MANAFU*

Abonamente Evensys

3 recomandari pentru tinerii antreprenori

sfaturi-antreprenori

Când pornești pe cont propriu, ai un moment în care vezi mai multe provocări decât oportunități. Mai ales când entuziasmul a fost cel care te-a făcut să îți dai demisia și să pășești în antreprenoriat cu multă pasiune și fără o plasă de siguranță (a se citi plan de afaceri foarte bine pus la punct). Acel moment vine cu multe întrebări, care te pot ține pe loc sau chiar devia de la drumul tău.

Din experiență mea, cred că tinerii antreprenori ar trebui să se uite mai întâi la 3 lucruri.

Managementul timpului
Când ești pe cont propriu, timpul îți este fie aliat, fie inamic. Chiar și cei mai relaxați antreprenori știu că programul de la 9 la 5 iese din discuție. Un studiu EY România ne spune că persoanele care au lansat un start-up muncesc în medie 10 ore pe zi. Cu instrumente potrivite, delegare și tehnici de time management cu rezultate dovedite poți să păstrezi echilibrul între viața profesională și cea personală.

Managementul costurilor
Ținând cont că 7 din 10 antreprenori români își finanțează afacerile din resurse proprii, e foarte important pentru aceștia să aibă un control cât mai strict al cheltuielilor. Contează așadar să aibă furnizori de încredere și să facă achiziții smart (fie la costuri foarte bune, fie cu beneficii adăugate).

Managementul relațiilor
La început fiind, te bazezi mult pe cunoștințe. Fie că îți lansezi afacerea cu ajutorul familiei și al prietenilor, fie că îți cauți clienți prin intermediul unor vechi colaboratori. Socializarea de afaceri (newtorking) este esențială pentru un tânăr antreprenor. Același studiu EY ne spune că 6 din 10 tineri antreprenori merg săptămânal la întâlniri de networking.

Concursul “Antreprenor 2016”

La invitația Canon România, am lansat un concurs pentru cititorii blogului, care cere un simplu răspuns la întrebarea: Care este în opinia ta cea mai importantă provocare a unui tânăr antreprenor român astăzi? Ofer ca premiu o imprimantă Canon, care cu siguranță va fi de ajutor în activitatea oricui.

Cei interesați trebuie doar să lase un singur comentariu în acest post cu răspunsul la întrebarea de mai sus. Concursul va fi deschis până pe 27 aprilie, câștigătorul urmând a fi anunțat prin tragere la sorți pe 29 aprilie.

button-concurs

Canon susține antreprenoriatul în România

Urmărind tendințele actuale pe piața locală, Canon a creat o ofertă foarte bună pentru afacerile de tip start-up și pentru freelancers. La achiziționarea unor modele de imprimante din gamele Maxify și i-SENSYS, antreprenorii primesc o garanție extinsă cu o durată de 3 ani și o sumă de bani înapoi. Valoarea sumei returnate este cuprinsă între 90 și 270 lei, în funcție de produsul Canon cumpărat. Pentru a beneficia de promoție, cumpărătorii trebuie să se înscrie pe site-ul Canon, în secțiunea Canon Cashback. După completarea tuturor detaliilor cerute, vor primi prin bancă suma cuvenită. Oferta este valabilă până la 30 iunie inclusiv.

button

***

Blogul Manafu.ro e implicat în promovarea campaniei Canon Cashback.

Sursa foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com – Corporate Portrait Young Hispanic Attractive Hipster Businessman Working With Computer Modern Home Office Photo

6 comentarii

  1. Gabi Miron says:

    Dacă este antreprenoriat în combinație cu freelancing, cea mai mare provocare cred că sunt cunoștințele și persoanele care știu că nu mergi la lucru și apelează pentru orice chestie la tine pentru că știu ei că „pierzi vremea pe acasă”. Ca soluție cred că sunt utile acele calupuri de lucru în care te deconectezi chiar și de telefon.

  2. Gabi, mersi pentru raspuns. Te rog sa il pui in postul dedicat concursului. E link si buton chiar in acest articol. Cele bune!

  3. Filimon Alexandru says:

    Antreprenorul tanar de astazi are multe provocari in fata sa, mai ales ca nu beneficiaza de o legitimitate transmisa din generatie in generatie. El trebuie sa se bazeze pe instinct si cunostinte si sa invete din mers. Cu 26 de ani de tranzitie abia acum se formeaza, cu ceva emotii este adevarat, o patura de mijloc care sa reprezinte o miza considerabila pentru viitorul economic al Romaniei. Tanarul afacerist de azi isi construieste viitorul dupa chipul si asemanarea sa. Aici este marea provocare!

  4. Alexandru, cum ii spuneam si lui Gabi, am o pagina separata pentru concurs. Te rog sa postezi si acolo raspunsul tau. Mersi!

  5. Alina says:

    Tind sa cred, din experientele personale, ca punctul 3 e cel mai important. Daca la partea financiara trebuie sa ai ce administra, iar la cea cu timpul de asemenea trebuie sa ti-l poti organiza atunci cand esti ocupat, la networking trebuie sa dedici o mare parte din timpul tau, mai ales daca segmentul de activitate e online.

  6. TheKid says:

    Am incercat sa urmez si eu cei 3 pasi, insa dupa un timp m-am hotarat sa renunt…

Comentează