MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum va arăta o casă bântuită în viitorul apropiat

Fără doar și poate, Halloween-ul este una dintre sărbătorile americane care au prins în multe țări. Istoric vorbind, sărbătoarea are origine celtică, fiind mai apoi adoptată de creștinii irlandezi. Dar cine mai stă astăzi să îi caute adevărata însemnătate, când e mai ușor pentru adulți să se bucure de un prilej de a petrece și pentru copii să se bucure de o ocazie de a primi multe dulciuri?

În epoca modernă, oamenii au legat Halloween-ul de farsele făcute altora, de jocul copiilor de a strânge bomboane de prin vecini, cu decorarea dovlecilor, dar și cu petreceri tematice și costume cât mai ciudate ori cu povești despre case bântuite, spirite, vampiri, zombies și alte arătări. De altfel, din istoria sărbătorii știm că, la un moment dat, irlandezii credeau că, pe 1 noiembrie, cei vii se întâlnesc cu spiritele celor care nu mai sunt. Probabil de aici a pornit și lunga serie de povești și, mai apoi, de filme despre case bântuite.

7 amenințări informatice inspirate de Halloween

Inspirat de Halloween și de lansarea de anul acesta a Bitdefender Box în România, am făcut un exercițiu de imaginație. M-am întrebat cum ar arăta o casă bântuită în Era Smart Home. Contextul este cât se poate de actual.

În 2016, la nivel mondial, erau 6,4 miliarde de dispozitive conectate la Internet, în creștere cu 30% față de 2015. În 2020, vor fi peste 20 de miliarde de dispozitive cu acces la world wide web. În plus, domotica este pe val acum, când tot mai multe case devin inteligente prin automatizări sau integrarea unor dispozitive cu capabilități multiple, toate depinzând de o conexiune online. Iată ce ne va speria cât de curând, dacă nu vom fi pregătiți să înfruntăm amenințările care tot cresc.

1. ZOMBIES – Imaginați-vă că priviți un serial la modă și vedeți cum zeci, sute, mii de zombies vin unii peste alții pentru a intra într-o casă. Imaginați-vă apoi un atac de tip Denial-of-Service, în care cineva încearcă să vă blocheze activitatea, timițând în același timp un număr mare de solicitări către server-ul vostru, de exemplu, sau, mai rău, să preia controlul aparatelor pentru a el folosi într-un atac concertat (DDos) și foarte puternic asupra unei instituții.

2. FANTOME – Aveți acum un sistem complex de control al proprietăților voastre. Încuietorile, poarta, ușa garajului pot fi manipulate dintr-o aplicație. Mai mult aveți și un sistem de supraveghere performant. Fără a fi protejate la rândul lor, toate aceste sisteme devin vulnerabile în fața atacurilor și în casă va fi mereu prezentă o fantomă.

3. VRĂJITOARE – Tot ce este privat ar trebui să rămână privat, însă în ultima vreme ați auzit cu siguranță de cazuri în care persoane răuvoitoare au accesat dispozive personale, obținând înregistrări audio sau chiar video. De cele mai multe ori, veți afla după ce ați fost vrăjiți.

4. VAMPIRI – Un banal aparat de supraveghere a copilului de la distanță poate deschide cale ochilor neavizați spre date sensibile atât de natură personală, cât mai ales financiară. Mai mult, acest aparat poate contribui alături de alte aparate la un atac comun asupra altor entități, pentru phishing de exemplu, făcând victime după victime.

5. CLOVNI – O casă inteligentă e la fel de expusă precum un cont de e-mail dacă dispozitivele sale sunt protejate doar printr-o parolă simplă și fără pași de protecție suplimentari. Dacă utilizați încă parole gen 123456, qwerty ori chiar password, și cei mai neexperimentați hackers vor râde de voi.

6. PIRAȚI – Un virus poate ajunge în multe feluri pe calculatoarele voastre, iar o cale ușoară de a se intala ușor este deschisă de accesarea unor site-uri obscure, de torrents și orice alt download din surse suspecte. Unii pirați vă pot da cel mai nou film din cinema, dar și bătăi de cap cu adware, de exemplu.

7. DEMONI – Ransomware nu este un cuvânt nou. În fapt, este tipul de atac informatic ce a cunoscut o amploare de neegalat în ultimii ani. Este atacul favorit al celor care vor să obțină bani ușor de la cei mai puțin protejați online. Și de obicei vizează datele de pe calculatoare. Dar cum ar fi ca un ransomeware să vă țină ostatici în casă, iar toate dispozitivele smart să fie posedate de hackers?

Bitdefender BOX versus Zombies, Demoni și alte amenințări informatice

La începutul primăverii, Bitdefender a lansat Bitdefender BOX 2, noua versiune a primului dispozitiv de protecție domestică împotriva atacurilor informatice. Altfel spus, BOX protejează toate dispozitivele care conectează la Internet din locuința ta. Și de la firmă, dacă decizi să îl instalezi și la birou. Citiți despre acest produs hardware aici și aici și vizionați câteva clipuri demonstrative aici, aici și aici.

Comentează