MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum va creste blogosfera in Romania?

Datele celor de la ZeList despre blogurile active in Romania ma pun pe ganduri. “Din totalul de 66 431 de bloguri monitorizate, 25.531 au publicat cel putin un post, iar 4.122 au avut o activitate constanta (minim 3 posturi pe luna in cel putin 9 luni)”, spun ei. (via)

La prima vedere, situatia prezentata nu pune intr-o lumina buna blogosfera. Insa ar trebui sa ne amintim ca blogging-ul nu a fost si nu este (nicaieri in lumea asta) un fenomen pe masura social networking-ului. Iar cifrele ne arata situatia. Estimez ca in lume sunt in jur de 200 de milioane de bloguri. Facebook a trecut de un miliard de conturi, Google Plus are peste 500 de milioane, iar LinkedIn tocmai a depasit pragul de 200 de milioane. Blogul ramane un isntrument pentru un anumit tip de oameni. Cu alte cuvinte, nu e pentru oricine. Cam asta ne arata si ZeList, nu?

Blogosfera va creste in 2013. Va creste in calitate si pe nise. Si la urma urmei, nu trebuie sa avem zeci de mii de bloguri!

14 comentarii

  1. sirdevil says:

    La prima vedere, procentajele pentru Romania chiar arata rau de tot.
    Sunt doar curios cam cate din cele 4.122 sunt in limba romana.

  2. Având în vedere efortul pe care un blog îl presupune (domeniu, layout, scrierea articolelor, link-uri etc.) în raport cu implicarea în social media (Facebook, Google Plus, Twitter, Linkedin etc.) raportul mi se pare corect. Blogosfera românească să așează, se cristalizează.
    Să înțelegem din raportul ZeList că avem practic 4000 de bloguri care se pot numi bloguri active? Sunt curios care este numărul de bloguri care au măcar 1 articol pe săptămână… Cifra aceea este cea care definește de fapt BLOGOSFERA românească, nu crezi? Câte sunt, 500? 200?

  3. Costin says:

    Asta ziceam si eu. Nu e neaparata nevoie sa fim multi :-).

  4. DSQ says:

    de mentionat ca dintr-aia 500 de milioane, doar 135 sunt conturi active.

  5. Florin, I feel you, dar cred ca notiunea de blogging a suferit multe schimbari. Sa ma explic:

    ZeList are o lista impresionanta dar nu e completa. Cele mai multe bloguri monitorizate sunt pe WP, Blogger sau cu domeniu propriu. Exista insa o blogosfera (nu stiu cat de mare) si pe Tumblr, si pe Posterous, probabil si pe alte platforme. Apoi si Pinterest poate fi o forma de blogging si FoodSpotting la fel. Concluzia e ca activitatea de blogging a iesit din spatiul clasic. Unii fac blogging pe Facebook chiar. Sa nu uitam ca si Twittereala tot o forma de blogging este.

    Discutabila e, in contextul tau, si notiunea de blogger vs posesor de blog. Cine isi poate spune blogger astazi cand sunt atatea platforme de sharing? Cel care scrie un post minim pe saptamana? Sau cel care scrie zilnic? Oric cel care a adoptat un domeniu si il acopera constant (zilnic, saptamanl, cand e nevoie)? Cred ca ideea de blogger ar trebui redefinita.

  6. Costin, putini da’ buni!

  7. […] Diana,  Oana , Vasile , Diana, Ruxi, Oana, Corneliu, Roxana,  Piticu, Zoso, Chinezu, Cristian Manafu, Du-te Gropare, du-te […]

  8. Cuibus says:

    Topul ZeList este doar o felie din tort..de ce preferati sa “generalizati” cand multe bloguri nu sunt inscrise in acest top. Sunt convins ca sunt mult mai mari cifrele pentru blogurile active..dar acele date le are doar Google:P
    Oricum e bine ca este in crestere comunitatea si implicit si calitatea va creste in timp.

  9. […] statisticile ZeList referitoare la numărul de bloguri active – Refresh.ro. Cristi Manafu se miră un pic, eu nu mă mir […]

  10. D-Petre says:

    Cam 4000 de bloguri active … nu stiu daca e mult sau e putin.

  11. Cuibus says:

    D-Petre..cred ca e destul de bine pentru o tarisoara ca Romania..

  12. Alex says:

    ma simt mandru ca fac parte din cei 4000 de bloggeri b-)

  13. Dan Trofin says:

    In privinta acelor 4122 bloguri cu minim 3 posturi pe luna din clasamentul ZeList (altul mai relevant, nu avem) : cate au avut minim 3 posturi / saptamana – cele mai relevante, dupa mine ?

  14. Cosmin says:

    Tinand cont de vechimea comentariilor, eu pot spune ca am cate un post pe zi. Deci, sa presupunem ca blogosfera romaneasca a mai urcat cu un procent.

Comentează