MANAFU*

Abonamente Evensys

Drepturile de autor și Declarația 600 pentru bloggeri

Pentru că Declarația 600 – pentru Drepturi de Autor, Dividende, Chirii etc – este de interes, am rugat-o pe Luiza Daneliuc să creeze un fișier Excel pe care să îl folosească toți cei care au campanii pe blog sau diverse colaborări. În el găsiți o dată formula pe care o vor folosi clienții când vor calcula ce au de plătit în numele vostru în 2018 (pentru noile colaborări de anul acesta) și apoi formula care se aplică (la ce ați încasat în 2017) pentru a vedea dacă trebuie să depuneți Declarația 600 (PDF) până la 31 ianuarie.

Câteva mențiuni trebuie făcute!

CALCUL DREPTURI DE AUTOR 2018

Din 2018, clientul va plăti în numele blogger-ului, de exemplu, o taxă ce reprezintă 10% din suma brută menținută în contract. Nu trebuie omise însă cotele minime pe care blogger-ul le va plăti în 2018 la Stat, o dată la 3 luni. Ele sunt menționate în Excel, dar le pun și aici.

• SANATATE – 10% din salariul minim pe economie (în prezent 1.900 lei/lună)
• PENSIE – 25% din salariul minim pe economie (în prezent 1.900 lei/lună)

Per ansamblu, un blogger cu activate intensă în 2017 (cu campanii care au generat venituri de peste 22.000 lei / an) va trebui să plătească o cotă finașă pentru Sănătate și Pensie de aproape 8.000 de lei. Banii aceștia trebuie acoperiți cumva, nu?

Așadar în colaborările viitoare, blogger-ul va trebui fie să adauge „ceva” în plus pentru a acoperi cota aceea anuală de 8.000 de lei, fie să accepte că anul acesta va câștiga cu 8.000 de lei mai puțin (dacă alege să nu mai pună nimic în plus). E bine însă să știe de acum.

Acel „ceva” se poate calcula prin raport la numărul de campanii avute în 2017 sau având lunar un adaos de 700 de lei la tot ce va încasa.

Cei care abia acum au aflat de Declarația 600, pot urmări mai întâi acest video.

CALCUL DREPTURI DE AUTOR DIN 2017 PENTRU DECLARAȚIA 600

În acest moment, bloggerii care au avut campanii în 2017, trebuie să vadă întâi dacă au avut venituri care depășesc 22.800 lei anul trecut. Dacă din start au avut multe campanii și au depășit cu mult această sumă, nu mai au nevoie de formula din Excel.

Dacă nu sunt siguri, e bine să aibă la îndemână contractele cu clienții pentru a vedea clar ce brut au calculat aceștia. Din fiecare contract, se ia suma brută și se pune în Excel.

15 comentarii

  1. TmBlog says:

    Ce sa zic…Puie MSD! 🙁

  2. andrei says:

    Exista o neconcordanta in informatii : video-ul din articol specifica faptul ca modul de calcul e diferit in cazul pensiei vs sanatatii ( intr-un caz se scade 40% forfetar din brut, in celalalt caz nu ) . Excelul stabileste un mod unitar de determinare a obligativitatii de depunere a declaratiei : “2. Daca brut – cota forfetara este mai mare de 22.800 atunci esti obligat sa depui declaratia. “. In excel nu se face distinctia pensie vs sanatate din video. Deci cum e corect?

  3. Luiza says:

    Da, in excel nu se face distinctia, in video este corect.

  4. Andrei, am rugat-o pe Luiza sa iti raspunda. Eu stiu asa (din discutia cu Luiza). Iei suma de anul trecut (dr autor, dividende, chirii), scazi 40% (cum zici si tu), apoi vezi daca ai depasit 22.800 lei. Daca ai depasit, urmeaza sa platesti 10% din salariul minim pe economie (brut) pentru Sanatate si 25% din ce suma vrei tu, dar nu mai mica de salariul minim brut, pentru Pensie. In total, platesti aproape 8000 lei intr-un an (daca la Pensie ai ales sa te raportezi la salariul minim).

  5. andrei says:

    Cristian, video-ul ( care conform Luizei e corect ) indica altceva :

    Calcul ca sa afli daca ai de platit PENSIE : aduni suma bruta de anul trecut, apoi scazi 40%. Daca rezultatul e mai mare decat 22800 ai de platit 25% din salariul minim brut.

    Calcul ca sa afli daca ai de platit SANATATE: aduni suma bruta de anul trecut SI NU MAI SCAZI NIMIC. Daca rezultatul e mai mare decat 22800 ai de platit 10% din salariul minim brut.

