MANAFU*

Abonamente Evensys

Spotify se lansează în România la final de noiembrie

Spotify s-a lansat oficial în România pe 12 martie 2018!

UPDATE 12.03.2018:  Sunt semne că ne apropiem de lansarea Spotify în România. Pagina de Termene și Condiții a fost actualizata, iar România apare în lista țărilor în care serviciul e disponibil. În App Store aplicația nu apare încă. Astăzi se pare că are loc lansarea în Israel, iar mâine în Vietnam (spune Wikipedia, citând articole din presa locală). Tot luna aceasta ar urma să se lanseze și în Africa de Sud. Pagina de Termene și Condiții veche, cea în limba română, a fost înlocuită cu una în engleză, în care apare chiar de la început scris Effective as of March 13, 2018. LATER EDIT: O sursă ce a cerut anonimatul mi-a confirmat că lansarea are loc pe 13.03.2018. Dar vă rog să luați și această informație cu mare rezervă. Spotify a mai amânat în trecut. Nu doar în România.

UPDATE 28.11: Am așteptat și eu ca mulți alții lansarea Spotify, anunțată pentru astăzi. Nu a mai avut loc, după cum cineva mă informase în urma cu mai bine de o săptămână. A fost amânată. Motivul nu este clar.

În piață, se știe că Spotify încearcă de vreo doi ani să intre în România. Acum am fost probabil cel mai aproape. Un set de 8 pachete de reclamă a fost vândute pentru acest final de an, agențiile de publicitate și clienții știau de dată, există și o companie care reprezintă interesele de advertising pe piața locală. Mai mult, termenele și condițiile au pe site o versiune în limba română, ceea ce ne poate „spune” că lansarea serviciului este foarte aproape de noi. Am avut deci o serie de informații dincolo de orice zvonuri.

Când am dat vestea, nu mă așteptam la o asemenea reacție (pozitivă) față de Spotify. Într-o piață cu concurenți mulți și cu o rată a pirateriei încă foarte mare, dacă se bucură de o „primire” atât de caldă (știrea s-a viralizat), e semn că oamenii așteaptă serviciul. Mulți îl folosesc deja prin VPN sau prin browser-ul Opera (cu VPN integrat). Ar fi păcat deci să mai întârzie mult.

***

Spotify, probabil cel mai iubit serviciu de music streaming online din lume, intră oficial pe piața din România începând cu 28 noiembrie. Disponibil pe dispozitivele mobile, pe desktop și fiind integrat cu multe alte sisteme audio, Spotify are o prezență deja în 60 de țări, cumulând 140 de milioane de utlizatori activi, pe lună, dintre care 60 de milioane au un cont premium. Serviciul lansat în urmă cu 9 ani în Suedia a strâns în arhiva sa peste 30 de milioane de piese muzicale.

Pentru lansare, Spotify a pus la dispoziție brand-urilor locale 8 pachete de advertising ce includ mai multe formate (display, audio, video, in-playlist etc). Din ce am aflat eu, sunt toate sold-out. Sunt chiar curios să văd ce branduri s-au încumentat. La nivel global, Spotify colaboreaza cu BMW, Volvo, Ford, Coca-Cola, Starbucks, Nike etc. În România, publicitatea este vândută de Httpool.

Din datele Spotify care au ajuns la mine, am aflat că în acest moment jumătate din populația globului ascultă muzică pe un serviciu de streaming, iar 60% dintre acești o fac pe dispozitive mobile. În cazul serviciului în sine, 86% dintre utilizatori ascultă pe smartphone, 5% pe tabletă și 9% pe laptop. Timpul mediu petrecut zilnic cu serviciul este de peste 2 ore. Aici pot confirma și eu.

Au mai scris despre venirea Spotify în România iDevice, Playtech și Ștefan Roșioară. Data vehiculată până în prezent era 19 octombrie. Să vedem!

Spotify are printre concurenții săi servicii precum Apple Music, Amazon Music, Google Play Music, Tidal, Deezer și Zonga.

Foto: © Michał Rojek | Dreamstime

139 comentarii

  1. Ștefan says:

    Sunt curios. O să fie valabilă și oferta pentru studenți cum este și în alte state?

  2. Madalin says:

    O veste super buna, o sa pot sa-mi fac si eu update la aplicatie mobila de spotify.

  3. […] Spotify se va lansa în România pe 28 noiembrie. […]

  4. Andrei says:

    Spotify, probabil cel mai iubit serviciu de music streaming online din lume, intră oficial pe piața din România începând cu 28 noiembrie.

