Abonamente Evensys

Naumovici: Puterea trebuie luata, pentru ca ea nu va fi cedata de bunavoie niciodata

In ianuarie, Bogdan Naumovici semna alaturi de alti oameni cunoscuti din business un manifest pentru tara. “2012 – Sfârșitul lumii lor” s-a bucurat de o vizibilitate foarte buna la acel moment si toata lumea se astepta la ceva. Campania electorala era inca departe, timp pentru a pune la punct un plan concret era destul. A urmat insa o perioada de liniste. Ieri, Bogdan a anuntat pe Facebook infiintarea Partidului Forta Noua (F9). Si l-am luat la intrebari.

De ce ati lansat F9 la cateva zile dupa alegerile pentru primarii?
Sincer, pentru ca nu eram pregatiti inainte de alegeri. Ultimele ezitari insa au fost inlaturate de ce s-a intamplat la Bucuresti, cand pe de o parte, 70.000 de oameni au ales impotriva sistemului iar cateva sute au si activat in campania electorala, iar pe de alta, ni s-a reconfirmat ca nu se pot intampla minuni individuale, ca un joc cu reguli care favorizeaza grupurile trebuie mai intai castigat conform regulilor in vigoare, daca vrei sa ajungi vreodata sa le schimbi.

Ati pornit cu manifestul “Impreuna2012” si toata lumea astepta sa se intample ceva. Ce s-a intamplat din ianuarie si pana acum?
Impreuna 2012 a fost prima noastra incercare si simplele impleticeli specifice primilor pasi ar trebui sa convinga pe oricine de onestitatea demersului. Atunci eram cativa oameni, initiatorii, care abia incepeam sa ne cunoastem.

Dupa ce am lansat manifestul i2012, am constatat ca unii voiam partid, iar altii ONG sau think tank. Dupa multe discutii in jurul acestor optiuni, am hotarat sa lasam Impreuna 2012 ca ceea ce incepuse, o platforma deschisa de dialog, in online si fiecare sa isi urmeze drumul in care crede. Cred in continuare ca a fost o idee buna pornirea acestei platforme de dialog, insa la un moment dat, discutiile devenisera mai importante decat actiunea si simteam ca batem pasul pe loc.

De ce un partid si nu un ONG sau o alianta ori un think tank?
Optiunea Forta Noua de a incerca sa se constituie intr-un patid politic vine firesc, din doua directii: una este nevoia din ce in ce mai stringenta a clasei mijlocii, din care fac si eu parte, de a se simti reprezentata in viata politica, nu doar la Fisc sau la Circa Financiara. A doua componenta este convingerea noastra ca numai un partid politic poate schimba cu adevarat ceva, evident, daca ajunge sa aiba suficiente voturi.

Nu vad actuala clasa politica dandu-se la o parte pentru ca i-o cere vreun ONG sau vreo petitie online, asa cum nu s-a dat la o parte nici in urma protestelor din iarna. Puterea trebuie luata, pentru ca ea nu va fi cedata de bunavoie niciodata. Si cu cat trece mai mult timp, cu atat o clasa politica iresponsabila ne va indatora mai mult, ne va transforma mai mult intr-o colonie economica, ne va spolia mai tare. Partidul politic si participarea la alegeri ni se par cele mai eficiente si mai rapide mijloace de a opri decaderea continua a vietii noastre.

Care e tinta voastra?
Pe termen imediat, vrem sa nu se piarda energia pozitiva pe care am vazut-o la alegerile locale, oricata a fost ea. Vrem sa scoatem din letargie politica producatorii de PIB din Romania, fie ca sunt mici antreprenori, fie ca sunt angajatii lor sau ai multinationalelor, oameni cu profesii liberale, avocati, arhitecti sau clasa creativa, dar si mici fermieri, doctori sau profesori, membri de drept ai clasei de mijloc prin educatie si valori, poate mai putin – iar asta e nedrept- prin venituri.

Vrem sa ii chemam pe toti acesti oameni sa se auto-reprezinte, pentru ca actualele partide nu reprezinta pe nimeni si singura solutie pe care o vedem este sa iesim o vreme din bulele noastre de confort individual pentru a le mai avea si peste cativa ani. Nu e o placere, e o nevoie!

In toamna speram sa fim alternativa celor 61% care nu au mai votat la parlamentarele din 2008 pentru ca s-au saturat sa voteze raul cel mai mic. Si nu trebuie sa ma voteze pe mine sau pe altii din Forta Noua, trebuie sa faca un pas in fata, sa candideze, sa se voteze pe ei insisi, ca sa spun asa. Parafrazandu-l oarecum pe Gandhi, daca te-ai saturat sa votezi raul cel mai mic, fii tu binele care merita votat!

Si cine e in spatele F9?
Nu exista “spatele F9”. Exista un grup de initiativa, pornit din Impreuna 2012, printre care se numara 3 dintre intitatorii i2012, adica eu, Aneta Bogdan si Viorel Pascale, iar alaturi de noi au mai venit cativa avocati, un scriitor care scrie mult despre Noptile de Vama, un specialist HR si inca niste oameni, nu multi, nu cunoscuti, ci asa cum ne dorim: oameni din clasa de mijloc, care si-au pus putin in paranteza vietile profesionale pentru a face pasul asta in fata.

