MANAFU*

Abonamente Evensys

Spotify se lansează în România la final de noiembrie

Spotify s-a lansat oficial în România pe 12 martie 2018!

UPDATE 12.03.2018:  Sunt semne că ne apropiem de lansarea Spotify în România. Pagina de Termene și Condiții a fost actualizata, iar România apare în lista țărilor în care serviciul e disponibil. În App Store aplicația nu apare încă. Astăzi se pare că are loc lansarea în Israel, iar mâine în Vietnam (spune Wikipedia, citând articole din presa locală). Tot luna aceasta ar urma să se lanseze și în Africa de Sud. Pagina de Termene și Condiții veche, cea în limba română, a fost înlocuită cu una în engleză, în care apare chiar de la început scris Effective as of March 13, 2018. LATER EDIT: O sursă ce a cerut anonimatul mi-a confirmat că lansarea are loc pe 13.03.2018. Dar vă rog să luați și această informație cu mare rezervă. Spotify a mai amânat în trecut. Nu doar în România.

UPDATE 28.11: Am așteptat și eu ca mulți alții lansarea Spotify, anunțată pentru astăzi. Nu a mai avut loc, după cum cineva mă informase în urma cu mai bine de o săptămână. A fost amânată. Motivul nu este clar.

În piață, se știe că Spotify încearcă de vreo doi ani să intre în România. Acum am fost probabil cel mai aproape. Un set de 8 pachete de reclamă a fost vândute pentru acest final de an, agențiile de publicitate și clienții știau de dată, există și o companie care reprezintă interesele de advertising pe piața locală. Mai mult, termenele și condițiile au pe site o versiune în limba română, ceea ce ne poate „spune” că lansarea serviciului este foarte aproape de noi. Am avut deci o serie de informații dincolo de orice zvonuri.

Când am dat vestea, nu mă așteptam la o asemenea reacție (pozitivă) față de Spotify. Într-o piață cu concurenți mulți și cu o rată a pirateriei încă foarte mare, dacă se bucură de o „primire” atât de caldă (știrea s-a viralizat), e semn că oamenii așteaptă serviciul. Mulți îl folosesc deja prin VPN sau prin browser-ul Opera (cu VPN integrat). Ar fi păcat deci să mai întârzie mult.

***

Spotify, probabil cel mai iubit serviciu de music streaming online din lume, intră oficial pe piața din România începând cu 28 noiembrie. Disponibil pe dispozitivele mobile, pe desktop și fiind integrat cu multe alte sisteme audio, Spotify are o prezență deja în 60 de țări, cumulând 140 de milioane de utlizatori activi, pe lună, dintre care 60 de milioane au un cont premium. Serviciul lansat în urmă cu 9 ani în Suedia a strâns în arhiva sa peste 30 de milioane de piese muzicale.

Pentru lansare, Spotify a pus la dispoziție brand-urilor locale 8 pachete de advertising ce includ mai multe formate (display, audio, video, in-playlist etc). Din ce am aflat eu, sunt toate sold-out. Sunt chiar curios să văd ce branduri s-au încumentat. La nivel global, Spotify colaboreaza cu BMW, Volvo, Ford, Coca-Cola, Starbucks, Nike etc. În România, publicitatea este vândută de Httpool.

Din datele Spotify care au ajuns la mine, am aflat că în acest moment jumătate din populația globului ascultă muzică pe un serviciu de streaming, iar 60% dintre acești o fac pe dispozitive mobile. În cazul serviciului în sine, 86% dintre utilizatori ascultă pe smartphone, 5% pe tabletă și 9% pe laptop. Timpul mediu petrecut zilnic cu serviciul este de peste 2 ore. Aici pot confirma și eu.

Au mai scris despre venirea Spotify în România iDevice, Playtech și Ștefan Roșioară. Data vehiculată până în prezent era 19 octombrie. Să vedem!

Spotify are printre concurenții săi servicii precum Apple Music, Amazon Music, Google Play Music, Tidal, Deezer și Zonga.