    Apoi, cateva paragrafe mai incolo:

    Au mai scris despre venirea Spotify în România iDevice, Playtech și Ștefan Roșioară. Data vehiculată până în prezent era 19 octombrie. Să vedem!

  5. Iona says:

    Asa cum ai spus, treaba asta a mai fost rostita de cateva ori de-alungul timpului si de altii. Ai o sursa pentru ceea ce spui acum (in afara de faza cu cardul)?

  6. Traian says:

    Ce preturi vor avea pentru Romania? Am vazut ca play music e 22ron.

  7. Alexandru Badescu says:

    “intră oficial pe piața din România începând cu 28 noiembrie”.

    Ai vreo sursa? Sau e o alta speculatie precum “19 octombrie”?

  8. […] datele Spotify, jumătate din populația globului ascultă muzică pe un serviciu de streaming, iar 60% o fac pe […]

  9. […] bucură vestea că Spotify va fi lansat oficial și în România la final de noiembrie. Este un semn bun când servicii mari de streaming ajung și la noi, deși […]

  10. E bine ca in sfarsit apare si la noi! Totusi, eu il folosesc de ceva vreme – varianta Free – la noi in RO. Functioneaza fara probleme, cu IP de Romania. 🙂

  11. Surse apropiate!

  12. Nu am info inca.

  13. Da, au mai fost zvonuri, nu cunosc sursa lor. De intrat, intra. Eu am o sursa apropiata, iar cei din agentiile de publicitate stiu deja asta. Am si zis, ceel 8 pachete de reclama pentru Romania au fost vandute!

  14. […] Spotify se lansează în România la final de noiembrie. Eu unul d-abia aștept. […]

  15. […] Manafu.ro: Spotify, serviciul pe baza de abonament de streaming muzical, se lanseaza si la noi incepand cu data de 28 noiembrie. […]

  16. Mircea says:

    S-a amânat din nou lansarea? E 29.10

  17. Iona says:

    Deci pana la urma te-ai bazat doar pe faza cu pachetele de publicitate. Plm, eu cand am auzit prima data ca Amazon negociaza cu P3 Parks si CTP pentru o hala nu am zis ca uau, vine Amazon in Romania. Au venit ei, dar cu altceva.
    Intorcandu-ne, mai scrie un articol in care sa spui ca Spotifyul nu vine cum ai dedus tu din niste jumatati de informatii.
    Oricum, a fost interesant sa fii sursa pentru o informatie neverificata aparuta inclusiv la Digi24, nu?

  18. @Iona, probabil intre lectiile de jurnalism pe care le-ai luat in scoala si mi le predici acum erau si niste capitole despre „scrie anonim, ca esti mai tare asa”. E tare sa fii onanim?

  19. Iona says:

    Ok, probabil am parut cam agresiv sau insinuant in exprimare. Chiar sunt un anonim, nu am legatura cu mediul blogaresc.
    Aciditatea mea, recunosc, nu ti-era adresata, a venit mai mult ca urmare a modului in care ti-au preluat toti zvonul. Si m-a deranjat la modul general-social, la cum se pune botul imediat, fara o verificare. Ok, tu aveai sursa ta. Insa protv-ul, digi24 or avea ceva contacte mai multe decat Radu, care te citeaza ca sursa.

  20. Si eu am fost agresiv, nu imi sta in fire. Eu astept data anuntata. Vedem atunci. Dar ca sa ramanem on topic, iti pot spune din experienta mea jurnalistica scurta ca uneori chiar si sursa oficiala nu e cea mai reliable. De multe ori, nu vor sa anunte inainte de data si neaga. Nu spun ca e cazul Spotify. Spun ca se mai intampla. Din varii motive, nu vor sa anunte inainte de un moment anume.

    In cazul de fata, eu am mentionat sursa pentru cine a avut ochi sa vada. Mi s-a parut o sursa credibila si din multe puncte de vedere e de ajuns aceasta sursa. O dubla verificare e binevenita, desigur, dar nu cred ca toti cei care m-au citat au gresit. E o practica deja curenta sa iei dintr-o sursa si sa transferi sursei responsabilitatea. „Am luat de pe Internet, ca scria asa acolo!”. Dar cei care m-au citat nu au luat ceva de pe Internet. Au luat ceva care avea o sursa. La fel ca si mine, au considerat-o legitima.

    Daca se va lansa in data anuntata, oare cei care m-au „atacat” vor spune „Da, bah, ai avut dreptate. Sorry, bro!”?

