MANAFU*

Abonamente Evensys

Concurs: Care sunt provocarile tinerilor antreprenori in 2016?

concurs-canon-compressor

Când ai ceva vechime pe cont propriu, te uiți la cât de consolidată e afacerea ta, la ce poziție ocupi în sectorul din care faci parte și ce perspective de creștere ai. Ai trecut deja prin multe stadii.

Ai cunoscut probabil un început într-un apartament sau într-o cameră undeva la niște prieteni. Ai văzut cum primii angajați își ocupă locurile în micul tău birou și mai apoi cum te muți în primul tău sediu adevărat. Ai numărat la început clienții pe degetele de la o mână, dar mai târziu ai ajuns să te mândrești cu portofoliul tău. Ai luptat să îți câștigi locul pe piață, iar acum ești respectat în domeniu. Cam asta văd eu când mă uit în urmă, spre primii mei pași ca antreprenor în zona industriilor creative.

Mă uit acum la noua generație și la dorință ei de a porni o afacere și văd un mai mare entuziasm și o dorință de a schimba mediul de afaceri local și de a face business ca în alte țări. Cu toate acestea, mediul actual vine cu multe provocări pentru antreprenori.

Concursul “Antreprenor 2016”

La invitația Canon România, lansez un concurs pentru cititorii blogului, care cere un simplu răspuns la întrebarea: Care este în opinia ta cea mai importantă provocare a unui tânăr antreprenor român astăzi? Ofer ca premiu o imprimantă Canon, care cu siguranță va fi de ajutor în activitatea oricui.

Cei interesați trebuie doar să lase un singur comentariu în acest post cu răspunsul la întrebarea de mai sus. Concursul va fi deschis până pe 27 aprilie, câștigătorul urmând a fi anunțat prin tragere la sorți pe 29 aprilie.

Canon susține antreprenoriatul în România

Urmărind tendințele actuale pe piața locală, Canon a creat o ofertă foarte bună pentru afacerile de tip start-up și pentru freelancers. La achiziționarea unor modele de imprimante din gamele Maxify și i-SENSYS, antreprenorii primesc o garanție extinsă cu o durată de 3 ani și o sumă de bani înapoi. Valoarea sumei returnate este cuprinsă între 90 și 270 lei, în funcție de produsul Canon cumpărat. Pentru a beneficia de promoție, cumpărătorii trebuie să se înscrie pe site-ul Canon, în secțiunea Canon Cashback. După completarea tuturor detaliilor cerute, vor primi prin bancă suma cuvenită. Oferta este valabilă până la 30 iunie inclusiv.

button

UPDATE: Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.  Voi compila un post cu cele mai frecvente probleme întâlnite. Prin tragere la sorți, câștigătorul premiului Canon este Paul.

***

Blogul Manafu.ro e implicat în promovarea campaniei Canon Cashback.

36 comentarii

  1. Ciprian says:

    As spune ca strangerea unui capital care sa-i permita sa inceapa afacerea si sa supravietuiasca 6 luni-1an pana aceasta se pune pe picioare.

  2. Claudiuc says:

    Provocarea cea mai mare e sa ai încredere 100% în tine. Nu birocrația, nu accesul la persoanele care te pot creste în piata, ci auto-depasirea.

  3. Mihai says:

    Mindset-ul. Tinem sa copiem tot ce vedem in afara, in loc sa inovam.

  4. PicincuH Viorica says:

    Banii (investitia initiala+fond pentru supravietuire, pana incepe afacerea sa dea roade, pentru amortizarea investitiei si ulterior, realizarii de profit), desigur, ar fi cea mai importanta “problema”.

  5. In business-ul nostru principala provocare o reprezinta frica directorilor de marketing/specialistilor de marketing si chiar a antreprenorilor de a lansa campanii care ii scot din zona de confort, urmand o linie de comunicare obisnuita, fara prea multe elemente inovative.

    De asemenea o alta bariera o reprezinta lipsa de responsabilitate si seriozitate a partenerilor; exista cazuri in care nu isi indeplinesc task-urile pana la final, sau daca e vorba de clienti fie au intarzieri de plata sau chiar nu platesc facturile aferente proiectelor derulate.

  6. Nu doresc sa particip la concurs dar am lasat provocarile mele dar si raspunsul la intrebare aici: http://dragosschiopu.ro/care-sunt-provocarile-tinerilor-antreprenori-2016/

  7. ITsb says:

    Pe lângă faptul că este greu să acumuleze experiență, tinerii antreprenori nu beneficiază de o mare încredere din partea eventualilor sponsori sau creditori.

