MANAFU*

Abonamente Evensys

Mic ghid despre vinarsuri pentru oameni cu gusturi fine

Tradițional, românii sunt băutori de vin, însă în ocazii speciale savurează o băutură specială. În ultimii ani, a crescut interesul nostru pentru vinarsuri. Vedem acest lucru în meniurile localurilor care pun accent pe o listă de băuturi cât mai variată.

Vinarsurile sunt băuturi alcoolice rafinate, create prin distilarea anumitor tipuri de vin și păstrarea produsului în butoaie de stejar, pentru învechire, chiar și timp de trei decenii. Sunt – dacă vreți – echivalentul coniacului francez.

Ca un fapt divers despre gusturile românilor, nouă ne place să consumăm un coniac ori vinars ca apéritif, la începutul mesei, în timp ce în alte țări aceste băuturi fine sunt servite ca digestif, la finalul mesei. Mai mult, noi la apreciem și în amestecuri, și în cocktailuri. În plus, vinarsul este folosit și în bucătăria de înaltă clasă, la prepararea unor feluri culinare selecte.

Dacă vrem să recunoaștem calitatea unui vinars, dată cel mai adesea de durata de învechire, trebuie să ne uităm la litere de pe etichetă. Ele ne spun ce fel de produs avem în față. De exemplu, litera V ne spune că băutura este obținută prin distilare cu învechire de cel puțin un an. VS se folosește pentru distilate mai vechi de trei ani, VSOP se referă la distilatele învechite minimum 5 ani, iar XO ne indică un distilat mai vechi de 7 ani.

Concurs: Câștigă un vinars Miorița de 25 de ani

Unele dintre cele mai apreciate vinarsuri locale sunt produse de Vincon. Portofoliul companiei include game cu produse din categoria XO. Vinarsul Miorița este oferit către consumatori în variantele Miorița 12 ani, respectiv Miorița 18 ani, 25 de ani și 30 de ani, iar Jad conține vinars învechit timp de 28 de ani.

Vinarsurile Vincon sunt produse în cea mai mare cramă de distilate din zona de sud-est a Europei. Crama Paradis găzduiește peste 4.000 de butoaie de stejar, cu o capacitate de 500 – 600 de litri, în care distilatele sunt puse la învechit.

Am primit din partea producătorului, pentru degustare, câteva vinarsuri. Cum îmi place să fac surprize cititorilor, lansez acum un concurs în care ofer o sticlă de Miorița 25 Ani. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați, până sâmbătă (inclusiv), un comentariu în care să îmi spuneți cu cine ați consuma (o persoană deosebită, care merită) acest vinars deosebit la final de an. Responsabil, atenție!

UPDATE: Concursul s-a încheiat. Mulțumesc tuturor pentru participare. Mi-ar fi plăcut să vă cinstesc pe toți. Însă a trebuit să trag la sorți un câștigător. Acesta este Alexandra Rada. Felicitări!

***

Blogul Manafu.ro susține campania de promovare a vinarsurilor Vincon România.

104 comentarii

  1. musca elena says:

    cu prietenii de revelion

  2. musca gelu says:

    cu sotia si copiii majori si la casa lor 🙂

  3. musca ionelia says:

    cu sotul si cei dragi

  4. Catalina Paun says:

    L-as consuma in familie!