MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce sa nu ratezi TIFF anul viitor

tiff13

TIFF si-a inchis ieri portile dupa 10 zile de magie filmica si nu numai. Pentru mine a fost prima experienta la un festival de film mare si cu siguranta nu va fi ultima.

Ma gandesc serios sa includ TIFF 2015 inca de acum in agenda mea pe anul viitor. De ce serios? Pentru ca la festival e bine sa nu vii “pe fuga”. Trebuie sa stai cat mai mult posibil, altfel vei pierde multe evenimente interesante. In plus, ai nevoie de putin timp pentru a pregati efectiv participarea, precum intr-o calatorie in locuri mai putin cunoscute.

Incerc acum sa va conving si pe voi sa fiti alaturi de TIFF anul viitor. Si pentru ca eu am stat foarte putin in festival si de dragul diversitatii opiniilor, i-am rugat pe alti oameni din online sa raspunda la o intrebare simpla: “De ce ar trebui sa vii la TIFF?”.

În primul rând, evident, pentru filme. Enervant de multe, atît de multe încît nu poţi să vezi decît o mică părticică din ele, diferite ca provenienţă şi ca stil, deloc – dar deloc – asemănătoare, proaspete şi foarte actuale, amuzante sau emoţionante, crude uneori, şocante prin nebunia lor sau prin adevărurile profunde pe care le pun pe ecran, filme care îţi destupă mintea şi îţi mişcă neuronii. În două cuvinte: filme memorabile.

În al doilea rînd pentru oamenii din TIFF şi pentru gura de speranţă pe care ţi-o insuflă prezenţa lor alături de tine. Pentru cozile la bilete, pentru recomandări făcute sau primite de la abia-cunoscuţi, pentru melanjul de limbi de pe străzi şi din conversaţii, pentru trepidaţia în care intri alegând şi alergând de la un cinema la altul, de la un concert la o piesă de teatru, de la un masterclass la o discuţie informală cu o vedetă pe care ai visat să o întîlneşti ani la rând. Pentru orele în care vorbeşti despre filme la Grădina Botanică sau la o bere, pentru petreceri, pentru pauzele de tenis la Roland Garros şi pentru prieteniile deseori durabile care se leagă aici. Şi pentru că TIFF-ul nu se poate cu adevărat povesti, el trebuie experimentat pentru a fi înţeles.
RAZVAN PENESCU, LITERNET.RO

1. Filme. Pentru ca e imposibil sa nu gasesti filme pe placul tau dar si pentru ca selectia TIFF te provoaca sa iesi din zona de confort… cinematografic. 2. Evenimente. De la concerte la expozitii, lansari de carte sau DVD-uri, la discutiile de la TIFF Lounge si toate celelalte proiecte incluse in festival la care publicul are acces. Sunt tot atatea ocazii de a intelege mai bine lumea filmului si ca acel glam-ul pe care multi il invidiaza nu vine fara munca sustinuta. 3. Oamenii si atmosfera. Exceptionale. Pentru 10 zile, oras poarta badge de TIFF! Si e grozav ca toata lumea vorbeste despre filme, evenimente, festival, cu prieteni sau straini deopotriva! Ai toate sansele sa dai nas in nas cu actorul sau regizorul preferat, sa primesti autograf si poate chiar sa raspunda la cateva intrebari.
RUXANDRA PREDESCU, PRINTRERANDURI.EU

Recomand TIFF pentru ca nu as recomanda niciodata nimanui ceva ce nu imi place. Si pentru ca merita macar o data in viata sa experimentezi spiritul TIFF. Atentie, insa, ca e ca un virus: dupa ce te loveste o data, mai vrei si mai vrei si mai vrei.
CRISTIAN CHINA-BIRTA, CRISTIANCHINABIRTA.RO

Niciun film pe care il vezi acasa nu se compara cu cadrul de la TIFF, cu atmosfera si energia orasului. Sa vezi un film se transforma intr-o experienta iar partea cea mai captivanta este ca poti descoperi filme si regizori noi peste care nu ai cum sa dai in alta parte, nici macar pe site-urile de filme.
EDI ENACHE, URBAN.RO

Am plecat de la Cluj cu multe amintiri frumoase si cu o lista lunga de filme. Am intalnit oameni din industrie, nume consacrate, dar si rising stars. Mi-am facut prieteni noi si am redescoperit orasul. Sper sa ne vedem anul viitor la TIFF.

***

Am participat la TIFF 2014 alaturi de Cristina Bazavan, la invitatia Raiffeisen Bank, sponsorul principal al evenimentului.

Comentează