MANAFU*

Abonamente Evensys

Intr-o zi, nu vom mai socializa in vazul lumii

cifre-facebook-2015

La o conferință, pe la începutul anului, am pus pe marele ecran – pe care cei 200 de oameni îl fixau cu privirea – următoarea informație: 69% din conținutul online este distribuit de utilizatori prin canalele Dark Social – conversațiile și activitățile de sharing ce au loc direct și nu în văzul lumii.

Suntem foarte activi astăzi pe WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat (nu în România deocamdată) și încă trimitem prietenilor articole online prin e-mail. Mai nou, Apple ne încurajează să folosim AirDrop, soluția de transfer de fișiere între dispozitivele sale (iPhone, iPad, Macintosh).

Asistăm astfel la o răsturnare a soclializării pe care am cunoscut-o în ultimii 10 ani, timp în care am lăsat deoparte serviciile de Instant Messaging (Yahoo Messenger, de pildă) și ne-am deschis sufletele, casele, vacanțele și farfuriile pe Hi5, Twitter, Facebook și Instagram.

Chiar și Facebook ne-a arătat zilele trecute că ne întoarcem la vechiul obicei de socializare privată. Cifrele prezentate de Mark Zuckerberg spun că în acest moment WhatsApp și Facebook Messenger au 800 și respectiv 700 de milioane de utilizatori activi, în fiecare lună, în condițiile în care Facebook are aproape 1,5 miliarde de utilizatori activi.

Mai mult, Facebook încurajează acum foarte mult filtrarea conținutului, pe lângă setările de intimitate și listele de prieteni tradiționali.

De curând, rețeaua ne-a oferit posibilitatea de a vedea în principal conținutul oferit de anumite surse (See First), iar acum ne lasă să decidem ce fel de status-uri merită afișate în News Feed.

Credeți că filtrarea conținului, listele și fenomenul Dark Social vor conduce la dispariția socilizării așa cum o știm noi astăzi?

3 comentarii

  1. Andrei Banu says:

    Sunt două lucruri total diferite.

  2. haivas says:

    Da, toate astea inseamna mai multe informații pe care ei (FB, google, etc) le au despre noi. Nu vorbim in gura mare către toată lumea și nimeni, ci vorbim cu cineva, către cineva anume cu nume și prenume. Și asta e util. Pentru ei. Cred.

  3. AndreeaB. says:

    Probabil ca treptat comunicarea sub forma pe care o stim noi va disparea usor usor, din pacate.

Comentează