MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum a devenit aplicatia WhatsApp atat de populara?

whatsapp

Blogurile, Facebook si social media, in general, s-au bucurat de o promovare foarte buna in mass-media. Chiar si la noi. Imi amintesc ca, intr-o vreme, fiecare publicatie (online si offline) cauta un subiect in jurul fenomenului blogurilor. Facebook ne-a luat pe sus odata cu spotul TV in care CRBL facea reclama retelei.

Nu am vazut inca pana acum un articol, ceva despre WhatsApp, aplicatia pe care toata lumea o foloseste, dar pe care nimeni din media nu a promovat-o.

In acest moment, WhatsApp are in lume sunt peste 250 de milioane de utilizatori activi lunar. Unii spun ca ar fi depasit chiar Twitter la acest capitol (care in decembrie 2012 avea 200 de milioane de utilizatori activi lunar). Au exista zvonuri ca Facebook si Google ar fi dorit sa cumpere aplicatia. Google ar fi pus pe masa un miliard de dolari.

Nu exista date publice despre “penetrarea” WhatsApp in Romania, insa dupa observatiile mele o folosesc multi posesori de smartphone care nu au fost niciodata atrasi de mari nume din social media, precum Twitter, Instagram sau Foursquare. Sunt convins ca exista utilizatori aplicatiei care nu sunt pe Facebook chiar.

Deci cum a ajuns WhatsApp pe telefoanele noastre? Stiu ca initial aplicatia avea si un pret, ceea ce poate fi o piedica in calea cresterii.

A fost urmasul natural al messenger-ului? (Aici chiar ma intreb de ce nu a reusit Yahoo Messenger sau alt vechi messenger, inclusiv Skype si Gtalk, sa fie WhatsApp). A venit ca un inlocuitor al SMS-ului? A contat mult ca nu avea si o versiune desktop (ceea ce te obliga by default sa o pui pe telefon)? A contat mai mult ca are versiuni pentru toate marile platforme mobile? Lumea isi dorea ceva nou? Ce credeti?

Eu am interactionat cu aplicatia o singura data, din acea nevoie de a inlocui comunicare prin SMS cu America. Mi s-a parut eficient si cost-effective. In rest, am ramas cu comunicarea traditionala (Mail, SMS, Twitter, Facebook). Voi?

Folosesti WhatsApp?
  
pollcode.com free polls 

23 comentarii

  1. Bogdan Gheorghe says:

    Are toate ingredientele magice:
    – acopera o nevoie mare si recunoscuta.
    – e gratis
    – e usor de folosit, nu e nevoie de cont gen Skype.
    – e multiplatform, spre deosebire de BBM sau iMessenger
    – vezi daca a primit/citit mesajul.

    Exista si alternativa de voce numita Viber, care merge excelent pe traficul de date.

    Nu stiu cat de populara e la noi, pentru ca romanii folosesc datele cu taraita, dar iti spun ca in folosesc foarte des pentru convorbirile de roaming.
    Merge excelent si pe 3G, nu doar wifi.

    Mai mult, convorbirile nora-soacra se desfasoara exclusiv pe Viber.. pentru ca faceam aditionale 🙁

  2. Vlad F. says:

    Numai in Spania sau Germania, cate 20 de milioane de utilizatori folosesc WhatsApp.

    Referindu-ne strict la Spania, unul din factorii pe care il vad eu determinant este taxa obligatorie pentru initierea oricarui apel GSM, undeva la 10-12 eurocenti. Desigur exista si optiuni de comunicare cu minute incluse, subventionate de operatori, insa per ansamblu, Spania este primul stat in care am intalnit INCA, o taxa obligatorie de conectare apel GSM. Am avut si noi aceasta taxa prin anii ’97-’98, exprimata in dolari, la vremea respectiva.

    Pe de alta parte, tot in Spania, optiunile de internet mobil sunt foarte avantajoase ca pret si sunt nelimitate (la viteza redusa), dupa depasirea traficului la viteza mare inclus in suma platita pentru optiune. Sunt optiuni de tip Flat Rate prezente, de altfel, si la operatorii germani.

    Chiar si o viteza limitat la 32/64 kbps, 128 kbps uneori, reusesc, inca, sa ofere o experienta de comunicare relativ comoda pe WhatsApp.

  3. Dan says:

    La noi a ajutat-o pozitionarea constanta in topuri si faptul ca a fost aplicatia IM cea mai populara din Europa si America de Nord. Pentru cei care au prieteni/rude in aceste regiuni a devenit o solutie convenabila de comunicare prin mesaje.

    Cea mai populara aplicatie mobila IM este WeChat, cu mare succes in Asia si peste 320 milioane utilizatori activi in aprilie 2013.

    Skype si Yahoo au ratat aceasta oportunitate pentru ca nu au considerat o prioritate prezenta pe mobil – este cea mai frecventa eroare pe care o poate face o solutie bazata pe desktop.

  4. dragos says:

    acum cativa ani cand am auzit de ea de la niste clienti din Olanda, era la concurenta cu Viber – Viber era gratis si Whatsapp costa 1 euro.

