MANAFU*

Abonamente Evensys

Unde se mai fumeaza si cine amendeaza

legea-anti-fumat

Legea Anti-Fumat și-a găsit un loc bun pe prima pagină a Facebook, în ultimele zile. Hărțuirea între cei Pro și cei Contra a continuat și unele prevederi ale legii au fost discutate aprins. Au existat de pildă discuții despre clasificarea ca spații publice închise a unor dependințe exterioare (gen balcoane, terase) sau a unor structuri provizorii (corturi, pavilioane etc).

Răspunsurile la aceste nedumeriri se găsesc în Ghidul de implementare a Legii nr. 15/201, care spune:

(i) aprecierea caracterului de inchis/deschis al unui spatiu
In aprecierea caracterului de inchis/deschis al unui spatiu nu se va tine cont nici de natura ori densitatea materialului din care sunt confectionati peretii sau tavanul, nici de caracterul temporar sau permanent al peretilor sau al spatiului. In cazul spatiilor care prezinta structuri ce se pot plia, fumatul va fi permis exclusiv in situatia in care structura este complet pliata/ridicata etc., astfel incat peretele/acoperisul nu este deloc vizibil.

Legea adoptată în România este una dintre cele mai severe. Dacă în alte țări europene, fumatul e permis doar în anumite localuri, pe plan local, nu s-a lăsat loc nici măcar pentru instituirea unor cluburi private. Mai mult, Poate apărea deci întrebarea firească: Și eu unde mai pot să fumez?

Același ghid de implementare spune:

(ii) locurile unde se mai poate fuma
Fumatul este permis in spatiile publice in aer liber sau in spatiile de la locul de munca delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gardulete de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal precum si in orice alte spatii unde se desfasoare evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de munca (nu se desfasoara activitate economica).

Există și o dezbatere pe tema respectării prevederilor. Unii spun că românul s-a născut creativ și descurcăreț. Alții spun că românii sunt foarte vigilenți și vor raporta la sânge abaterile, mai ales că în locurile publice, lângă semnul “Fumatul Interzis” trebuie afișat și numărul celei mai apropiate secții de Poliție, conform ghidului.

(iii) obligatii ale administratorilor de spatii publice inchise si de locuri de munca
Se prezinta, atat in Ghid cat si in anexa la Ghid, un model de indicator cu “Fumatul interzis” sugerandu-se, totodata, ca administratorii de spatii publice inchise si locuri de munca sa afiseze, langa indicator, numarul de telefon al celei mai apropiate unitati de politie locala sau structuri de politie (unde nu exista politie locala).

Cine va aplica sancțiunile? – iată o nouă întrebare. În primul rănd Poliția, însă mai sunt cîteva prevederi de luat în seamă, mai ales de către angajatori.

(iv) organele competente in a aplica sanctiuni
Sanctiunile prevazute de Legea nr. 15/2016 pot fi aplicate: (a) de catre reprezentantii Politiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Politia Romana, Jandarmeria, IGSU, Politia de Frontiera), atunci cand angajatii sau/si cetatenii fumeaza intr-un spatiu in care fumatul este interzis; (b) de catre inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca in cazul in care acestia constata ca sunt incalcate prevederile din materia securitatii si sanatatii in munca si/sau daca in regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la raspunderea disciplinara a salariatilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Om fuma și om vedea!

Sursă prevederi lege: Ana-Maria Baciu, Partner, NNDKP
Sursa foto: Amir Kurbanov via Visualhunt / CC BY-SA

3 comentarii

  1. Tudor says:

    “Românul s-a născut creativ și descurcăreț.” Foarte bine spus si tind sa cred ca la fel se va intampla si cu aceasta lege. Tare curios sunt sa vad cum vor reactiona restaurantele si pub-urile dupa ce trece toata agitatia asta de la inceput.

  2. Cristian says:

    În România legea e lege și punct. Așa e la început, se dă amenzi, se anunță cu tobe și trâmbițe o lege nouă, iar după ce trec câteva luni sau ani, legea nu mai e lege și ne permitem să o încălcăm, că așa suntem educați. Eu sunt de părere că legea e numai bună, îmi place că cineva a gândit legea și că astăzi ea există. Sunt nefumător și urăsc fumul de țigare.

Comentează