Foto: © Michał Rojek | Dreamstime

139 comentarii

  1. Dan says:

    Cred ca am verificat zilnic sa vad daca a aparut Spotify :D. Doar ce am testat Apple Music, este groaznic pe Android, foarte multe buguri. Raman pe GMusic pana apare spotify 😀

  2. Da, si eu verific de 2 ori pe zi. Cum ziceam, cand apare in App Store, o instalez si abia apoi anunt din nou.

    Sunt multi fani ai sistemului de recomandari si merg pe VPN sau pe Opera, ca le e mai usor asa, chiar daca e impotriva Termenilor. E un love brand pentru unii sau un serviciu bine pus la punct. Sper sa incepem anul cu aplicatia in telefon, ce sa mai zic! 🙂

  3. Manu says:

    Tidal este deja disponibil in Romania, sunet HIFI, si vine in 2 variante de pret. Si la continul sta mai bine, iar aplicatia este foarte buna (mobil, web, desktop).

  4. Da, am auzit si eu de calitatea sunetului Tidal. Poate in vacanta activez si eu trial-urile!

  5. Radu says:

    Da, de acord cu tine. L-am urmarit pe Stefan la lansarile Vodafone din toamna aceasta.
    Ideea e ca poate, poate, cineva din management vede cate comentarii se posteaza pe internet pe acest subiect in Romania, chiar daca mai mult ca sigur nu e asa!
    Chiar sunt unul din acei oameni care imi place sa platesc de multa vreme pentru calitate si exclusivitate. Am inceput cu abonament la Netflix, care se vede perfect pe un televizor si pe tableta, platit prin Vodafone, fara grija sa stau sa platesc manual cu cardul de fiecare data. ideea e ca noi ca natie ar trebui sa ne mai calmam cu pirateria si mokaciunea. Inteleg ca nici salariile nu sunt la nivelul ala, dar totusi.
    O sa mai arunc un ochi pe blog si la tine si in partea cealalta, poate apar update-uri. Intre timp, daca mai auzi ceva, poate ne arunci si noua aici sa vedem.

    Merci 🙂

  6. Chiar daca aud, nu mai spun! Tu nu ai citit comentariile anterioare. Am comis o „crima”!

  7. Șerban says:

    În loc să fi actualizat articolul cu explicația aia lungă și lipsită de substanță, niște scuze față de cititorii care te-au crezut ar fi fost mai potrivite. Eu nu mă aflu printre ei, deci cu una ești pe plus.

  8. Alexa Denis says:

    Urmaresc subiectul de o luna si ceva. Tocmai ce mi-am bagat la inceputul lunii Apple Music dar nu sunt multumit de cum merge iTunes-ul (primesc foarte multe crash-uri desi are ultima versiune).

    In ultima sapt intru de 2 3 ori pe zi sa verific daca a aparut printr-o minune dar nimic…

    Pe langa mine, mai am un prieten ce este “disperat” dupa Spotify ca si mine si urmareste ce se intampla. El este detinator de android si mi-a spus ca de cateva zile a inceput sa vada aplicatia in store (pe care a si folosit-o). Din moment ce au bagat-o pentru android, ar trebui sa insemne ceva. Momentan ramanem cu asteptatul.

  9. Cristian says:

    Aici nu este vorba ca cineva s-a suparat pe tine. Nu!… suntem “suparati”, cel putin eu, ca de fiecare data cand ne dorim un lucru – citim un articol, ne facem sperante.. ca mai apoi totul sa se duca dra**
    Inteleg(em) ca nu poti sa divulgi o sursa – dar parca ar merge sa verifici si o a doua mai apropiata de acest servicu.
    Am avut cont Spotify Premium atat timp cat am avut un Android, cu trecerea la Apple a trebuit sa anulez abonamentul din simplu motiv ca nu este in AppStore-ul nostru. Am incercat si Google Play si Tidal si Zonga si in prezent Deezer – dar nici unul nu se apropie macar de ce ofera Spotify. Google Play are o interfata reusita, intuitiva dar sufera la capitolul recomandari, TIDAL sufera cam la toate capitolele in afara de calitatea sunetului (nu stiu cat de mult sesizesi asta pe telefon), Zonga – no comment, Deezer se descurca binisor pana acum… dar tot prefer Spotify

  10. Spotificatorul says:

    Cred eu ca niste baieti inteligenti au gasit cum sa faca trafic pe o cautare populara pe google. Spotify se lanseaza “oficial” in Romania numai la ei pe blog, prin update-uri o data la cateva luni. Ca doar asa se lanseaza cel mai mare serviciu de streaming din lume, pe doua trei bloguri.

