MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum vom consuma stiri in viitor

Intră acum pe un website de știri și încearcă să găsești repede subiectele tale de interes. Nu îți este foarte ușor, nu? Chiar și pe destinațiile online pe care le vizitezi zilnic, se întâmplă adesea să nu afli rapid ce te interesează. Multă informație, din multe domenii, amestecate cu reclame, categorii și sub-categorii stufoase etc.

În urmă cu mulți ani, pe când lucram într-un grup de publishing online, îmi venise ideea să organizăm portalul nostru pe baza intereselor utilizatorilor. Fiecare vizitator își putea personaliza portalul, într-o oarecare măsură, cu domeniile sale de interes. Unii poate voiau mai mult sport, alții poate mai multă politică. Nu era un demers ușor de implementat la acea vreme. În plus, nu era o practică recunoscută la scară largă. Cred că doar BBC News sau portalul BBC avea o opțiune de personalizare.

Ideea era inspirată de la Amazon.com, site care își configura dinamic pagina principală pentru a-ți arăta produsele interesante pentru tine. Portalul de shopping rămâne și astăzi un model atât în comunicarea pe site, cât și prin e-mail.

Între timp, a apărut RSS Feed-ul, iar de ceva vreme, avem aplicații mobile pentru orice, inclusiv pentru știri. Am scris deja despre o serie de agregatoare de informații, care îți permit să îți alegi sursele și domeniile pe care vrei să le urmărești.

Ca un semn de evoluție, vine anunțul făcut recent de Facebook despre aplicația Notify (disponibilă momentan doar în US), o nouă cale de a fi la curent cu știrile, prin notificări directe (push notification). La fel că la agregatoare, poți alege sursele și categoriile de informații. Doar că ele îți vor apărea mai întâi pe ecran și abía apoi, dacă vrei să citești mai mult, deschizi sursa. Este cumva un pas înainte făcut în față aplicațiilor existente, mai ales că vine sub umbrela Facebook.

Notify poate influența foarte mult felul în care consumăm știrile și ne arătăm interesați de anumite subiecte. Dacă acum suntem bombardați și cu informații care nu ne interesează direct sau pe care nu dorim să le urmărim, o astfel de aplicație aduce un pic de liniște în zgomotul mediatic. Așa am simțit și când am descoperit RSS Reader-ul.

Dar în același timp, ne poate izola de ceea ce este important și – din diverse motive – ar trebui să ne intereseze. Vorbesc despre știrile de interes general cu impact în societate. Ele nu și-ar face loc între noutățile din modă, cinema sau muzică. Câștigăm deci și pierdem în același timp. Voi ce credeți?

notify-1 notify-2 notify-3

1 comentariu

  1. Oana Cuzino says:

    Sunt foarte utile aceste instrumente de filtrare a noutatilor, ca sa nu fim bombardati zilnic de lucruri inutile

Comentează