MANAFU*

Abonamente Evensys

Cat vom vorbi la telefon peste 5 ani?

Ma uitam la rezultatele financiare ale Vodafone Romania si incercam sa imi inchipui cum vor fi comunicatiile mobile peste cinci ani, de exemplu. Veniturile totale de date au crescut cu 27% in trimestrul incheiat la 31 decembrie, evident, fata de perioada similara a anului anterior. Si fata de trimestrul precedent compania a inregistrat o crestere: 8,6%. Vodafone pune aceasta majorare pe seama consumului de date mobile, stimulat de adoptia smartphone-urilor.

In acelasi timp, veniturile din servicii ale Vodafone Romania au scazut cu 9,2%, fata de perioada similara a anului anterior. Situatia a fost generata de efectul reducerii ratelor de interconectare(intrate in vigoare la 1 martie 2012, potrivit deciziei ANCOM). Daca excludem acest efect, scaderea veniturilor de la un an la altul a fost de numai 1,4%.

Un studiu de acum doi ani, facut la nivel european, spunea ca peste tot vocea “contribuie” la scaderea ARPU (Average Revenue Per User) si ca firmele mari de telecom pariaza pe datele mobile in strategiile lor de crestere. Pentru Vodafone, ARPU a ajuns la 7,0 euro.

Companiile din telecom sunt acum mai motivate ca oricand sa deschida usa larg datelor, sa se implice mai mult in dezvoltarea ecosistemului si sa vina cu noi servicii. Chiar sunt curios ce vor mai scoate.

Revin la intrebarea din titlu. Daca ma uit in urma, vorbesc mai putin la telefon decat acum trei ani. Il folosesc mai mult pentru aplicatii, browsing, social networking si operatii diverse online. Voi?

11 comentarii

  1. Tiberiu Cazacioc says:

    Ce interesant ar fi sa avem niste grafice de la Vodafone cu volumele de date, SMS, voce (nu in valoare relativa, ci absoluta) care sa fie relationate grafic cu sezonalitatea romanilor, cu localizarea geografica (o mapare pe tari)… Fascinant….

  2. oh, the joy…

  3. Alex Dumitru says:

    Acum 6-12 luni consumam intre 1000 si 2000 minute pe luna si 500+ SMS. Acum consum 100-200 si maxim 20 SMS-uri. Practic platesc abonamentul degeaba. Daca mi-ar da un abonament de date + 200 minute, ar fi excelent 🙂

  4. Foxcrawl says:

    o sa se ajunga probabil la un echilibru care se va intampla atunci cand suficienta lume isi va gasi un job decent sa le ocupe timpul cu ceva util decat obsesia jucatului pe telefon mobil

  5. Haotik says:

    In 5 ani, cred ca telefonia (in sensul clasic) va fi doar o mica optiune a telefonului. Daca exista acoperire 4G wordwide si internet ieftin inseamana ca sunt online pe skype sau alte sisteme asemanatoare non stop. Ma gandesc ca in 10 ani dispare de tot telefonia asa cum o stim azi si probabil vor fi doar terminale de date.

  6. Savu Marian says:

    Nu stiu cat de utilizata va fi telefonia avand in vedere dezvoltarea www. Pana si acum putem gasi servicii de comunicare prin termediul web-ului destul de avantajoase fata de abonamentele de voce. Dupa parerea mea, in viitor o conexiune la internet va fi necesara pentru toti oferind posibilitatea accesarii multor servicii fara sa fim abonati la ele 🙂

  7. Gabriel says:

    Intradevar,telefonia asa cum o stim noi va disparea incet-incet,dar companiile de telefoane vor dezvolta sisteme interactive de comunicare.Posibil ca apelul video cu proiectie 3d(sau holograma) a interlocutorului sa fie unul din inlocuitori

  8. Cand a vrut sa isi inchida abonamentul la Orange, sotului meu i s-au propus nenumarate variante de abonament cu minute si sms-uri infinite. El a refuzat politicos spunand ca nu vorbeste atat la telefon si n-are nevoie. Operatoarea parca nu-l auzea si ii propunea si mai multe minute. El a intrebat daca pot sa ii dea o reducere la un telefon pe care si-l dorea si o optiune mai buna de internet. Operatoarea i-a propus si mai multe minute si sms-uri. El a intrebat-o: aveti cum sa vedeti cate minute am vorbit eu la telefon in ultima luna? Ea a verificat si a spus: 20 min. El: si atunci ce sa fac eu cu 2000 daca eu vorbesc doar 20. Lucru care demonstreaza ca vorbim mai putin la telefon si mai mult prin aplicatii de net sau personal. Acum 5 ani imi depaseam cu mult planul de sms-uri. Acum nu folosesc nici jumate. Asta nu inseamna ca nu mai comunic. Ba comunic mai mult. Doar ca altfel.

  9. Serban says:

    Ce bine ar fi dacă nu s-ar zgârci la datele mobile! Poate, în ceasul al 12-lea, află și ei că suntem în secolul 21.

  10. ppay says:

    Ce frumos era daca in toata lumea opera doar o singura companie de telefonie mobila cu un abonament fix, nu N retele ( Vodafone, Orange, Cosmote, Frog, Click Tel, Zapp, Romtelecom, Rds, si multe altele)

  11. Costin says:

    Si eu vorbesc mai putin din cauza ca nu prea am bani de cartele. Am internet mai slab ce-i drept dar cu 8 lei/luna. Am observat ca se tot schimba operatorii. Ba dispare un Cosmote si apare Telekom. Ba dispare Zapp. Mi-a placut foarte mult reteaua Zapp. Acum am mai gasit un zvon ca se va schimba si Vodafone. Nu stiu cand, dar e posibil sa ramana si Vodafone o amintire. Cica ar vrea sa vina in loc operatorul AT&T din America. Vedem peste un an, doi daca e adevarat zvonul sau nu.

Comentează