MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce ar trebui sa invete elevii in scoala

Exista in scolile romanesti ore pentru indrumarea in cariera sau ceva de genul acesta? Ma gandesc ca ar trebui sa existe macar cursuri optionale / alternative, de weekend, la care sa fie invitati diversi oameni care sa vorbeasca despre ce inseamna o cariera in domeniul X, Y, Z. In conditiile economice si sociale actuale, cursurile de indrumare in cariera ar trebui sa fie la fel de importante ca orele de sport. Si nu glumesc cand spun asta.

Am ramas mut de uimire cand am aflat ca, anul acesta, la FJSC (Jurnalism), au fost 8 candidati pe un loc la examenul de admitere. Serios, cum e posibil asa ceva? Nu le-a vorbit nimeni acestor elevi de starea mass-media de la noi? Nu se uita si ei la televizor, nu trec si ei pe langa tarabele si chioscurile de ziare, nu asculta posturile de radio care dau aceeasi muzica? Ca sa nu mai vorbesc de postaci si de anumiti profesori.

Imi aduc aminte ca acum doi ani aceeasi institutie era pe primul loc intre cele mai cautate facultati. Cu concurenta de anul acesta, probabil ocupa acelasi loc.

8 comentarii

  1. Julie says:

    Sunt de acord cu tine, insa e important ca acei oameni care vorbesc despre domeniile in care lucreaza, sa aiba succes in ele, si sa expuna situatia respectivului domeniu si perspectivele reale, nu sa-l puna intr-o lumina buna doar de dragul de a atrage…

  2. eugen plesa says:

    Multi dintre ei vor doar sa apara la televizor. Cat despre presa, stai linistit ca nici in afara lucrurile nu arata mai bine.

  3. Ovidiu says:

    Acum cateva saptamani vorbeam cu o tipa care zicea ca vrea sa dea la Jurnalism.
    Am intrebat-o de ce Jurnalism, cand au mai ramas abia cateva ziare tiparite si oricum presa in general e la pamant. Mi-a raspuns ca e o facultate cool.
    Am intrebat-o ce se vede facnd dupa ce termina facultatea si mi-a zis ca nu stie, se orienteaza ea atunci.

    Intre timp, tipa n-a luat BAC-ul

  4. Facultatea de jurnalism nu ar trebui sa existe. Cat despre orientarea profesionala, exista posibilitatea unor optiune, dar, de obicei, atat elevii, cat si profesorii si parintii, ajung sa studieze matematica ca optional. Iar ca sa aduci oameni este foarte greu.

    In timpul Scolii Altfel, școli sau consilii ale elevilor din licee au adus in fata elevilor diferite personalitati, antreprenori, oameni care au reusit in domeniile lor. Spun asta ca si co-organizator al unor astfel de intalniri in acea perioada.

  5. Andra Iacob says:

    Ceea ce uita multa lumea e ca FJSC nu inseamna doar jurnalism, ci si publicitate si relatii publice. Si in privinta angajabilitatii dupa facultate, nu e dracul chiar asa de negru. Nu stiu statistica la nivel de institutie, dar va pot spune cum stau lucrurile cu grupele in care am fost eu, atat pe timpul facultatii, cat si pe timpul masterului. Colegii de licenta lucreaza in proportie de 60% in mass-media sau marcom, iar cei de master in proportie de 90%. Exista intr-adevar posibilitatea ca generatiile care vin acum sa fie mult mai dezavantajate, dar raman cu ideea ca exista loc sub soare pentru toata lumea. Si ceea ce se mai scapa din vedere este ca probleme si profesori ciudati exista la toate facultatile (si stiu ce spun pentru ca am mai facut o facultate pe langa FJSC), dar nu sunt oameni care sa vocifereze la fel de mult. Tot ce pot sa spun e ca mie mi-a placut aceasta facultate si ca am invatat multe lucruri, de la oameni din domeniu (in caz ca nu stiati, cel putin la Masterul de Campanii de Comunicare in Relatii Publice si Publicitate predau preponderent oameni din agentii sau departamente de comunicare din companii mari). Si nu am facut-o degeaba pentru ca si lucrez in domeniul pe care l-am studiat. Deci, se poate 🙂

  6. nwradu says:

    A fost una dintre facultatile la care s-a intrat pe baza unui examen, fara sa conteze la nota finala si media obtinuta la BAC-ul (dezastruos) de mai devreme. Asadar, bataie pe locuri.

    Toate facultatile care au avut astfel de examen-fara-BAC au avut multi candidati pe un loc anul acesta.

    Poti sa te distrezi cu subiectele http://jurnalism.unibuc.ro/?p=86

  7. Corect! Am uitat de specializarile pe PR si Advertising. Sper sa fie doar 2 pe loc la Jurnalism.

  8. […] de jurnalist. Nu au fost oare job-uri in domeniu? De candidati nu ne putem plange, judecand dupa concurenta de la Jurnalism din ultimii ani. Posturi similare:Sase job-uri in vanzari, design, development si […]

Comentează