  11. @spotificatorul Desigur, de asta fac eu blog de 12 ani si am facut vreo 8 ani presa inainte, ca sa anunt ca vine Spotify in Ro si sa fac trafic din asta! Si pentru informarea ta, multe lucruri s-au lansat pe doua – trei bloguri si la noi, si la altii.

  12. @Cristian Sursa e in articol. E cea mai apropiata de Spotify, daca ma intrebi pe mine. Detalii despre cum s-a pregatit lansarea sunt in articol. Termenele si conditiile au fost traduse in limba romana. Agentiile si clientii de publicitate au fost anuntati de lansare. Alta sursa mi-a spus ca au mai incercat sa intre. Stiu mici lucruri in plus, pe care nu le pot spune, insa mai departe oricine poate sa puna cap la cap aceste info si sa ma creada ca am fost bine intentionat si am luat dintr-o sursa informatiile sau sa imi zica „esti un mincinos, ai vrut sa faci trafic din stirea anului”, cum mi-a zis cineva mai devreme.

    pe bune, niciun moment nu am crezut ca exista atatiea fani si ca atatia oameni sunt afectati ca nu vine Spotify in Ro. Cea mai tare reactie a venit de la o cunostinta care mi-a zis ca a renuntat la Apple Music dupa ce am dat eu stirea.

    vad ca esti implicat si ai testat, eu unul nu sunt foarte apropiat de aplicatii. YouTube, SoundCloud, Spotify Web pentru noutati si cateva canale YT sau site-uri indie. Cele bune!

  13. @Denis Nu stiu sa iti spun, eu am iOS. Daca se lanseaza pana in martie, pot sa spun ca am fost cel mai aproape de data cu anuntul meu!

  14. Shack says:

    Faza e ca s-a dat o data de lansare, ceea ce ii face pe toti sa se intrebe de unde aceasta data. Ca s-au tras niste concluzii sau se speculeaza e alta treaba. Deci ce s-a intamplat, au primit agentiile de publicitate ordin sa dea drumul la campanii pe 28 noiembrie si apoi s-au razgandit?

  15. @Serban Nu stiu cum sa iti raspund. Sa te trimit la gara ca mereu comentezi incercand sa fortezi nota, sa gasesti un negru sub unghie, satul fiind de fixurile tale. Sa te consider un troll istet si sa ma distrez dezbatand cu tine. Nu m-am hotarat inca, dar inclin spre prima varianta.
    PS: Iti ceri scuze cand faci ceva gresit sau comportamentul tau ii afecteaza pe altii. Sa ne potolim un pic, zic! E doar un anunt. Nu e primul si nici ultimul care nu are finalizare.

  16. @Shack Nu agentiile dau drumul la campanii, Spotify da drumul, ca la ei e jucaria. Am mai spus, cineva interesat de subiect – eu unul nu mai sunt – ar putea sa intrebe in piata, in cateva locuri. Un jurnalist cu ceva experienta poate afla mai mult decat am dat eu dintr-o sursa valabila, dar la prima mana. Pentru ca orice delcaratie sau tacere oficiala poate fi amendata de ce s-a pus in miscare in teritoriu si nu s-a finalizat. Lansarile astea necesita pregatire, contracte locale etc. Pana si de la firma de traduceri care a tradus Termenele si Conditiile poti afla ceva, chiar si off the record. Ma opresc aici, ca dau prea multe idei! 🙂

  17. Serban says:

    Scrii un articol fără niciun fel de sursă care să susțină afirmațiile (unele dintre ele cu cifre scoase din burtă – poate nu neapărat scoase de tine ci de „sursele” tale), lansezi un zvon, revii asupra lui de câteva ori și tot nu înțelegi de ce ăsta e un articol greșit – atât din punct de vedere al conținutului cât și față de cititori. De bine de rău, triștii ăia de la Vice v-au dat peste nas tuturor cu o sursă directă, nu au venit cu o bârfă auzită în recreație. Papagalii care au mușcat și ei momeala meritau o lecție de jurnalism, nu de lălăieli blogăristice.

