MANAFU*

Abonamente Evensys

Propun sa infiintam “Comitetul de Supervizare a Proiectelor Web”

dreamstime_s_1381478

Am renuntat de ceva vreme sa ma mai mir la astfel de stiri: Comparatorul de oferte Veritel.ro a costat aproximativ 240.000 de euro. Am renuntat chiar daca uneori vorbim de bani publici si ar trebui sa fiu mai exigent cu ce se intampla in jurul meu. In cazul de fata, vorbim de un proiect derulat prin fonduri europene. Sper ca nu a venit ceva si de la bugetul de stat. Sa ma corectati daca gresesc.

Ce vreau sa propun eu tine, pe de o parte, de o mai buna gestionare a banilor publici si, pe de alta parte, de asigurarea ca pe ecranul cetateanului (acest end-user fericit ca are la indemana atata tehnologie) ajunge in final un proiect bine facut. Functional macar, daca nu se poate si frumos.

Propun asadar formarea unui grup (comitet) cu persoane pricepute in web design si web development, care sa verifice toate aceste proiecte costisitoare, dar utile noua tuturor. Sa fie cooptati atat oameni din companii mari, cat si antreprenori recunoscuti in dezvoltarea de proiecte web. Acest grup de consultanta ar accepta un fee de criza pentru consultanta oferita, care cu siguranta ar fi mult mai mic fata de ce am mai auzit ca s-a platit in unele cazuri. Mai tine cineva minte proiectul ala care a avut vreo 20 – 30 de consultanti platiti?

Informatizarea societatii romanesti e o initiativa de importanta nationala. De ce sa nu facem lucrurile cu cap si in interes public?

© Jerry Horbert | Dreamstime.com

Tags:

17 comentarii

  1. Marius C. says:

    Vezi cat dureaza sa faci un cont pe paginile celor de la curent si gaz, ca sa platesti factura on line…

  2. Eu asta primesc cand intru pe site. 🙂
    {“success”:”false”,”message”:”

  3. zuzu says:

    ca nu e democratic, de-aia :). democratic era sa fi mers cu proiect cand s-a facut licitatia. da-l in judecata si vino cu experti

  4. zuzu says:

    sincer, comisia aia ar trebui sa lucreze la partea de pregatire a licitatiei.

    de ex eu as fi facut un API. sa aiba oricine acces la date. si restul venea de la sine.

  5. zuzu, e OK ce zici tu. dar nu cred ca ideea mea e rea, ca altfel nu o puneam!

  6. Mihai says:

    Fiecare dintre noi putem trimite scrisori in care putem cere explicatii despre modul in care s-a cheltuit banul public. Conform conform Legii privind liberul acces la informatiile de interes public sunt obligati sa raspunda la fiecare in parte. Cu cat trimitem mai multe, cu atat mai bine. Nu vad deloc utilitatea unui comitet.

  7. Eugen says:

    I’m in!

  8. Mihai, nu imi amintesc cand niste scrisori au rezolvat o problema. Da, primesti raspuns, insa nu vad o rezolvare a problemei.

  9. Mihai says:

    Dupa parerea mea, intiativele voastre vor ajunge in cele din urma direct la cosul de gunoi cu actuala putere. Ca sa aveti sorti de izbanda trebuie sa existe si un interes politic in spate, sa aveti media cu voi, sa aveti pe cineva care sa va cunoasca din actuala putere aka poate guvern. Astia sunt versati rau de tot. Fenteaza ei legile, apai un “comitet de supervizare”.

  10. Mihai says:

    [update] Daca chiar vrei sa schimbi ceva Cristi, canditeaza la urmatoarele alegeri! Daca castigi, vei avea mai multe sanse sa faci ceva in aceasta privinta.

  11. Ciprian says:

    I’m in! Eu visez să fac chestia asta de foarte mult timp si cred in schimbări și making things matter.

  12. 1. Lucrurile nu se fac cu cap pentru ca sunt amicii care trebuie sa isi primeasca partea, iar dupa ce s-a dat partea totul trebuie să se arunce la gunoi.
    2. Majoritatea proiectelor din fonduri europene (pentru care plătim și noi cetățenii români) au și partea de cofinanțare din partea autorităților locale și/sau naționale.

  13. Bogdan says:

    Cristi, dar exista deja acest comitet – format din SRI si din altii – http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-15605646-sri-fost-cooptat-intr-comitet-care-aviza-toate-proiectele-informatizare-sau-care-implica-solutii-itc-peste-2-5-milioane-lei-initiate-institutiile-publice-companiile-stat-proiect-hotarare-guvern.htm

    Cit despre bani europeni vs bani din bugetul de stat, faci o confuzie. Si banii europeni sunt TOT banii nostri, bani publici. Romania plateste cotizatii anuale la UE (la fel ca si celelalte state din UE) – deci este vorba de bani la fel de publici, ca si cei din bugetul de stat.

  14. Bogdan, mi-a scapat stirea! E o veste buna. Ar fi frumos insa sa fie cooptati oameni care chiar se ocupa de web design si web development. Inteleg acum ca sunt doar o serie de ministere si SRI.

    Si da, ai dreptate cu banii europeni. Ma doare si mai tare acum.

  15. Bogdan says:

    Nu, Cristi – nu este o veste buna, de fapt un astfel de “comitet de onoare” a mai fost prin 2000-2002. (ne) rezultatele se vad si astazi.

    Cita vreme orice proiect web al guv.ro este rupt de realitatea de piata, nu este bine. Sunt doar banii pentru “baietii destepti din IT” (btw, chiar nu cred ca este cazul in exemplul dat de tine, dar vorbeam la nivel macro)

  16. radu says:

    Ar fi ok, dar daca si cei din comisie vor fi mituiti ?

  17. Ar fi frumos sa vedem un astfel de comitet cu oameni de top din industrie (preferabil apolitici), care sa scoata lucrurile din mocirla si sa rupa ciolanul de la gura. Dar m-am trezit si era dimineata cu soarele sus pe cer 🙂

Comentează