MANAFU*

Abonamente Evensys

Cele mai bune 10 inovatii ale anului 2012

Mai tarziu decat mi-am dorit si la o zi dupa decernarea Premiilor Oscar, vin cu lista celor 10 inovatii care au marcat piata locala in 2012. Sunt initiative speciale, lucruri care au inceput sa prinda si la noi, idei care vor creste.

1. Zonga
Prima mare lansare a anului 2012, Zonga a intrat intr-o mare liga a serviciilor on demand. Este un player de muzica pe care utilizatorii il pot instala pe orice computer si pe telefonul mobil, pentru a asculta orice melodie isi doresc.

2. Biblioteca Digitala & Floraria Digitala
La inceput a fost Biblioteca Digitala, o colaborare intre Vodafone si Humanitas, prin care calatorii metroului bucurestean puteau descarca fragmente din mai multe carti. Apoi a aparut Floraria Digitala, care combina tehnologia QR Codes cu plata prin SMS, pentru comanda buchetelor de flori.

3. Tabletele
In 2012, am vazut o crestere a numarului de tablete lansate de producatorii locali si implicit a cotei de piata. Trei companii – Allview, E-Boda si Evolio – detin deja 40% din piata de tablete din Romania.

4. Automatele
La nivel mondial, exista moda de a inventa vending machines creative. A ajuns si la noi. Am vazut un automat de carti la metrou, unul de snack-uri cu plata prin sms sau unul pe care il puteai colinda.

5. Inventiile bazate pe Arduino & Raspberry PI
Cel mai bun exemplu este tastatura Staropramen, un concept al RoboFun, care a fost preluat pe marile bloguri din lume. Un altul este Robotic bar.

6. Plata biletelor prin SMS
Desi adoptia nu a fost foarte mare, plata biletelor si abonamentelor la mijloacele de transport in comun din Bucuresti merita salutata. Apreciata este si initiativa Transport Urban, care ofera plati ale biletelor in Bucuresti si Iasi. In zona cinema, aplicatia Cinemagia permite plata biletelor la film.

7. Reteaua 4G
Desi initial a fost anuntata pentru 2013, lansarea primelor servicii 4G in Romania s-a intamplat pe finalul anului trecut. Cei trei mari operatori de telefonie mobila ofera in acest moment servicii 4G.

8. HBO GO
Desi e o idee de import, merita mentionata pentru noutate si mai ales pentru disponibilitatea multi-platforma. HBO GO iti aduce pe calculator, tableta si telefonul mobil programele cunoscutului canal de televiziune.

9. Aplicatiile de taxi
In 2012, putem spune ca a fost o inflatie de aplicatii de taxi. O veste buna de altfel. Concurenta dintre ele le-a facut din start sa abordeze piata la un anumit nivel de calitate a serviciului. In plus, aceste exemple sunt in acest moment cel mai bun mod de a educa romanul sa foloseasca aplicatiile mobile.

10. Filmul “Usturoi”
E greu sa vorbim de inovatie in filmul romanesc, dar ne poate impresiona decizia unui blogger de a scrie si produce un film pentru marele ecran. Cu resurse proprii, fara finantare si mare sprijin. “Usturoi” se inscrie in tendinta mondiala de a crea sau sustine realizarea filmelor prin crowdfunding.

2 comentarii

  1. […] Manafu vine cu un articol în care prezintă un top al inovațiilor pe anul 2012. Este bine venit și mă bucur că Raspberry Pi, tabletele românești și filmul „Usturoi” se află în acest top. Articolul este disponibil aici. […]

  2. cotos says:

    Tabletele romanesti nu sunt mereu cea mai buna alegere, insa ma bucur ca incercam si noi sa prosperam pe piata asta in continua dezvoltare..Iar filmul Usturoi merita toata sustinerea noastra…

Comentează