MANAFU*

Abonamente Evensys

9 lucruri de urmarit anul acesta la TIFF

15 ani de TIFF. 15 ani de filme de renume văzute în Piața Unirii și în multe alte locuri din Cluj, 15 ani de petreceri și evenimente care au ținut până dimineața. 15 ani în care Clujul a găzduit primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. Cea de-a 15-a ediție adună anul acesta 250 de producții, dintre care 216 lungmetraje și 32 de scurtmetraje din 64 de țări.

În fiecare an la Cluj, la început de vară cinefili din toată țara și din alte țări se adună laolaltă și sărbătoresc mai bine de o săptămână de cultură sub formă muzicală, cinematografică și nu numai. Toate sub un singur nume: Festivalul Internațional de Film Transilvania, un adevărat maraton de evenimente speciale.

Anul acesta, pentru această ediție aniversară care va avea loc începând de vineri, 27 mai, până pe 5 iunie, Clujul devine un loc cosmopolit, cu multe surprize. Am selectat 10 lucruri pe care nu trebuie să le ratezi anul acesta la festival.

1. Întâlnirea cu Sophia Loren

Pentru prima dată în România, actrița va fi celebrată pentru întreaga carieră. O legendă a cinematografiei mondiale, o divă a marelui ecran și una dintre cele mai frumoase femei din lume. Pe 3 iunie, de la 18:30, Sophia Loren va participa la o proiecție specială în onoarea ei (bilete aici), iar pe 4 iunie va primi premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere (bilete aici).

2. Evenimentul Culinary Cinema.

Un nou concept de eveniment la TIFF care îmbină un film dedicate unui chef -celebrul René Redzepi și restaurantul lui din Copenhaga.După proiecția filmului la Cercul Militar, de marți, 31 mai, ora 18:30, se lasă cu petrecere gastronomică întreținută de Chef D’Artagnan.

3. Concertul British Sea Power

Unul dintre evenimentele pe care niciun audiofil nu trebuie să le rateze anul acesta la TIFF este concertul live al celor de la British Sea Power, despre care The Sunday Times a afirmat că este cea mai bună trupă din Marea Britanie. 4 iunie, ora 19.00

4. Secțiunea Zilele Filmului Românesc

Anul acesta vedem la TIFF două dintre cele trei filme românești prezente la Cannes anul acesta: Sieranevada a lui Cristi Puiu, pe 2 iunie, și Câini a lui Bogdan Mirică, pe 1 și 3 iunie. Lungmetrajul Câini a obținut premiul Federației Internaționale a Criticilor de film în secțiunea Un Certain Regard anul acesta la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes.

5. Filmul Mad Max: Fury Road

Dacă l-ați ratat cumva în cinematografe, puteți vedea mult premiatul film la Oscar în prezența producătorului său, Iain Smith, care va fi invitat special la TIFF atât la proiecția filmului din 3 iunie, Piața Unirii, cât și la gala de închidere din 4 iunie, unde va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei.

6. Evenimentul Weekend la Castel

Nu vă lăsați păcăliți! Weekendul la Castel nu e doar pentru cei mici. Vă puteți relaxa și voi foarte bine pe pajiștea din fața castelului. Pe 28 și 29 mai, între 11:00 și 19:00 sunteți așteptați să vedeți o paradă a toboșarilor, un documentar fascinant desppre lumea circului, artificii și efecte pirotehnice a trupei Transe Express, toate vor anima Castelul Banffy de la Bonțida.

7. Proiecția specială dedicată lui Dumitru Prunariu

35 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Primul cosmonaut român va fi prezent la proiecția filmului Operation Avalanche, precedat de scurtmetrajul Opt zile în Cosmos. Sâmbătă, 28 mai.

8. Ziua Maghiară

Pe harta TIFF a mai apărut anul acesta o nouă locație: Castelul de la Gilău. Două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company vor celebra Ziua Maghiară, cât și proiecția filmului Fever at Dawn, miercuri, 1 iunie, de la ora 19:00.

9. Zona de relaxare și bicicletele Raiffeisen

În ultimii ani, Raiffeisen Bank a fost unul dintre susținătorii principali ai TIFF și al altor evenimente culturale din țară. Sunt și anula acesta invitat ca ambasador oficial al băncii la festival, unde alături de alți bloggeri voi intra în culisele evenimentelor. Între filme și evenimente, voi și vom fi prezenți în zona de relaxare a Raiffeisen din Piața Unirii, unde avem 200 de cărți și o cabină foto simpatică. Avem și un concurs, dar despre el vă spun dacă ne întâlnim la TIFF.

Comentează