    PS: Nu trebuie sa ai treaba cu blogurile, ca sa nu fii anonim. Pe „real” stiu macar pe cine am in fata, cat de bine pregatit e, daca e din domeniu, daca are mai mult know-how etc. Discutii doar de dragul discutiilor nu prea mai am energie sa port.

  21. maximo says:

    de intamplat probabil se va intampla dar sunt doar estimari si zvonuri, e posibil sa nu fie lansat pana la anul.

  22. au aparut zvornuri noi ca lansarea a fost amanata. sa vedem!

  23. Ed says:

    in alte articole, este trecuta data de 28 noiembrie…

  24. Radu says:

    Este adevarat ca lansarea a fost amanata?

  25. Exista zvonuri, asa am auzit si eu recent!

  26. Edward says:

    Clasic!
    Toate site-urile de stiri dadeau deja stirea ca oficiala. Jurnalism de Romania…

  27. Edward, ar trebui sa ne gandim la cum a evoluat jurnalismul si cum s-au schimbat regulile jocului. Sunt multe de zis, insa acum vreau dau un exemplu chiar de azi!

    „Samsung is planning to show off its next-generation Galaxy S handsets a bit earlier than usual, according to someone briefed on the company’s plans”.

    Deci „according to someone”. In VentureBeat, o publicatie tech respectata in US.

    Postul meu a avut o sursa. E chiar mentionata. Sursa asta e „cel mai oficial” purtator de cuvant in Romania, daca pot spune asa. Eu zic ca e de ajuns. E mai mult decat „someone”.

  28. Cristian says:

    Asadar si prin urmare … nimeni nu a precizat si anul in care se va lansa… poate mai spre dimineata ca la ora asta nici o sansa

  29. Gabriel says:

    E confirmat… Spotify nu e disppnibil in Ro nici de pe 28.11. Trist ca ajung sa fie preluate de toate site-urile mari informații neverificate…

  30. David says:

    Well, se pare ca mai avem de asteptat. Btw, Manafu, pentru ce perioada s-au vândut respectivele pachete de publicitate?

  31. george says:

    Launch in progress… Mai bine nu mai intra in Romania. A dreacu birocratie

  32. Bepis says:

    Ii 28 noiembrie si nu vad niciun spotify.

  33. b00xi says:

    28 Noiembrie si … mumu!

  34. Radu says:

    Se pare ca nu se aude/vede nicio miscare.
    Pe twitter mi-au raspuns ca nu au nicio informatie in acest sens, si ca se lanseaza regulat in diferite tari, insa treptat.

    E abia miezul zilei, mai asteptam, totusi…
    Insa e aiurea daca s-a lansat un zvon la modul asta, pentru ca si presa l-a preluat si difuzat destul de bine.

  35. Cristian says:

    Suntem cumva in data de 28 Noiembrie ? … pagina web spotify inca nu s-a modificat – acelasi mesaj “not available” … alta amanare ?

  36. Anonim says:

    Se numeste teapaa.

  37. Dan says:

    Deci? E 28 noiembrie… sursa mai zice vreo noutate? Eu am incredere in sursa asta, hai sa vedem un update…

  38. Salut!

    Am facut un update la articol. Sa speram ca nu va intarzia mult!

  39. @Radu – Tinand cont ca in Slovacia si Ungaria (si Bulgaria, dar au iesit de atunci) s-a lansat acum 5 ani, puteau sa vina si la noi macar acum inainte de Craciun.

    @Anonim – Nu stiu ce teapa vezi tu. Multe servicii nu se lanseaza la data anuntata. De altfel, de asta nu se dau inainte informatii, pentru ca nu e sigura lansarea. Nu e ca la masini, sa duci produsul la un targ si sa ii pui spot pe TV.

    @Dan – Sursa mea a fost valabila. Eu asa consider.

  40. @Gabriel – E adevarat! O dubla sau tripla verificare ajuta mult, insa in anumite situatii, mergi si pe o singura sursa, daca ea e abilitata sau implicata. Cum ziceam, eu am avut o sursa. Daca vrea cineva sa afle mai multe, poate afla. Trebuie sa sape un pic mai mult!

  41. Dan says:

    Cristi, eu cred pe bune in sursa ta si nu e nici o ironie. Te stiu de multi ani si am incredere in insighturile tale, de asta am si scris aici; pentru ca ai avut cel mai bun insight pe tema asta si cred ca tot tu ai putea avea noutati credibile. Oricum, daca pachetele s-au vandut, e clar ca sunt pe aproape; da’ vreau sa stiu sincer daca sa ma apuc sa migrez de la Deezer la Apple Music (acum ca au si traficul gratuit la Vodafone Red/Super Red) sau sa mai am putina rabdare si totusi sa folosesc ceea ce imi doresc (Spotify). Si vreau si eu putin respect din partea suedezilor, nu sa fac tot felul de chestii peste mana cu VPN si metode de plata incalcite.