Toata ideea F9 este sa ceara implicare, nu voturi, de aceea nu este atat de important cine este in gurpul de initiativa, pentru ca nu ii chemam pe oameni sa ne urmeze pe noi, sa ii voteze pe Naumovici, pe Pascale sau pe Aneta, ci sa iasa in fata si sa convinga alti oameni ca merita sa fie votati ei insisi.

12 comentarii

  1. tudor says:

    Eu nu vad cum e posibil sa mai schimbi cva in parlament acu cand mereu is aceeasi “barosani” pe liste… chiar daca apar 2-3 buni… nu au nici o sansa sa fac acva… ori se schimba si ei, or dispar pur si simplu din viata politica

  2. Cosmin says:

    Foarte interesat ca tot apar miscari de dreapta (banuiesc si eu) – vezi MRU. Sunt curios care e platforma acestui nou partid?

    Mecanismul asta de “fa un pas in fatza si candideaza” l-a testat deja PDL-ul acum la locale – tineti minte acele bannere cu “ai un proiect pentru Bucuresti?”.

    E greu ca Naumovici sa-i converteasca pe sustinatorii lui Nicusor, mai ales ca ei nu-mi par a sustine mineritul la Rosia Montana asa cum o face Bogdan.

    Orisicum, imi place defragmentarea asta a PDL-ului.

  3. Adi says:

    ca o paralela… Nicusor Dan cand si-a inceput campania? eu unul am auzit destul de tarziu de el… prin mai sau ceva. Campania lui Nicusor Dan a avut un mesaj foarte patrunzator si era greu sa nu-l votezi daca il vedeai. Expunerea a fost problema lui. Naumovici are timp… Nicusor Dan m-a scos din dilema pe care o aveam intre a nu ma duce la vot si a fi un cetatean nesimtit si a pune stampila intre. Imi place Naumovici si pe mine ma va scoate sigur din casa

  4. Cristian Ioan says:

    Perfect de acord cu <>

    o singura corectie necesara: naumovici nu sustine “mineritul”, asta ar fi bine, ci jaful si hotia (aurul, argintul si celeleate metale utile ne sunt luate practic pe degeaba), si cianurile! In actuala varianta, proiectul RMGC reprezinta un dezastru pentru Romania, atat din punct de vedere economic, cat si al mediului … Foarte greu sa faca trecerea de la deviza “vrem un primar onest si responsabil!” la ” vrem cianuri!”

  5. Dragos says:

    Naumovici are un contract cu RM. Tu muncesti la Piliph Morris. Eu la coca- cola. Produsele noastre omoara oameni. Propun sa nu mai muncim si sa ne apucam toti de plantat copaci. E nobil si mi-p doresc dar nu am din ce trai.

  6. Alexandra says:

    Salut,
    @Dragos, dar daca tu ai lucra la o firma de sucuri naturale, ältcineva la o firma de tigari electronice, iar eu la un atelier de sacose de panza/ centru de reciclare/ educatoare? 🙂

  7. D-Petre says:

    Forta fie cu noi 🙂

  8. […] are dreptate când spune că puterea trebuie luată. Nu cu ONG-uri, nu cu hipstereli, nu cu lehamite. Cu un partid, cu un proiect, cu oameni noi, cu […]

  9. Moromitic says:

    Forta Noua are aceeasi problema cu Impreuna2012. Adica pe Naumovici si compromisul lui cu Rosia Montana. In vecii vecilor. Vezi Maia, cu cele 300,000 de vizualizari in 3 zile, un viral mai tare decat hiturile de vara.

    Si n-am nimic cu omul, fiecare traieste cu compromisurile sale, el chipurile “crede” in acel proiect cu cianuri. Ei bine si eu “cred” (si aia 300k la fel) ca acel proiect e o mare… magarie.

    Si nu, “Bogdan” a incetat sa mai fie un “simpatic”. Poate va redeveni, cand va renunta FARA ECHIVOC la proiectul Rosia Montana. Fara relativizari, fara nuantari, fara schimbari de subiect.

  10. Jordan says:

    Cum facem cu afisarile obtinute pentru valoarea comedica a clipului? Eu m-am uitat de vreo 10 ori fara sa ma pot opri din ras…ideea in sine are goluri logice, ca sa zic asa, iar realizarea e patetica…Maia e infinit prea dramatica, prea patrunsa de ce spune, e un gen de ‘uite cum joc eu o partitura dramatica’.

  11. Roxana says:

    Pentru mine Naumovici este compromis total pentru urmatorii 10 ani, dupa ce a ales sa lucreze pt Gold Corporation impotriva Rosiei Montana. Orice face, orice zice imi pare o capcana sinistra…

  12. […] si acest proiect va atasez alaturat un link care va poate lamuri un pic asupra a ce vrem sa facem: https://www.manafu.ro/2012/06/naumovi…oie-niciodata/ Raspunde cu citat   + Raspunde la […]

Comentează