    Asta s-ar traduce asa ( in urma unui calcul ) : Daca ai brut intre 22800 si 36000 platesti doar SANATATE. Daca ai brut peste 36000 le platesti pe ambele.

    @Luiza : Am dreptate ?

  6. Sunt microintreprindere. Pentru ce emit factură, statul mă taxează cu 3%, trimestrial.
    Însă dacă am venituri din blogging care nu sunt “acoperite” de niciun contract sau drept de autor, ce face statul? vine și mă trage de mânecă, îmi numără advertorialele de pe blog(uri)?
    Și vreau să văd eu “bloggerul” care scoate 1900 lei lunar, lună de lună. Asta fără să aibă firmă sau PFA, doar cu contract de autor.

  7. Gabriela says:

    Bun, dar daca in 2018 nu mai obtin niciun fel de venit din drepturi de autor? Sau daca veniturile din DA nu acopera nici macar suma aceea de 8000? Dau statului mai mult decat castig?

  8. Gabriela, discutia e un pic in aer cu „ce fac daca in 2018 nu am dr de autor”. Unii spera sa ii recupereze, dar cei mai intelepti cred ca nu va fi vorba de asa ceva.

    Am punctat acolo ca tu trebuie sa iti faci calculul astfel incat sa poti acoperi cei 8.000 de lei din campaniile viitoare. Daca nu poti, scoti din buzunarul tau.

  9. Francisc, dr de autor se dau in baza unui contract. In acel contract sursa se angaja pana acum sa plateasca intre 16 si 32% taxe la stat. Acum plateste 10%, iar ce mai e de plata va plati trimestrial blogger-ul (minim 8.000 lei pe an). Ai vazut multi bloggeri care castiga mai mult, doar ca nu i-ai recunoscut.

  10. andrei, o sa ma mai uit o data. cred ca e mai simplu si normal cum am spus eu. norocul meu e ca o am pe luiza. o las pe ea sa iti raspunda. eu cred ca ambele sunt obligatorii. e bine sa mergi la un contabil sa iti analizeze dosarul.

    ps: ai de platit 25% din salariul minim daca vrei tu doar atat. poti plati 25% dintr-o suma mai mare, pe care o aleg tu, daca vrei pensie mai mare.

  11. Cristina says:

    Sunt mai blondă și mă prind mai greu, așa că am nevoie de lămuriri:

    1 Dacă sunt salariat și, ocazional, obțin și venituri din drepturi de autor mai trebuie să plătesc cei 10% sănătate și 25% pensie din salariul minim?

    2 Dacă fac un contract de DDA la început de 2018, apoi abia peste 5-6 luni un alt contract (am zis ocazional, da?), eu va trebui să plătesc semestrial cei 1.995 din fișierul excell (10%sănătate+25% pensie – din salariul minim? Adică, fie că obțin sau nu venit din DA, lunar am de dat la stat 665 lei?

    Mulțam

  12. Luiza says:

    Cristina, daca ai facut in 2017, ocazional sau nu, venituri din drepturi de autor peste plafonul de 22.800 lei, da trebuie sa platesti pensie si sanatate indiferent de ce venituri obtii in 2018, indiferent ca esti salariat sau nu.

    Daca in 2017 nu ai facut venituri din DDA dar INCEPI sa faci in 2018, si depasesti plafonul din acel contract, ai obligatia ca in 15 zile de la realizarea primului venit din DDA sa depui declaratia 600 si platesti, asa cum ai zis si tu, indiferent daca mai faci sau nu alte venituri in 2018 din alte contracte de DDA.

  13. Luiza says:

    ANDREI – ai dreptate, dar sunt putine persoane care sunt chiar acolo pe muchie, care vor plati sanatate dar nu vor plati pensie. In general ori ai facut bani, ori n-ai facut. Adica ori esti mult sub plafon, ori esti mult peste.
    Pentru cei care sunt chiar acolo, recomand sa viziteze un specialist sa se asigure ca fac bine.

    Calculul din acest articol e asa orientativ, sa va ajute sa va pozitionati mai bine vis a vis de trebuie/nu trebuie sa depun.

  14. Florin says:

    Logic vorbind cei care au PFA la norma (cei cu norma sub 22800 ron) nu ar fi obligati sa completeze asa ceva anul acesta, pentru ca norma (depinde de domeniul de activitate) anul trecut era mai mica de 22800.

  15. Andrei says:

    Pentru micro cu unic salariat(eu). Platesc si CASS SI cAS, inca o data (fiind salariat deja, pe tot parcursul lui 2017)?. Multumesc

Comentează