  8. Dicentiu says:

    Pentru mine probleme au fost(si inca sunt):
    – birocratia(tot felul de acte inutile, sediul social pentru firma, angajatele de la onrc care iti vorbesc in sila)
    – lipsa de experienta in antreprenoriat
    – extinderea echipei, aici inca caut pe cineva care sa aiba incredere in proiectul meu

  9. Geanina says:

    Salutare,

    Cea mai mare provocare, pe care am simtit-o atat pe propria piele cat si la ceilalti cunoscuti este propriul ego.
    In acest ego intrand fricile (nu sunt suficient de bun, produsul/serviciul meu nu e inca perfect si mai trebuie sa lucrez la el ceea ce poate duce la too much planning si putin action sau produsul meu este minunat, ca este creat de mine dar de fapt piata nu isi doreste asa ceva) si dorintele/cramponarile personale – pierderea in niste detalii care nu conteaza asa mult in momentul x, defocusarea de la the big picture, mult prea mult micro management si putina viziune si action care sa te duca la the next step care sa iti aduca primii clienti.

    Ganduri bune!

  10. Emilian says:

    Birocrația și barierele sistemului românesc.

  11. Cea mai grea provocare este sa reusesti sa iti pastrezi credinta ca ideea ta de business este atat de buna incat marita sa te bati pentru ea.
    Sa te bati cu birocratia si fiscalitatea excesiva, cu rapacitatea bancilor, cu lipsa de incredere intr-un startup, cu teama de esec si lipsa de viziune a celor care decid, cu reducerea timpului alocat familiei… Cu momentele cand incepi sa nu mai crezi, cu zecile de esecuri care te duc catre o singura reusita, cu tentatia de a copia fara discernamant, de a o lua pe scurtaturi sau pe minima rezistenta…

    Cel mai greu e sa te lupti cu tine la fel de incapatanat cum te lupti cu ceilalti si sa nu ai niciodata impresia ca ai ajuns la capat.

    Cam asta ar fi, asa… la o prima enumerare…

  12. Pentru mine cea mai mare provocare a fost, si din pacate inca mai este, sa gasesc persoane potrivite cu care sa lucrez: Angajati e mult spus. Am cautat intotdeauna parteneri pe care sa ii invat sa castige bani prin munca lor…greu in ziua de azi in Romania 🙂

  13. Edy says:

    Lipsa creativitatii, lucrul facut pe jumatate si de mantuiala si lipsa investitiilor ne tin pe loc, ca oameni si ca societate per ansamblu.

  14. Sergiu Ch says:

    Salut!

    Cred ca, pentru un tânăr antreprenor roman, cea mai mare provocare astăzi e sa tina fruntea sus si coloana vertebrală dreapta.

    Asta va face diferența.

    Parca am fost martori la prea multe exemple de antreprenori precum “focurile de artificii”…care au încântat la început cu lumina lor pentru ca apoi sa se stingă repede lăsând in urma doar fum.

    Multumesc.

  15. Petre says:

    Cea mai mare provocare pentru un antreprenor e sa treaca cu bine de primul an de activitate (asta implicand fondurile pentru inceperea activitatii si fondurile pentru supravietuire).

  16. Alexa says:

    Cred ca cea mai mare provocare a unui tanar antreprenor este sa dezvolte un produs original pe care oamenii si-l doresc, dar care inca nu este pe piata.

  17. ciprian says:

    provocari : chinul de a recupara banii din vanzarile din anul precedent de la clientii neseriosi la plata. Tot mai multi clienti rai platnici !

  18. Andreea V says:

    1. Fondurile initiale /accesul la fonduri.
    2. Lipsa de lnow how si de surse de edicatie solida in project management, business planning si leadership. Dar la modul pragmatic, cu aplicatie directa si resurse concredete nu flori de mar cu business planuri inchipuite copiate dupa corporatii care ai cu totul si cu totul apt model de business. Ci resurse si scaturi concrete pt un antreprenor in 2016, care vrea sa infiinteze in Romania un start-up si care are sau nu anumite resurse nationalr sau internationale.

    O data cu know-how si echipa competenta alaturi vine si increderea. Iar de idei nu cred ca ducem lipsa, ci de disciplina.

  19. Radulescu Vlad says:

    Adevarata provocare a tanarului antreprenor din zilele noastre este sa nu se dea batut de institutiile statului.

  20. Alexandra. says:

    Cea mai mare provocare pentru antreprenorii zilelor noastre este presiunea originalitatii. Pare ca nu poti face nimic decat daca esti super creativ si inovator. Wrong.

  21. Dobre Mihaela says:

    cea mai mare provocare este sa gaseasca asociati si angajati loiali, care sa respecte afacerea si sa creada in ea

  22. Elena says:

    Piedica cea mai mare o reprezinta legislatia din Romania. Legile ori sunt facute prost, ori se schimba prea des, incurcandu-i astfel pe tinerii antreprenori.

