MANAFU*

Abonamente Evensys

Schimb lectii de e-mail cu lectii de WhatsApp

shutterstock_118960624

Unul dintre proiectele din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane care s-au bucurat de mare succes este “Cum sa folosesti e-mail-ul”. Cel putin asa am auzit eu. Nu am verificat. Si de ce nu ar fi asa? Nicio scoala nu are un curs pe tema asta. Si e pacat. mai ales pentru profesionistii in comunicare si relatii publice, acei oameni care ar trebui sa fie niste e-mail jedi.

De exemplu, ar trebui sa stie cum se finalizeaza o comunicare pe e-mail. Sa luam urmatorul caz:

Omul de PR va scrie un e-mail in care va cere sa participati la un proiect. Din diverse motive, nu puteti participa. Insa ii oferiti o serie de recomandari, in speranta ca rezolvati problema omului. Deci petreceti un pic de timp pentru research si explicatii. Sau doar va ganditi un pic si ii transmiteti. Omul de PR primeste mesajul, dar nu mai raspunde, bifand astfel o mare greseala in comunicarea pe e-mail: lipsa raspunsului de multumire care lasa deschisa usa pentru alte comunicari si subliniaza ca pretuieste parerea si persoana adresantului.

Cum spuneam si in titlu, ofer un set de sfaturi pentru utilizarea postei electronice in schimbul unor lectii de WhatsApp. Poate asa intru si eu in randul lumii dependete de aceasta aplicatie (chiar mai mult decat de Facebook) si data viitoare, cand va fi nevoie, voi putea primi si eu un share pe WhatsApp.

FOTO: “E-MAIL” VIA SHUTTERSTOCK

7 comentarii

  1. nwradu says:

    Uite o funcție foarte mișto în WhatsApp: când vorbești cu cineva, apeși pe agrafa cu care poți face sharing și alegi Share Location. Astfel îi arăți unde ești.

    E foarte folositoare pentru când aștepți pe cineva, îi spui unde să te găsească, îi arăți unde ai ajuns etc. Ajută să ai GPS-ul pornit.

    În rest, utilizează-l în loc de SMS / Twitter Direct Message și vei vedea că începe să devină tot mai util.

  2. Iti sunt dator cu un sfat despre e-mail!

  3. Claudiu says:

    Inca un feature pe care il folosesc e Whatsapp groups(50 de persoane maxim pt varianta gratuita). Inviti persoanele cu care vrei sa vorbesti si totul e ca intr-un chat (cu diferenta ca poti trimite poze/locatii/filme in timp real)

  4. Vlad F. says:

    In afara de locatie, prin mesageria WhatsApp se mai pot expedia imagini (capturate sau din galerie), clipuri audio si video sau contacte din agenda.

    Referior la transmiterea de imagini trebuie avut in vedere faptul ca WhatsApp compreseaza poza transmisa, pentru gestionarea eficienta a traficului de net, indiferent ca e vorba de 3G sau Wi-Fi. Compresia se realizeaza undeva in jurul valorii de 800 x 600 pixeli (cu mici diferente date de dimensiunile pozelor capturate cu camere si telefoane diferite) si 96 dpi, adancime de culoare. Ca si ordin de marime, rezulta astfel un fisier in jurul a 100 Kb in cazul camerelor de 5-8 MP, probabil pana spre 150 Kb in cazul imaginilor mai deschise la culoare.

    N-am gasit nicaieri in setarile aplicatiei, posibilitatea de transmitere a imaginii la dimensiunea bruta, nici chiar sub acoperire Wi-Fi, motiv pentru care o poza primita prin WhatsApp, de cele mai multe ori, este inferioara calitativ fata de original, in cazul in care se doreste procesarea ulterioara a acesteia.

  5. Vlad, te-as putea contrazice. Am primit prin Whatsapp, o poza facuta cu telefonul si uploadata direct din galerie. Si nu si-a pierdut din calitate, chiar daca a fost compresata.
    Cat despre avantaje, imi place la whatsapp ca pot sa scriu si se trimite instant, fara sa treaca prin filtrele operatorului si fara sa astept un raspuns tarziu.

    daca lucrezi pe Android, setarile aplicatiei se gasesc pe butoanele capacitive ale telefonului. De acolo poti seta ce notificari sa primesti, ce contacte din lista ta sa vezi si pe cine poti bloca, poti vedea cat trafic ai utilizat trimitand mesaje catre altii si multe alte chestii. Iti poti sterge si contul de whatsapp daca chiar vrei.

  6. Vlad F. says:

    Laurentiu, apreciez si eu faptul ca o poza, chiar si compresata, nu tradeaza o diferenta de calitate, atat timp cat e privita pe un display de smartphone dar cred ca-i suficient de evidenta diferenta de cantitate de informatie dintre o poza bruta sa zicem de 5 MB (la un senzor de 13 MP si luminozitate accentuata) si fisierul receptionat dupa transmisie si compresie, de pana intr-o 100-150 Kb.

  7. Vlad F. says:

    @nwradu: Optiunea de share a locatiei e o idee excelenta dar ma lovesc constant de o anumita problema:

    Daca o persoana imi trimite locatia, in spatiul de chat pot vedea o harta a zonei cam de 1 x 1 cm (in functie si de marinea ecranului), plus o descriere (cbiectivul locatiei daca e cazul, strada, numar, oras, tara) …

    DAR, daca apas pe harta, pentru detalii de zona, porneste automat Google Maps. Pana aici totul este perfect numai ca WhatsApp transmite locatia catre Google Maps in format de coordonate: AB, CDEFGH, IJ, KLMNOP (cu virgula dupa AB si IJ in loc de punct). In acest format Google Maps habar n-are sa interpreteze locatia. O cunoaste perfect daca ar fi punct in loc de virgula !

    M-am referit aici la WhatsApp (receptor) si Google Maps de pe 2 sisteme Android testate. WhatsApp-ul sender al locatiei a fost de pe o platforma Windows Mobile 8.1 asa ca tin sa cred ca este un BUG al aplicatiei WhatsApp. De altfel, e foarte posibil ca celalalte aplicatii de harti, cea nativa de pe iOS si Bing-ul de pe WM sa stie sa interpreteze coordonatele …

    La voi cum stau lucrurile, in ce privete folosirea locatiei din WhatsApp pe Google Maps Android, mai cu seama ?

Comentează