MANAFU*

Abonamente Evensys

5 motive serioase pentru care un tanar ar trebui sa mearga la vot

De câteva zile, spun tuturor oamenilor pe care îi întâlnesc să meargă la vot. La întâlniri formale și informale, votul este un subiect scurt și la obiect: “Mergem la vot duminică, da?”. Mi-ar fi plăcut să întâlnesc mai mulți oameni, în special tineri, pentru că ultimele alegeri ne-au arătat că nouă generație stă departe de cabina de vot.

Cum de 10 ani am acest blog, pun aici 5 motive pentru care un român care a împlinit 18 ani ar trebui să meargă la vot.

Prezența mai mare la vot generează o reprezentare democratică mai bună. Venind la urne în număr mai mare, vom avea șansa să vedem în rândul aleșilor oameni care chiar ne reprezintă. Tinerii sunt cei care dau mereu tendințele. De ce nu putem să ne imaginăm că tot ei pot aduce schimbarea pe scena politică?

Politica aparține și tinerilor. Tot mai mulți tineri au intrat în politică în ultima vreme. Vedem pe listele de candidați mulți oameni din noua generație, unii școliți la universități cunoscute, alții având deja cariere internaționale. Cine altcineva ar putea să se gândească mai bine la tineret decât tineretul însuși?

Votul este vocea tinerilor. Sunt multe lucruri pe care nu le putem schimbă după bunul nostru plac, dar mergând la secții în număr mare, ne facem auziți și putem influența schimbarea mult dorită în România. Este și o cale prin care învățăm că binele comun e mai important decât cel individual când vorbim de viitorul țării.

Schimbarea se poate întâmpla și doar cu câteva voturi în plus. Istoria recentă ne-a arătat că lupta între candidați, între partide este foarte strânsă. Câstigatorii pot fi deciși la o diferență mică de voturi. Votul nostru contează și dacă nu mergem la vot, le facem viața ușoară politicienilor care își doresc să rămânem acasă.

Nevoile noastre nu vor fi împlinite fără votul nostru. E ușor să ne dorim o schimbare. E la fel de ușor să vedem că noi suntem schimbarea. Toate lucrurile pe care le vedem prin alte părți, toate lucrurile bune, ni se pot întâmpla și nouă dacă mergem la vot.

Ieri am făcut un mic tur pe la birourile colegilor, să le spun să nu uite să voteze. O colegă mi-a răspuns: “Dar eu fac 6 ore cu trenul până acasă!”. M-am oprit în ușa biroului și i-am răspuns: “Da, faci 6 ore pentru că mulți alții înainte nu au votat, ca tine acum!”.

Sursa foto: © Tomloel | Dreamstime.com – Vote Photo

Tags: ,

2 comentarii

  1. Sper sa nu voteze lumea cu Photoshopul iarasi. Designer inside joke. 🙂

    Intr-o nota mai serioasa, ar fi excelent pentru tara noastra sa se intample ce s-a intamplat in 2014 cand Poanta nu a prins poanta. Nu pot fi serios.. stiu ca alegerile de maine nu vor fi castigate de cine trebuie, si imi las un pic de umor ca sa nu fiu deprimat. 🙂

  2. Lucidu says:

    Da, votul e bun si necesar atunci cand intr-adevar se tine cont de el!
    Cand nu, nu!
    Doua exemple: s-a votat masiv reducerea nr. de parlamentari de la 500 la 300. Acum sunt vreo 540!
    S-a votat masiv demiterea presedintelui. Concluzia? A ramas in fonctie bine-mersi!
    Hai sa terminam cu isteria asta idioata, caci vremea lui: one man, one vote! a apus de mult. Cati votam, cum votam, e irelevant atat timp cat exista softul dedicat (remember Stalin-conteaza cine numara voturile) si iese cine vor cancelariile occidentale! Asa ca chill out, bro’, nu te isteriza si obisnuiestete cu ideea ca nu tu iti controlezi viitorul!

Comentează