MANAFU*

Abonamente Evensys

Care a fost cel mai mare festival in social media (2017)

Cred că 2017 a fost cel mai bun an în materie de festivaluri, de până acum. Nu doar pentru că au apărut festivaluri noi, ci mai ales pentru că a crescut interesul publicului pentru evenimentele de gen. Mari sau mici, ele atrag din ce în ce mai mulți oameni. Sunt atât de multe încât nu le mai poți ține numărul. Mă refer strict la festivalurile de muzică (modernă).

Acum doi ani, când a apărut Untold, am avut curiozitatea de a vedea ce eveniment muzical de la noi s-a văzut mai bine în online și social media. Am luat atunci cele mai cunoscute festivaluri (Untold și Electric Castle) și cel mai mare concert al anului (Robbie Williams) și le-am trecut prin ZeList Monitor, instrumentul de monitorizare online.

Am repetat exercițiul astăzi, cu 8 festivaluri de anul acesta, poate cele mai vizibile și care se bucură de o mare recunoaștere în rândul publicului.

Ca și data trecută, Untold are partea leului. Este de departe cel mai mare eveniment muzical și festivalul cu cea mai mare faimă. Neversea a fost revelația anului, poate și pentru că are ADN de Untold. Cu puțin efort, ar putea să îi facă la anul concurență frumoasă fratelui mai mare de la Cluj. Mi-ar plăcea să văd un Timeshift mai bine promovat (a se citi foarte din timp) în 2018 și un parcurs frumos pentru Awake Festival așa cum a avut Electric Castle. Fără ploaie și noroi, dacă se poate.

Sunt multe lucruri de zis despre aceste evenimente. Ce am vrut eu să arăt este pe de o parte că oamenii vorbesc la nivelul la care e festivalul și asta ar trebui să dea de gândit organizatorilor cu ambiții mari. Pe de altă parte, deși nu e ceva nou sau genial, comunicarea în social media și implicarea publicului sunt esențiale. Un festival bine comunicat și bine reflectat de public în social media anul acesta are mari șanse de creștere la următoarea ediție.

Câteva mențiuni

Pe lângă aceste festivaluri, am mai avut anul acesta două mari concerte: Kings of Leon și Depeche Mode. Și ele s-au bucurat de o primire foarte bună și de un public numeros.

ZeList Monitor este cel mai bun instrument de monitorizare de la noi, însă ca orice tool de aces gen, nu este perfect. Cifrele de mai sus sunt preluate direct, fără o prelucrare. Așadar recomand să le serviți cu moderație. Sunt însă convins că și după o analiză atentă, ordinea într-un potențial top ar rămâne aceeași.

Foto: Andreea Retinschi Photography

8 comentarii

  1. Adrian says:

    Salut Cristi

    Ai idee cumva unde as gasi un raport similar pentru festivaluri europene?As fi fost curios sa vad benchmarkul Untold fata de alte festivaluri din Ungaria, Polonia, Cehia, Tomorrowland Belgia etc.

  2. Nu cred ca a facut cineva. Cred ca un tool ar exista, cel putin unul pe limba engleza. Insa ma indoiesc ca exista un tool simplu global. Mai poti sa vezi pe hashtag, pe Instagram, insa iti poate lua si din anii trecuti, nu doar din 2017.

  3. Nuconteaza says:

    Imi place cum catalogati doar 6 festivaluri, desi mai exista minim 10 festivaluri in Romania.
    De Rockstadt Extreme Fest, de Maximum Rock, de Posada, de Top T, de Delahoya, de Airfield, de Blaj nu vad nimic mentionat, dar daca va aduceti aminte ca aveti un prieten sau o ruda care vrea sa vada ceva acolo, brusc trimiteti un mail din ala in care va laudati ca sunteti cei mai tari si ca vreti 10000 de invitatii ca voi faceti promovati totul bine.

    Asa m-am saturat de voi lipitoarelor !

  4. @Nuconteaza
    In mod normal, nu raspund comentatorilor anonimi. Asa m-am saturat de ei! M-am saturat de lasitate! Ma rog…
    Am ales festivalurile care au avut cea mai mare vizibilitate. Am auzit de toate festivalurile enumerate de tine, dar sincer, cred ca nu le-as fi facut o favoare. Daca tu crezi sincer ca e unul dintre ele mai mare decat cele alese de mine, eu imi fac timp si actualizez analiza mea. Si cat timp te gandesti, suna si pe cine vrei tu din industria asta a festivalurilor si intreaba cand am cerut eu vreodata o invitatie cuiva. Apoi te astept aici sa iti ceri scuze!

  5. Bogdan says:

    Salut, Cristi,

    Interesant si curinzator top 8 evenimente propus.

    Ca sa le “servim cu moderatie”, imi spui te rog daca pentru Festivalul Untold ai folosit doar “Untold” ca string de cautare?

    Multumesc,
    Bogdan

  6. @Bogdan
    Am mers pe cea mai cunoscuta formula de „adresare”. In cazul mentionat de tine a fost Untold. Am mers la fiecare cu exact titulatura din tabel.

  7. Bogdan says:

    Multumesc, Cristi!
    Cu precizarea asta am putut sa diger unele din cifre 🙂

  8. Da, Bogdan! La Untold e posibilitatea sa fie si cuvinte din engleza, insa untold nu e un cuvant comun, folosit in conversatii uzuale. Incercati si voi acelasi exercitiu, cred ca va va iesi la fel ierarhia.

Comentează