MANAFU*

Abonamente Evensys

5 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a intra pe Facebook Live

facebook-live

Anul trecut anunțam aici pe blog un nou trend în social media: live streaming-ul. Era momentul în care Meerkat și Periscope se bucurau de atenția presei și prefigurau o nouă practică în crearea de conținut: transmisiunile live pe Twitter.

Da, pe Twitter, o rețea care e măcinată atât de dureri interne cât și de multe externe. Nu a reușit să își crească baza de utilizatori și a fost depășită de alte rețele sociale sau platforme de messaging. Nu a capitalizat la timp pe zona multimedia (foto & video). Nu are o platformă de advertising ușor de folosit (de fapt nu e complicată, pare doar inexistentă pentru multe branduri).

Facebook însă pare să reușească acum ce nu au reușit Meerkat (care între timp a decis să renunțe la live streaming) și Periscope. A deschis în decembrie “canalul Live” pentru paginile verificate (ale celebrităților) și din aprilie l-a oferit tuturor utilizatorilor.

Chiar dacă unii utilizatori au înțeles greșit utilitatea acestui nou instrument, Facebook Live deschide noi oportunități pentru branduri. Însă înainte de a alege tipurile conținut potrivite, sunt câteva lucruri specifice live streaming-ului ce trebuie luate în calcul.

Ce am învățat după primul meu Facebook Live

Am cochetat cu ideea de a face Facebook Live încă din momentul în care opțiunea mi-a devenit disponibilă în aplicația mobilă. Nu am făcut un live personal imediat. Am încurajat colegii de la Evensys să transmită pe Facebook un eveniment integral, Gala Mobile Awards România, de săptămâna trecută. Cred că a fost prima inițiativă de acest gen în rândul organizatorilor de conferințe.

Ieri am ales să ies live pe Facebook după ce am publicat pe blog un post despre câteva dintre noile aplicații și rețele sociale care sunt în vogă acum. Mi s-a părut un subiect potrivit mie și poziționării mele în mediul online. Iată 5 lucruri pe care le-am învățat la final.

1. Promovarea live-ului e importantă – Am anunțat pe Facebook, Twitter și Google Plus că intru live cu doar câteva minute înainte. Nu au fost de ajuns. Era nevoie de un promo făcut cu o seară înainte și cu un reminder dimineață. Poate cu elemente care să facă subiectul cât mai “sexy”.

2. Ora de difuzare e importantă – Am făcut live-ul aproape de prânz, când cred (acum) că nu e cel mai bun moment al zilei. Aș încerca fie dimineață, fie mai degrabă pe final de zi, cumva respectând cele 2 prime times tradiționale din social media.

3. Subiectul trebuie să fie important pentru comunitatea ta – Am ales să vorbesc despre aplicații și social media pe contul personal, unde nu public subiecte de acest gen, de obicei. Pe contul personal încerc să țin lucrurile în zona personală. Este despre mine și familia mea mai mult decât despre ceea ce fac și ce mă interesează profesional. Poate ar fi trebuit să fac live-ul pe pagina de Facebook a blogului.

4. Durata e și ea importantă – Am vorbit live din mașină timp de 8 minute. Un timp mult prea scurt pentru a putea atrage audiență în timp real. Cineva chiar mi-a spus că a intrat când îmi luam “La revedere”. Nu există un timp optim în acest moment. Știm din experiența video de pe YouTube că interesul scade după primele 2 minute. Pe de altă parte, un clip sub 10 minute, la obiect, să fie apreciat de o anumită audiență. Durata poate fi corelată deci cu subiectul. Un interviu poate dura și o oră, un tutorial obișnuit ar trebui probabil să aibă sub 10 minute.

5. Promovarea “de după” e foarte importantă – Am avut mai puțin de 200 de oameni conectați la live-ul meu. Mai puțini decât estimam eu. Însă am mizat pe expunerea pe care o pot da apoi clipului. Am promovat prin share postul pe Facebook, LinkedIn, Google Plus și Twitter și am ajuns la 1.000 de vizualizări la finalul zilei.

Va prinde Facebook Live?

Las asta aici pentru a mă verifica peste un an. În acest moment, Facebook Live pare un tool ce țintește clar audiența mai tânără (în scădere pe Facebook), care este mai jucăușă și mereu deschisă la nou. Brandurile creative și inovatoare în social media vor fi prezente și ele cu diverse evenimente sau momente, iar vedetele vor împărtăși “bucăți” din viețile lor.

Live streaming-ul va fi însă la concurență cu conținutul video “înregistrat”, promovat atât de Facebook, cât mai ales de noile rețele sociale (Instagram, Snapchat, Musical.ly, Vine).

Mai mult, pe măsură ce vor trece primele luni de vizionări de test (mulți utilizatori se uită din pură curiozitate), interesul publicului va scădea și va fi nevoie de un conținut cu adevărat interesant (util, creativ, special) ca să țină audiența cu ochii pe ecran.

În concluzie, Facebook Live va avea un impact moderat spre mic în rândul publicului larg de pe Facebook. Va avea un rol major în cazul un evenimente sociale cu mare impact, de la competiții sportive (Campionatul European de Fotbal și Olimpiadă) până la tragedii (Doamne ferește!).

Voi ce credeți?

Sursa foto: Visualhunt.com

1 comentariu

  1. […] așa a evoluat Facebook România… Plus 5 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a intra pe Facebook […]

Comentează