  42. Oamenii imi spun lucruri, Dan. Dar imi si spun ca nu pot spune mai departe. Chiar si putinul ala pe care mi-l dau. Daca e cineva din presa interesat despre intarzierea lansarii, poate sa sape mai mult. Sincer, nu e ancheta politica si cu multe implicatii sociale. Da, oamenii sunt dezamagiti. Da, si eu sunt. Trebuia sa sun la Spotify? Poate. Puteam sa investighez mai mult? Da! Am dat-o dintr-o sursa sigura si nu o s-o discreditez acum. Poate mi-am dorit si eu mult sa vina.

    In rest, ce sa iti zic?! Ramai pe Deezer pana la Spotify. Nu stiu multi pe Apple Music si banuiesc ca Deezer ti-a venit la pachet in abonament. Anyway, daca esti consumator de muzica, mai bagi si un VPN pentru new music friday, releases radar, viral 50 etc. BTW, daca treci pe Apple Music, ai 3 luni cred gratuit. Nu o mai scriu pe blog ca iar se fac valuri, dar cred ca vine Spotify pana expira free trial-ul.

  43. Alex says:

    Stie cineva la ce pret va fi? vom avea acces la aceeasi librarie muzicala ca si prin VPN cum au si alte tari?

  44. DoD says:

    Până nu se semnează achiziția rachetelor Patriot, nu vedeți nici un Spotify. Uncle Sam(bata).

  45. Nenea says:

    Hai boss, ca se vede de pe luna ca ești murdar de căcat la gură. Data inventata aiurea, sursa imaginara, etc. Penibil.

  46. Jurnalistul Lu Peste Prajit says:

    @Cristian Manafu – Intai si intai sa inveti sa scri o stire verificata. Sau sa faci scoala de jurnalism. In Romania asta au aparut tot felul de bloguri si siteuri care pretind ca sunt “sigure” si au surse “credibile” care de fapt mai mult incurca. Nici o sursa nu e gredibila / serioasa.
    Singurele info credibile sunt de la TVR sar Radio Romania. In rest prosteala. Asa ca gasesteti alta ocupatie, mai utile tie.

  47. @jurnalistul – ce sa zic? ca trebuie sa inveti sa scrii. ca m-ai pierdut la TVR si Radio Romania…

    @nenea – sursa nu e imaginara. ea exista. si e mentionata in articol. trebuie doar sa citesti textul. altfel, e ceea ce crezi tu (data inventata, sursa imaginara) versus ceea ce am dat eu cu sursa si cu ceva experienta in jurnalism.

    ca sa nu mai zic ca amandoi sunteti penibili ca ati venit sa comentati aici sub anonimat. urla barbatia in voi de fani Spotify ce sunteti!

  48. Radu says:

    In schimb ce ma frapeaza pe mine este faptul ca colegul tau de breasla, Stefan Rosioara n-a venit cu nicio lamurire, nici macar un update. Stiu ca la el am citit prima data despre subiect prin primavara-vara, ca prin toamna sa vad update-uri legate de ultima data – 28 noiembrie.
    Partea proasta este ca s-a facut atata valvataie incat poate ca natie putem sa parem penibili. Am descoperit Spotify prin 2012-2013 cand cu niste promotii de-ale lor la Premium Service si un VPN de Germania am reusit sa intru. Mi s-a parut genial faptul ca recomandarile de muzica veneau efectiv parca pe sufletul meu.
    In rest, poate totusi ne fac o surpriza prin decembrie, sa fie “inainte de Craciun” cum ai mentionat si tu…

  49. Radu, nu poti sa astepti ca oamenii sa nu mai scrie despre ceva chiar daca au fost alte ocazii amanate. In general, se face update, dar nu e obligatoriu. Cel putin nu pentru un blog. Stefan a anuntat multe lucruri in premiera. Nu ii iau apararea, dar asa a fost. Are si el sursele lui.

    In momentul asta, sincer, nici pe Spotify nu ii mai cred daca si cand lanseaza. Sa vad aplicatia in App Store si mai vorbim!

    PS: Ma uimeste cat de multi fani Spotify sunt aici cand sunt atatea servicii care ofera muzica la acelasi nivel, fara acel sistem de recomandari. Si sper ca toti cei care s-au suparat pe mine acum, sa fie primii care se aboneaza pe bani cand va fi disponibila aplicatia.

Comentează