  18. @Serban, iti las comentariul pentru ca poate peste ani o sa iti dai seama de prostiile pe care le debitezi. nu bag mana in foc ca asa o sa fie, dar poate cine stie. esti rau intentionat si nu e prima data. dar e ultima data. ma rog, nici pentru asta nu pot baga mana in foc. e ultima data cand iti tolerez atitudinea. nimic, dar nimic din ce ai facut, faci si cu siguranta vei face nu te califica in a aprecia ce am facut eu. si spun asta foarte serios. hai sa nu ne mai intersectam nicaieri. niciodata!

  19. USER says:

    https://www.spotify.com/ro-ro/legal/end-user-agreement/

    “Free Service: un serviciu gratuit bazat pe publicitate cu acces nelimitat la muzică pe o perioadă de 6 luni din momentul înfiinţării contului Spotify. La sfârşitul acestei perioade timpul de ascultare va fi limitat la zece ore pe lună;”

    Spotify US/UK nu are această limitare.

  20. Ed says:

    sunt curios daca mai apare spotify in ro..

  21. User 13 says:

    @User, vezi că ai copiat un text care nu este valabil.
    Nu are nici o treabă cu contul free.
    Și acum, deja am activat trial premium.
    Acum îl ascult fara vpn.

  22. Proof says:

    Se pare ca se misca ceva pana la urma.
    Am fost deconectat cum fac ei deobicei dupa vreo 3 saptamani so am reintrat fara vpn activ.
    Deci tin sa cred ca pana la urma o sa fie disponibilă.
    Cum apare o sa imi fac abonament.
    Pace

  23. Proof, mie imi spune ca nu sunt in tara potrivita!

  24. Proof says:

    Probabil pt ca ai ios… (glumesc)
    doar de vreo 3 zile am incercat sa intru fara vpn..asa de probă.

  25. Alexa Denis says:

    Cristian, si la mine e la fel cum spune PROOF (si mai am cativa prieteni care folosesc fara vpn in ultima vreme)

  26. Cristian says:

    Imi zice ca nu este disponibil dar imediat ce intru pe webplayer nu mai am nici o restrictie – nu am reclame, nu ma deconecteaza, pot sa fac skip si nu am abonament inca.

  27. Pfiu, posibil sa nu va localizeze bine. Cum facea Facebook pe vremuri. Eu eram la Tineretului si imi spunea ca am postat din Drumul taberei. 🙂 Opera are VPN in el, asa ca…

  28. Proof says:

    Tot tin sa cred ca o sa fie disponibila si in Romania cat de curand.
    Nu s-a mai intamplat niciodata chestia asta la spotify.

  29. Fara aplicatie, viata e pustiu!

  30. Proof says:

    Ehh..o folosesc din 2013 cu vpn..
    Doar ca nu pot da download.
    In rest e perfecta…pana si publicitatea lipseste.

  31. Alex says:

    Intradevar merge acum si fara VPN, aveam un cont vechi facut pe Ungaria si nu il l-am mai accesat de f mult timp, iar acum am reusit sa ma conectez pe webplayer. Pe mobil insa nu merge sa ma conectez, in continuare imi spune ca sunt in alta tara pe acelasi cont, pana acum daca il porneam pe webplayer mergea si pe mobil, dar se pare ca nu.

    Webplayerul si tabletele au optiunea de skip inclusa la conturile FREE, doar pentru mobil e nevoie de ea (cu optiunea Premium) fiindca acolo nu se poate da skip.

    Oricum, chiar si dupa ce se va lansa in Romania, cred ca va trebui sa facem conturi noi sau sa le trecem pe cele vechi pe Romania, fiindca altfel vom avea aceeasi problema cu limitarea de 14 zile. Daca le trecem pe Romania este posibil ca unele melodii sa nu mai fie disponibile, similar cu filmele pe Netflix.

  32. Sa stiti ca mi-am adus aminte ca acum ceva vreme, cand am reintrat pe Spotify.com, normal, pe browser, m-a lasat si pe mine sa ascult fara restrictii o vreme. Dar nu a tinut mult.

  33. Proof says:

    @Alex
    eu vorbeam de aplicatia de pe telefon.
    merge tot (fara ads si cu skip nelimitat) fara download(ar fii culmea) .
    aplicatia e un apk gasit de ceva vreme.