  23. George George says:

    Un antreprenor trebuie sa cunoasca foarte bine legislatia stufoasa romaneasca si piata in care acesta vrea sa-si porneasca afacerea.

  24. Alin-Claudiu says:

    Din punctul meu de vedere, provocarea este mai degraba interna. Cum putem sa ne deschidem mintea si perspectivele astfel incat sa vedem ce se intampla in jurul nostru: care sunt oportunitatile de colaborare, cum putem crea sinergii cu alte proiecte/business-uri, care sunt trendurile in lume, ce vor defapt clientii nostri.

    Cred ca actionam din inertie de multe ori si vad constructiv sa schimbam dialogul in cum putem construi impreuna lucruri si oferi valoare pentru toti actorii.

  25. Catalina says:

    În primul rând mind-setul de business, din păcate nu am fost crescuți într-o cultură care să ne faciliteze cunoștințele despre educație antreprenorială & birocrația actuală!

  26. […] interesați trebuie doar să lase un singur comentariu în acest post cu răspunsul la întrebarea de mai sus. Concursul va fi deschis până pe 27 aprilie, […]

  27. Va salut! Provocarea mare ar mai fi si sa se descurce in prima faza cu bani mai putini si asta sa-i nu-i strice zen-ul si sa-si continue drumul… cu timp si pentru prieteni, familie, hobby-uri. Statul in casa dauneaza.

  28. Tekla says:

    Eu consider că cea mai mare provocare este găsirea clienților potriviți.

  29. Mihai says:

    Provocari?! Sunt multe provocari fiecare depinzand de etapa in care se afla start up-ul, incepand cu ideea de business, experienta personala, disponibilitatea financiara, portofoliul de clienti, toleranta fata de birocratie, disponibilitatea antreprenorului de a risca si, nu in ultimul rand, abilitatile sale de a economisi – o imprimanta Canon primita cadou poate fi un inceput :)).

  30. Cea mai grea provocare este sa faci fata birocratiei din Romania…multor cerinte din partea statului…si deasemenea e foarte greu sa supravietuiesti alaturi de marile firme care parca tin cu tot dinadinsul sa extermine firmele mici care ar putea reprezenta o amenintare pentru ei pe viitor!

  31. MIHAI PAULA says:

    Sa ai incredere in tine, sa fii perseverent si….luptator, ca sa zic asa.

  32. Rares Nitu says:

    Consider ca una dintre cele mai mari provocari este reprezentata de catre concurenta existenta pe piata. Tanarul antreprenor se va lovi inevitabil de alti antreprenori care isi desfasoara activitatea in acelasi domeniu de foarte mult timp si care au deja formata o “clientela”/piata target.

  33. Paul says:

    Cea mai importantă provocare? Găsirea unei soluții privind garanțiile cerute de bănci pentru o linie de credit dedicată startup-urior.

    Caz concret, de o lună mă tot plimb pe la bănci încercând să obțin o linie de credit pentru o sumă mai mică de 10000 de euro necesară pentru pornirea unui startup în mediul online. Business planul există, este complet, are potențial, absolut toate băncile și-au exprimat dorința de a ne oferi creditul, însă garanțiile cerute nu sunt realiste. Garanții imobiliare în valoare de minim 250% din valoarea liniei? Cash colateral în valoare de 100%? Ce s-a întâmplat cu girarea în nume propriu sau cu business-ul (afacerea se poate vinde mai departe)?

  34. Dudu says:

    Cea mai grea provocare pentru un antreprenor este sa se ridice de jos dupa fiecare infrangere si sa continue sa inainteze cu pasi mici sa-si materializeze visul in ciuda tuturor adversitatilor din mediul economic.

  35. Unele dintre provocările pe care le identific sunt:

    – inovaţia şi relevanţa business-ului pe piaţa în care îl lansezi. Un business trebuie să fie relevant pentru target-ul său, trebuie să satisfacă o nevoie, să vină cu o valoare adăugată, nu să fie un me “too”.
    – customer experience. Este foarte important să ţinem aproape de clienţii noştri sau de potenţialii clienţi, să îi ascultăm şi să fim deschişi în a le rezolva problemele pentru ca business-ul să avanseze. Nu este atât de dificil să ai un client nou cât este să menţii un client fericit.
    – “agile mindset”. Din păcate, de foarte multe ori ne dorim să lansăm un produs/ serviciu cu toate funcţionalităţile în detrimentul testării şi îmbunătăţirii pe parcurs, după ce avem feedback din piaţă. Riscurile pot fi destul de mari dacă stăm în “pătrăţica noastră” şi nu suntem orientaţi spre îmbunătăţirea constantă a produsului nostru.

  36. Andreea C says:

    Cea mai mare provocare a unui tanar antreprenor astazi este verificarea in practica a planului de business.
    Alte provocari importante: realizarea planurilor B si perseverenta pana la succes.