    Clar inlocuitor al SMS-ului, cu elevii studentii early adopters in Olanda. Dupa aia, in Romania, nu am mai urmarit de cativa ani dar am prieteni care folosesc si Viber si Whatsapp, in special tineri

  5. sabina says:

    Imi place ca nu am nevoie de un alt ID (+ parola) pentru aplicatie, pur si simplu ID-ul este numarul de telefon. Drept urmare, pot vedea imediat cine foloseste whatsapp din lista mea de contacte. Nu mai e nevoie de “add”. Eu zic ca asta a contat mult la succesul aplicatiei. Iar optiunea de send location e foarte tare 🙂

  6. Piticu21 says:

    ii rog pe cei 18 care au votat ca nu au whatsapp sa isi cumpere smartphone.

    aprpopo, exista si pentru nokia cu symbian

  7. Bogdan says:

    Cred ca aplicatia a avut succes pentru ca a fost disponibila simultan pe toate platformele, inclusiv pe telefoanele cu S40.

  8. Marius says:

    Am multi prieteni care folosesc whatsapp. Este un bun inlocuitor al IM. Facebookul s-a afirmat pentru alte activitati, desi si el are o aplicatie pentru mesaje. Twitter nu a fost adoptat fiind limitat de numarul caracterelor. Whatsapp a beneficiat de cea mai buna reclama: recomandarea prietenilor.

  9. […] ne invită să găsim un răspuns la întrebarea: cum a devenit aplicația WhatsApp atât de populară. Voi ce […]

  10. Ciprian says:

    @piticu21, am smartphone, dar nu simt nevoia de a folosi aplicatia. Nu inteleg rostul mesajului tau!

  11. Aly says:

    foloseam whatsapp pana am descoperit viber, de atunci n-am mai deschis-o.

  12. vipe says:

    WhatsApp Inc. was founded in 2009 by Brian Acton and Jan Koum (also the current CEO), both veterans of Yahoo!

  13. Liviu R. says:

    Se merita studiata chestiunea! 🙂
    Sa fie oare ”de vina” acele 5 stelute cu care e notata aplicatia in magazinele de aplicatii Android si Ios, combinat cu review-urile facute de utilizatori care spun ca aplicatia e cea mai cea?! Se prea poate, stiut fiind ca adolescentii si-au dezvoltat deja un set de criterii al lor, in functie de care aleg un produs online.
    Personal am folosit What’s App doar o singura data, apoi am renuntat pentru ca nu-i gaseam plusurile in comparatia cu Viber si Skype.

  14. Șerban says:

    Cum s-a răspândit? Simplu! Nu s-a făcut nicio campanie pe tema WhatsApp, nu s-a scris pe bloguri, nu au fost reclame la radio sau TV. S-a dus vorba din gură-n gură. Pe încredere, adică.

  15. Silviu says:

    @Piticu21, am smartphone de când te jucai cu aia pitică în ţărână, dar nu găsesc utilitatea wazzap-ului când am 5000 de sms-uri gratuite.

  16. Am avut nenumărate tentative să o instalez, dar mereu am amânat. Nici nu știam cu ce se mănâncă, nici nu mi-am dat silința să aflu. Totuși am să o instalez să vad care-i șmecheria. Problema e că telefonului îi place la nebunie să-mi consume MB. Trebuie să opresc toate sincronizările.. am uitat într-o noapte 3G activat, iar dimineața n-am mai avut net..

  17. Dan Boabes says:

    Utilizarea.WhatsApp a explodat RO dupa ce a fost promovata ca mod de comunicare dw radiouri (in special Zu).

  18. Eu nu ascult radioul si cred ca sunt muti care nu asculta, Dan. E un raspuns bun totusi. Putem spune ca a contribuit.

  19. nwradu says:

    Pentru că folosește ca “user name” numărul tău de telefon. Nu trebuie să fim prieteni pe vreo rețea, nu trebuie să dau add, ci mă conectează direct la contactele din telefon.

    Eu o văd ca o componentă de telefonie/comunicație, nu ca rețea socială.

    Să vedem dacă pe viitor Joyn va fi la fel de ușor acceptat.
    http://www.nwradu.ro/2013/05/joyn-centrala-telefonica-viitorului/

  20. Whatsapp pentru IPhone nu a fost niciodata gratuita, costa 0,99€ de cand a aparut pe piata (daca nu ma insel sunt deja 3 ani) pentru ca cei care au dezvoltat-o sunt cei de la Blackberry. De ce a avut succes? Banuiesc ca pentru simplu fapt ca e mai “serioasa”, e usor de folosit, a fost prima care a implementat transferul de fisiere/poze accesibil, crearea de grupuri nu e o problema – iar mess-ul, skype-ul deja il foloseai pe calculator, si cred ca nevoia de ceva nou, de ceva diferit si care sa “manance” putine date a propulsat-o ca aplicatie.

  21. Vă spun eu secretul – adolescenţii. O mulţime de elevi şi studenţi au instalat-o încă de la început şi apoi s-a transmit pe cale orală. Ştiu cum la cineva la facultate o foloseau pentru orice – trimis cursuri/poze, discuţii în timpul orelor şi alte chestii.

    Iar faptul că a fost foarte simplă şi a ştiut ce să ofere şi când să ofere a fost punctul forte. Restul, a venit de la sine. A crescut în cel mai simplu şi evident mod posibil, exact cum au crescut şi facebook/google la început.

    @negative in culoare, a fost gratuită, de mai multe ori, este posibil să fie şi acum şi a fost dezvoltată de doi băieţi de la Yahoo.

  22. W. says:

    CUM stergem o poza din galeria whatsapp de pe un htc android?

  23. Șerban says:

    @W: deschizi poza respectivă, din conversație, apeși pe meniu și apoi pe Open in gallery/Deschideți în galerie. De acolo o poți șterge.

Comentează