  34. NitRo says:

    De la sfârșitul verii poți să folosești Spotify webplayer fără VPN și nu trebuie să te autentifici prin VPN odată pe 14 zile. Eu folosec Spotify zilnic din browser și nu am nici un fel de VPN pe calculator. Acum folosesc Deezer premium în paralel cu Spotify free, iar când va fi lansat Spotify oficial în România, renunț la deezer.
    Nu am nici o problemă cu Deezer, sunt foarte mulțumit, dar Spotify discovery e extraordinar, nu se compară cu nimic!

  35. Alex says:

    @PROOF
    “eu vorbeam de aplicatia de pe telefon.
    merge tot (fara ads si cu skip nelimitat) fara download(ar fii culmea) .
    aplicatia e un apk gasit de ceva vreme.”

    O fi de la aplicatie, asa e si a mea dintotdeauna ;).

  36. Edward says:

    Am gasit o modalitate de a cumpara Premium facand cont de PayPal de UK, fiind conectat prin VPN pe UK. https://i.imgur.com/tpqzaFI.png

    Ma doare undeva daca mai vin in RO sau nu.

  37. Nicoleta says:

    Eu am intrebat pe cei de la Spotify pe Twitter despre lansare si ei mi-au raspuns ca nu au de gand nimic. Nu mai raspandi minciuni.

  38. Emil B says:

    Se pare ca si pentru Amazon Music Unlimited, Romania este o tara “bananiera”, se lanseaza in 28 tari …Romania este exclusa, desi vecinii nostri sunt acceptati. 🙁
    https://www.billboard.com/articles/business/8062696/amazon-music-unlimited-expands-available-countries

  39. Cozmuta Alex says:

    Un update ceva ? Se mai întâmplă sau nu ?

  40. Alex, nu am mai urmarit nimic. Inteleg din unele comentarii ca unii chiar asculta deja. Pe VPN a mers mereu!

  41. @Emil Am vazut si eu! Intra in Bulgaria si alte tari si la noi nu. Cred ca e si vorba de diverse acorduri locale. Spotify le are semnate. 😉

  42. @Nicoleta Cand ai intrebat? Inainte sa scriu eu sau dupa? Daca ai intrebat inainte, ce te-a facut sa intrebi? De unde ti-a venit? Daca ai intrebat dupa ce am scris eu, cum as putea eu sa raspandesc minciuni? Nu are logica ce spui!

    PS: Da-mi te rog un print screen la intrebare si raspuns, sa le avem pentru momentul in care intra Spotify!

  43. @edward Dar nu iti trebuie si card de UK pentru contul PayPal?

  44. Daniel says:

    Pot asculta Spotify folosind web player-ul lor, fara sa mai fie nevoie de VPN, si fara sa imi ceara reconectare o data la 14 zile. Insa aplicatia pentru MacOS nu merge, spune ca tara nu corespunde (contul de acolo are ca tara US, insa cand merg la Edit profile, nu pot alege nimic altceva decat US).

    Sper sa ajunga si la noi pana la urma, e tare faina aplicatia si de MacOS si cea de pe PS4.

  45. NitRo says:

    Dacă Spotify are toate acordurile locale semnate, înseamnă că toate obstacolele birocratice au fost rezolvate în România? Acum așteptăm că Spotify să anunță lansarea oficială sau mai sunt chestii de rezolvat?

  46. @Nitro Ma tem ca de data asta astept comunicarea facuta oficial de la headquarter, asa cum a facut Amazon zilele trecute. Pot exista informatii pe plan local, dar cand ai serviciu international, poti usor sa te sucesti.

  47. Edward says:

    Eu mi-am facut cont nou de PayPal pe UK, fijnd conectat cu TunnelBear pe UK. Am atasat cardul romanesc pe cont si a mers. Trebuie sa fii conectat cu VPN pe UK tot timpul cat faci acesti, inclusiv cand faci cont de UK pe Spotify si dai comanda.

  48. Alex says:

    nu se mai aude nimic? e 2018 si spotify ia-l de unde nu-i

  49. Pai, la cate are pe cap acum, nu cred ca lansarea in Ro e o prioritate. IPO pe teava, un proces de 1,6 mld.

  50. Alex says:

    Am observat ceva ciudat la Spotify. Pana acum nu primeam nicio reclama cu serviciul Premium, acum, de vreo cateva zile, primesc foarte des reclama in timpul auditiei si cu pretul de 4,99 Euro/ luna, eu avand contul facut pe US. Am incercat sa fac cont, dar tot nu merge.

Comentează